Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ki védi meg a vásárlót?

Az egyszerű, mezei fogyasztó napi kiszolgáltatottsága szembetűnő, védtelensége a termékkínálat bőségével szemben nyilvánvaló. A rendszerváltozás utolsó harmada e tekintetben merőben újat hozott mindenkinek. Egyszer ugyanis valamennyien vásárlókká, felhasználókká, igénybevevőkké válunk. Mit tegyünk, hogy ne (v)együnk ártalmas, kiszámíthatatlan hatású élelmiszereket, mérgező játékokat, zárlatos kisgépeket? Dr. Kathi Attila főosztályvezetőt kerestük fel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság társadalmi kapcsolatok főosztályán.

2008 az útfelújítások éve

A kommunális adóból befolyó bevételeknek köszönhetően az idén minden eddiginél több pénz, összesen közel egymilliárd forint jut a kerületi kezelésű utak, járdák és lépcsők rendbetételére és fenntartására. A felújítandó utakról, a lakossági igényeket figyelembe véve, a Hegyvidéki Útfejlesztési Testület javaslatára az önkormányzat dönt.

Ismét működik szülészet a Margit kórházban

A Szent János Kórház Bécsi úti telephelyeként működő volt Margit kórházban tavaly áprilisban megszüntették, most ismét megnyitották a szülészetet. A bezárt svábhegyi gyermekgyógyintézet fejlődésneurológiai osztályának is a Margit adott helyet, míg az aktív neurológiai osztály rehabilitációs centrummá alakult át.

Energiatakarékossági és biztonságtechnikai pályázatok

Megjelentek az Önkormányzati és Területfejlesztési, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium pályázatai. A társasházak és magánszemélyek energiahatékonyságot növelő beruházásokra, illetve kéményeik biztonságosabbá tételére nyerhetnek el állami támogatást.

E-mail figyelmeztet a lejáró okmányokra

Három alkalommal kapnak elektronikus üzenetet okmányaik érvényességének közelgő lejártáról az Ügyfélkapu regisztrált felhasználói. A rendszer egyelőre a kártya formátumú személyazonosító igazolvány és jogosítvány, valamint az útlevél lejártára figyelmeztet.

A kerületi önkormányzat által fenntartott iskolák Országos Kompetenciamérésen elért legfrissebb eredményei

Az elkövetkező napokban, hetekben a leendő elsősök szüleit élénken foglalkoztatja, hogy – élve a szabad iskolaválasztás lehetőségével – melyik intézménybe írassák be gyermeküket. Az alábbiakban az iskolák életének egy kis szeletét mutatjuk be: az évente megtartott ún. Országos Kompetenciamérésen elért eredményeiket. Az ország minden 8. osztályos tanulója részt vesz a vizsgálatban, tesztjeiket központilag (OH OKÉV*) értékelik, és eredményeiket jelentés formájában megküldik iskolájuknak.

Vita a Tamásiban

Az idén kerületi eseménnyé bővült a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnáziumban három évvel ezelőtt életre hívott disputaverseny. A sorozat történetében első alkalommal fordult elő, hogy egy másik iskola, a Városmajori Gimnázium csapata vitázni hívta a Tamási diákjait.

Engedélyköteles az építési konténerek lerakása

A jó idő beálltával egyre többen fognak hozzá lakásuk felújításához, amit jelez, hogy az utóbbi hetekben a kerület közterületein sok helyen feltűntek az építési törmelék elszállítására szolgáló konténerek. Ezek kihelyezéséhez azonban közterület-használati hozzájárulásra van szükség, ennek hiányában a konténer megrendelőjét pénzbírsággal sújtja az önkormányzat.

Adófizetés a társasházakban

A társasházak 2008-as adózási szabályairól tartott előadást Szederháti Anita, az APEH Középmagyarországi Regionális Igazgatóságának osztályvezetője a polgármesteri hivatalban rendezett közös képviselői fórumon. Előző számunkban a társasházak adóköteles jövedelmeit ismertettük, most a kifizetések utáni adó- és járulékfizetési kötelezettségeket tekintjük át.

(Mi)csoda család!

Az ember betoppan egy kerületi galéria képkiállítására, beszédbe elegyedik az alkotóművésszel, és kiderül, évek óta utcai szomszédok, sőt, látásból ismerik egymást. Mégis, az igazi meglepetés hátravan. A hegyvidéken forgolódva a krónikás már hallott a Kossuthdíjas festőművészről, az országos hírű alpinistáról, a többszörös vitorlázóbajnok tinédzserről, a biatlonbajnokról, a jó nevű ipari alpinistáról és természetesen magáról a festőről is – ám hogy ők egyetlen családi ház sarjai, azt nem gondolta volna! Ezúttal azonban „csak” utóbbiról, Csáki-Maronyák Éváról lesz szó.

A kérlelhetetlen felejtés ellen

Nagygyörgy Sándor festő és fotográfus munkásságából ad válogatást egy közelmúltban megjelent reprezentatív album. A kötetben a háromszáz kép mellett jegyzetek, levelek, nyilatkozatok segítik az olvasót a kivételes tehetségű, tizenöt esztendeje elhunyt alkotó megismerésében.

Zsírégetés vagy alakformálás?

Ön miért jár edzőterembe, tornázni? Karcsúsodni vagy izmosodni szeretne? És vajon a céljainak megfelelő foglalkozást is végez?

Változatos bazsarózsa

Kertjeink tavaszi virágdíszei között előkelő helyet foglalnak el a virágzási idejük alapján pünkösdinek is nevezett bazsarózsák. Mostanában azonban a kerti változatoknál sokkal többet hallani az egyetlen nálunk is őshonos fajról, a bánáti bazsarózsáról.

Allergiás, asztmás, gyakran beteg?

Mesterséges Sóbánya – gyógyászati lehetőség légúti betegeknek és preventív megoldás egészségeseknek a Sportkórházban!

„Ez egy lelkileg sokkal közelebbi kapcsolat”

Dr. Müller Judit gyermekgyógyász, hematológus tíz éve dolgozik a Tűzoltó utcai gyermekklinikán. Születése óta a Hegyvidéken él. Orbánhegyi úti lakásában beszélgettünk a hivatásáról, családjáról – és a mixerkedésről.

Citromba harapni

Bio vagy nem bio, a citrom mindenféleképpen csodaszer, főleg tél végén, amikor ezer bajunkon segíthetünk vele. Önmagában nem fogyasztjuk, de természetesen különféle ételekhez kiváló ízesítő lehet – ezúttal rostélyoshoz ajánljuk.

Kutyaparadicsom a Svábhegyen

Van egy hely a Hegyvidéken, ahol mindig és mindenkor a kutya a legfontosabb. Legyen akár elegáns fajtatiszta vagy kócosbozontos keverék, a Költő utca 8. alatti Svábhegyi Kutyaszalonban valamennyi házi kedvencből illatos szépséget varázsolnak az értő kezek.

Hét olimpián vett részt, mégsem unja

Jégkorongban sok évtizeden át nem jegyezték Magyarországot a nagyhatalmak között. A második világháborút követő sportpolitika nyíltan hangoztatott döntéseinek egyike volt, hogy a hokit – sok más sportággal együtt – vissza kell fejleszteni, amennyire csak lehet. Ez is az oka lehet, hogy mindössze egyetlen hazai jégkorongos tudott bekerülni a legnagyobb egyéniségeknek Torontóban emléket állító Hall of Fame tagjai sorába. Ez a valaki Pásztor György, aki „mellesleg” hegyvidéki, az Orbánhegyi úton lakik.