Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az étrendkiegészítők útvesztőjében

Előző számunkban a manapság egyre népszerűbb étrend-kiegészítők táplálkozásunkban betöltött szerepével foglalkoztunk. Mivel a téma meglehetősen szerteágazó, így most folytatjuk a beszélgetést az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) szakemberével.

étrendkiegészítők

Az EU-csatlakozás előtt az étrend- kiegészítők napi adagjában a vitaminok és az ásványi sók mennyisége nem haladhatta meg az ajánlott napi érték száz százalékát. A csatlakozás óta lényegesen nagyobb mennyiségek is előfordulhatnak a termékekben, a túladagolás veszélye miatt azonban figyelnünk kell, hogy a legfelső biztonságos szintet ne lépjük túl. Noha a bejelentések száma folyamatosan növekszik – 2008 májusáig több mint kétezer-ötszáz, azaz átlagosan napi öt darab érkezett –, mégis nagyon sok a bejelentetlenül forgalmazott és az interneten keresztül megrendelhető, étrend-kiegészítőnek nevezett szer. Ezek jelentős része valóban vitamin és ásványi anyag, de bizony jócskán találunk köztük mellnövesztőt és

 más retteneteket is. Ráadásul ország- és városszerte árulják, szinte követhetetlenül, korlátlanul. A forgalmazók számára mindez igen jó üzlet. A múlt évben csak a gyógyszertári forgalom 9,4 milliárd forint  volt. Más, a sportolóknak szánt termékek között számos étrendkiegészítőnek is tekinthető, de a különleges táplálkozási célú élelmiszerek kategóriájába tartozik, amelyre nem vonatkozik az OÉTI-ben történő nyilvántartásba vételi kötelezettség.
 
Miben áll a gyártó felelőssége, feladata a fogyasztóval szemben? – kérdeztük Dr. med. habil. Martos Évától, az OÉTI főigazgató főorvosától.
– A legfontosabb a megbízható, hatékony termék előállítása táplálkozás-élettani és élelmiszerbiztonsági szempontból. A második az előírt jogszabályok betartása. A terméken mindig magyar nyelvű címkének kell lennie, a tájékoztató szövegének valós, megalapozott információkat kell tartalmaznia arról, milyen összetevőkből áll a termék, melyek az élettani hatásai, és nem árt feltüntetni az OÉTI nyilvántartási számot sem. A bejelentés hiánya megannyi potenciális veszély a tájékozatlan fogyasztóra.
 
Mire figyeljünk?
– Elsősorban a címkére, amelynek tartalmaznia kell a termék nevét, az „étrend-kiegészítő” szót, a meghatározó összetevőket, tápanyagokat, a nettó mennyiséget, a minőségmegőrzés lejárati idejét, a tárolás módját, az összetevők csökkenő mennyiség szerinti sorrendjét, az adalékanyag nevét vagy „E” számát és az ajánlott napi fogyasztás mennyiségét. Legyen megtalálható a termék csomagolásán a gyártó neve, címe, a termék eredete. Ezenkívül kötelező figyelmeztetések is szerepeljenek, például: a napi adagot ne lépje túl. Ne szedjünk többet a javasoltnál, a rendszeres túladagolás megterheli a szervezetet. Soha ne vásároljunk teljesen ismeretlen „csodaszereket”, ha mégis, forduljunk szakemberhez. Figyeljünk a rendszeresen szedett gyógyszerünkre, hogy nem jön-e létre kölcsönhatás köztük esetleg a gyógyszer hatásának hátrányára. Szedés előtt mérjük fel saját egészségi állapotunkat, s vegyük figyelembe a kiegészítők élettani hatását. A legtermészetesebb eredetűek sem mindig ártalmatlanok, még egy gyógynövénynek is lehet mellékhatása. Éppen emiatt nem számítanak étrend-kiegészítőnek a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények. A sportolóknak szánt – erőkifejtést fokozó – speciális élelmiszerek, a csökkentett energiatartalmú, fogyasztásra alkalmas élelmiszerek, az anyatej helyettesítő táp- és gyógytápszerek pedig olyan termékek, amelyek az adott csoport speciális táplálkozási igényeit elégítik ki, kizárólag tudományos bizonyítékokra alapozva.
 
 Mi nem szerepelhet a címkén?
– Nem állíthatja, hogy a készítmény betegséget megelőző, betegséget kezelő hatással rendelkezik. Nem állíthatja, hogy a kiegyensúlyozott étrend nem alkalmas a szükséges tápanyagok, biológiailag fontos anyagok bevitelére. Nem határozhatja meg fogyókúra esetében a testtömegcsökkenés  idejét, mértékét. Mivel jelenleg nincs lehetőség a piacra kerülés előtti értékelésre, így esetleg az is előfordulhat, hogy a fogyasztó egészségét veszélyeztető termék kerül forgalomba.
 
Van lehetőségünk további információk beszerzésére?
 – Az OÉTI weboldalán megtalálható valamennyi hatályos jogszabály, a bejelentéshez szükséges formanyomtatvány és kitöltési útmutató, a nyilvántartott étrendkiegészítők frissített listája, az étrend- kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt gyógynövények listája. Készítettünk nemrég egy kritériumrendszert – hasonlóan a védjegyhez –, amely alapján cégek kérésére megvizsgáljuk a termékeiket, így az OÉTI által értékelt és szakvéleményezett árut bátran meg lehet vásárolni. Néhány hete elérhető az új élelmiszerek nyilvános listája is, ebben szerepelnek azok az élelmiszerek, élelmiszerösszetevők, amelyek nem lehetnek sem élelmiszerek, sem étrendkiegészítők alkotórészei előzetes engedélyezés nélkül – egyebek közt olyan új vegyületek, gyógynövények, amelyek 1997 előtt nem voltak jelen a piacon.  
 
Járay M.