Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Energiatakarékossági és biztonságtechnikai pályázatok

Megjelentek az Önkormányzati és Területfejlesztési, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium pályázatai. A társasházak és magánszemélyek energiahatékonyságot növelő beruházásokra, illetve kéményeik biztonságosabbá tételére nyerhetnek el állami támogatást.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium egycsatornás gyűjtőkémények (termofor kémények) biztonságtechnikai felújításának támogatására kiírt pályázatán a társasházak és lakásszövetkezetek, valamint a helyi önkormányzatok is indulhatnak. Támogatás a legalább nyolclakásos lakóépületekben lévő kettős vagy egyesített falú, és az ezekhez kapcsolódó füstcsövezés azon felújítási munkáira igényelhető, amelyek garantálják az égéstermékek biztonságos elvezetését, valamint a lakásokba és más helyiségekbe történő visszaáramlásának megakadályozását. Nem lehet pályázni a nem lakáscélú helyiségekre jutó kéményszakaszok átépítésére, ugyanakkor a munkálatok során az épület valamennyi használatban lévő termofor kéményét az állapotának megfelelően kell felújítani.

Amennyiben a felújítást az önkormányzatis támogatja, a társasházak  és a lakásszövetkezetek a felújítási pályázatot elsőként az önkormányzatnak nyújtják be. Ezt követően az önkormányzat által is támogatott pályázatokat kell az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumhoz eljuttatni.

Egylépcsős a pályázat, ha a pályázó a tulajdonában lévő épületre, épületrészre vállalja a teljes felújítási költség állami támogatáson felüli részének finanszírozását. Ebben az esetben a pályázatot közvetlenül a minisztériumhoz kell benyújtani. Az állami támogatás mértéke a támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség maximum negyven százaléka, lakásonként legfeljebb 80 ezer forint lehet. Természetesen a kötelező saját erőként fennmaradó hatvan százalékot az önkormányzat részben vagy egészében átvállalhatja.

A pályázat leadásakor 20 ezer forintos pályázati díj fizetendő, a pályázat beadásához szükséges valamennyi dokumentum letölthető a www.otm.gov.hu, illetve a www.emi.hu internetes oldalakról.

A Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) keretében április 17-től energiahatékonysági beruházásokra, nyílászárók és energetikai berendezések korszerűsítésére, külső hőszigetelésre, valamint a megújuló energiaforrások hasznosítását elősegítő fejlesztésekre lehet pályázni. Idén 1,6 milliárd forintra nőtt a vissza nem térítendő támogatások összege, míg további 16 milliárd forint kedvező kamatozású hitel is a pályázók rendelkezésére áll.

Energiatakarékossági és...
Egycsatornás kémények felújítására is lehet pályázni

Újdonság, hogy ezúttal nem egy, hanem a fejlesztési céloknak megfelelően öt pályázatot írtak ki. Az egyes pályázatokon elnyerhető támogatások mértékét a megvalósított korszerűsítések energiahatékonyságának arányában határozták meg. Nyílászárók cseréje, illetve utólagos hőszigetelése esetén a támogatás maximum tizenöt százalék lehet, ami lakásonként legfeljebb 264 ezer forintot jelent. A felvehető hitel összege 1,496 millió forint, így a teljes beruházási költség saját erő nélkül 1,76 millió forintot tesz ki.

Fűtés és melegvízellátás korszerűsítésére a bekerülési költség húsz százaléka, lakásonként 400 ezer forint kapható vissza nem térítendő támogatás formájában, míg a felvehető hitelkeret 1,6 millió forint. Az épületek külső hőszigetelésére irányuló pályázaton szintén húsz százalék lehet a támogatás mértéke, ami lakásonként 400 ezer forintot jelent. A hitelkeret itt is 1,6 millió forint.

Többcélú energiatakarékossági beruházásoknál tizennyolc százalékos támogatásra, lakásonként legfeljebb 720 ezer forintra lehet pályázni, amennyiben a korszerűsítés legalább két célt szolgál (például hőszigetelés és fűtőberendezés-csere). Ebben az esetben a hitelkeret 3,28 millió forint. A legnagyobb támogatás a megújuló energiaforrások felhasználására irányuló fejlesztésekre vehető igénybe. Napkollektorok telepítésére, hőszivattyú beépítésére, valamint a biomassza és a szerves hulladékok felhasználásának növelésére lakásonként egymillió forint igényelhető, ami az összköltség legfeljebb huszonöt százalékát jelenti. A kedvezményes hitelkeret összege hárommillió forint.

A pályázatok szövege és a beadáshoz szükséges nyomtatványok elérhetők a www.gkm.gov.hu, valamint a www.energiakozpont.hu oldalakon. A hitelprogramról további információ a Magyar Fejlesztési Bank www.mfb.hu honlapján olvasható. Kapcsolódva a pályázatokhoz a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapján külön fórum indult, ahol szakemberek válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

mm