Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Engedélyköteles az építési konténerek lerakása

A jó idő beálltával egyre többen fognak hozzá lakásuk felújításához, amit jelez, hogy az utóbbi hetekben a kerület közterületein sok helyen feltűntek az építési törmelék elszállítására szolgáló konténerek. Ezek kihelyezéséhez azonban közterület-használati hozzájárulásra van szükség, ennek hiányában a konténer megrendelőjét pénzbírsággal sújtja az önkormányzat.

Közterület-használati hozzájárulás az önkormányzat honlapjáról (www.hegyvidek.eu) tölthető le, illetve az ügyfélszolgálati irodán személyesen is átvehető nyomtatvány kitöltésével az önkormányzat városgazdálkodási irodáján lehet kérni. Brassói Péter, az iroda vezetője lapunknak elmondta, a kérelemben meg kell jelölni a használni kívánt közterület helyét, célját és mértékét, valamint a közterület elfoglalásának idejét is.

A közterület használata díjköteles, ennek mértéke konténer esetében parkolási övezet területén az első napra nettó kettőezernégyszáz, parkolási övezet területén kívül ezerkétszáz, ezt követően egységesen naponta háromezer forint. Külön figyelmet fordítanak a hozzájárulások kiadásakor arra, hogy a súlyos konténerek lehetőség szerint ne a járdára kerüljenek. Ha nincs mód az úttest parkoló részének igénybevételére, a térkővel burkolt felületeken kötelező a párnafa használata.

Engedélyköteles...
Sokba kerülhet, ha rossz helyen áll

Sokba kerülnek a megrendelőnek az önkormányzat hozzájárulása nélkül lerakott konténerek, ugyanis a jogosulatlan közterület-használatért a ténylegesen igénybe vett terület és időtartam után meghatározott díjtétel tízszeres összegét kell kifizetni. A kerület kezelésében lévő közterületeket folyamatosan ellenőrzik az önkormányzat munkatársai,  akik az engedélynélkül elhelyezett konténerekről fényképfelvételt is készítenek.

Jó tudni, hogy a konténereken minden esetben feltüntetik a tulajdonos telefonszámát, akitől az önkormányzat adatközlést kérhet, így fény derül a megrendelő kilétére. Amennyiben a szállítócég nem adja ki a megrendelő adatait, a bírságot neki kell megfizetnie. A statisztika azt mutatja, hogy a büntetések ellenére még mindig vannak olyanok, akik megpróbálják kijátszani a szabályokat. A kerületben lerakott évi mintegy kétszáz konténer kapcsán ugyanis átlagosan harminc-negyven esetben nem kérik meg a közterülethasználati hozzájárulást.

mm.