Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Fapados” gázszolgáltatók

Máris megjelent az első alternatív szolgáltató a liberalizált lakossági földgázpiacon. Bár a gázszolgáltató-váltást lehetővé tevő törvény várhatóan csak az év második felében lép érvénybe, a hatályos gáztörvény szerint tavaly július óta a helyi szolgáltató mellett külső cég is elláthatja gázzal a lakosságot.

Aki nincs megelégedve jelenlegi gázszolgáltatójával, februártól már minden további nélkül átszerződhet egy olcsóbb tarifákat kínáló vállalkozáshoz. Az átállás pusztán némi adminisztrációval jár, a gáz továbbra is ugyanazon a vezetéken és a megszokott minőségben érkezik, sőt a mérőórát sem kell kicserélni. Egyedül a számlát kiállító cég neve, no meg a végösszeg változik. A lakossági piacra elsőként belépő ukrán hátterű vállalkozás a hatósági árhoz képest már most nyolc százalékkal olcsóbban kínálja a gázt, de a közeljövőben újabb szolgáltatók is megjelennek ajánlataikkal. Kedvezményes gáz azonban csak egyéves hűségnyilatkozat aláírásával és évi 1500 köbméteres fogyasztás alatt jár.

Egyelőre interneten lehet szerződést kötni, a régi szolgáltatónál azonban személyesen kell lemondani a meglévő szerződést. Az új gázszolgáltató természetesen a szociális gázárkedvezményeket is érvényesíti, így szolgáltatóváltás esetén sem vesznek el a támogatások. Lehetőség van személyre szabott szerződés megkötésére is, például ha valaki csak a nyári szezonban kér gázt hétvégi házába, további kedvezményekben részesülhet.

(m.)