Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Rákosi jegy nélkül utazott

Rákosi jegy nélkül utazott

A MÁV Széchenyi-hegyi Gyermekvasútja július 31-én percre pontosan ugyanakkor indította el nosztalgia motorvonatát, mint hatvan esztendeje az „eredetit”. Július 31-e 1948- ban vasárnapra, az idén csütörtökre esett, ennek ellenére most is sokan várták a menetrend szerinti kocsi indulását (többek között a Fülemile úti gyermektábor lakói és környéken élő családok is).

Az egykori avatóünnepséghez hasonlóan a meghívott vendégek megtekintették a csillebérci nagytábort, majd a különvonat Virágvölgyben, eredeti nevén az Előre állomáson is megállt, ahol az évforduló emlékére emléktáblát avattak, mivel az első szakasz idáig készült el. A szervezők meghívták a legelső kisvasutasokat, akik közül Strém Péter hatvan év elmúltával menesztette ismét (egy mai gyermekvasutas kislánnyal együtt) az emlékvonatot a Széchenyi-hegyről. Érdekesség, hogy díszegyenruhájukban láttak el szolgálatot az ukrán és a berlini gyermekvasutasok is.

Schmidt Józsefné Dobos Mária, az első kisvasút kalauza lapunknak elmondta: a mai napig emlékszik arra, hogy Rákosi Mátyásnak és Gerő Ernő közlekedési miniszternek nem volt jegye, amikor kérte tőlük. Ekkor a szintén abban a kocsiban utazó kis kalauztársa, Bernáth Tibor odajött hozzájuk, és „megpótdíjazta” a két nagy hatalmú politikust. Egy hét múlva a kispajtás miniszteri dicséretet kapott.

(Kertész)