Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ismét működik szülészet a Margit kórházban

A Szent János Kórház Bécsi úti telephelyeként működő volt Margit kórházban tavaly áprilisban megszüntették, most ismét megnyitották a szülészetet. A bezárt svábhegyi gyermekgyógyintézet fejlődésneurológiai osztályának is a Margit adott helyet, míg az aktív neurológiai osztály rehabilitációs centrummá alakult át.

Hiba volt bezárni az egykori Margit kórház szülészetét – ezt igazolja, hogy egy éven belül újra szülészeti osztályt nyitottak az intézményben, amelyet szervezetileg időközben a Szent János Kórház Bécsi úti telephelyévé alakították át. Az osztály újraindítása azért bír nagy jelentőséggel, mert az észak-budai régióban élő mintegy 450 ezer lakos szülészeti ellátásával a János kórházi szülészet egymagában nehezen tudott megbirkózni. A Bécsi úti újszü0lött-részlegen mintegy 7 millió forintos ráfordítással a korábbinál is korszerűbb körülményeket teremtettek, évente 1000-1200 szülés levezetésére lesz mód.

Ismét működik
A volt Margit kórházba költözött a
bezárt svábhegyi gyermekgyógy intézet
fejlődésneurológiai osztálya

A volt Margit kórházban az aktív neurológiai osztály rehabilitációs centrummá alakult át, ahol az agyi érkatasztrófán átesetteket segítik az elveszített mozgás-, beszéd- és egyéb funkciók visszaszerzésében. Ugyanitt végzik a krónikus neurológiai betegek, mint az Alzheimer- és a Parkinsonkórban szenvedők ellátását is.

A tavaly megszüntetett Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet fejlődésneurológiai osztálya szintén a János kórház Bécsi úti telephelyére került. Ez a részleg az ország egész területéről fogad olyan újszülötteket és csecsemőket, akiknél a központi idegrendszer sérülésének gyanúja merül fel, illetve akik gerincsérüléssel születtek. Az osztály fő feladata az idegrendszeri károsodással születettek korai diagnózisa és neuroterápiája, amelyet világviszonylatban élen járó felszereltséggel látnak el a felkészült szakemberek.

z.