Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Zsírégetés vagy alakformálás?

Ön miért jár edzőterembe, tornázni? Karcsúsodni vagy izmosodni szeretne? És vajon a céljainak megfelelő foglalkozást is végez?

A személyi és aerobikedzők gyakran találkoznak azzal a kéréssel: „csináljunk az órán sok hasizomgyakorlatot, hogy karcsúbb legyen a derekam!” Ők pedig rendre elmagyarázzák, mitől is laposodik a has, kerekedik a popsi. Hogy például a felülésektől erősödik-feszesedik a hasizom, ez azonban csak akkor látszik, ha azt nem takarják el a zsírpárnák. Ezek eltüntetéséhez pedig hetente többszöri, huzamosabb ideig, legalább 40-50 percig tartó, közepes intenzitású, úgynevezett aerob mozgás szükséges. Ilyen például a tempós séta, a kocogás, a kerékpározás vagy a görkorizás.

A hasprés tehát önmagában nem vezet fogyáshoz. Ráadásul, sajnos, a szervezetnek nem lehet megmondani, honnan használja fel a zsírt. A hasprésekkel a hasfal izomzatát tesszük feszessé, a futással pedig elérhetjük, hogy előbukkanjanak a „kockák”. Ha adott testtájakat szeretnénk feszesíteni, formálni, akkor a hosszabb időtartamú aerob mozgás után célzottan a problémás izmokat erősítő gyakorlatokat kell végezni úgy, hogy a gyakorlatok alatt a pulzus zsírégető tartományban maradjon.

Súlyzós edzés esetén a súlyok azt az ellenállást növelik, amelyet az izmoknak le kell győznie, ezért segítségükkel izomtömeg-növekedést érhetünk el, a súly méretétől függően. Ettől a tömegünk kismértékben nőhet, mert a zsírtömeg csökken, az izomtömeg nő, és mivel az izom nehezebb a zsírnál, előfordulhat, hogy egy kicsit többet mutat a mérleg. A ruhák azonban garantáltan jobban állnak majd!

Ha kisebb, feszesebb fenékre vágyunk, kocogjunk, kerékpározzunk, hétvégenként kiránduljunk dimbes-dombos terepen, lift helyett válasszuk a lépcsőt, menjünk gyalog munkába (vagy legalább egy-két buszmegállónyit sétáljunk), és ha még marad idő, végezzünk farizom-erősítő gyakorlatokat. Persze az egészséges, zsír- és cukorszegény, gyümölcsökben, zöldségekben gazdag táplálkozásról se feledkezzünk meg, ha hoszszan tartó eredményt szeretnénk elérni!

Barabás Juli