Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sportos hetek a Fülemile úti nyári táborban

A szakemberek szerint nem mozognak eleget a gyerekek. Rengeteg időt töltenek a számítógép és a televízió előtt, kevés a tornaóra, a sportolás drága mulatság, és a pályák eltűnésével hovatovább nincs is hol sportolniuk. Így aztán a vakáció alatt kell, illetve kellene regenerálódniuk. A tanárok tisztában vannak ezzel, amit az is jelez, hogy több kerületi iskolában is szerveznek nyári sporttábort. Emellett az önkormányzat svábhegyi és szántódi táborában is van lehetőség mozogni.

Buborék, a Hegyvidék úszósulija

A Buborék (eredeti nevén Ficánka) Úszóiskola 1999 szeptemberében kezdte meg működését a Városmajor utcai uszodában.

Nyakig a pácban!

A korszerű táplálkozással foglalkozó tudorok szerint szabad tűzön sütni-főzni több okból is ajánlott. Elsősorban egészséges, mivel sütéskor a húsok és a zöldségek megőrzik eredeti vitamin-, nyomelem- és ásványisó-tartalmukat, másrészt kimondottan élvezetes szórakozás, harmadsorban pedig a húsok mellé ehető saláták segítik a könnyebb emésztést. Nem hizlalnak, kalóriaszegények és valódi vitaminbombák

Grillen, nyárson, parázson

A szabadban sütés egyidős az emberiséggel. Természetesen mindig új sütőalkalmatosságok jöttek, jönnek divatba, megannyi használati útmutatóval, s azt is ki kell tapasztalni, melyik étel, alapanyag hogyan viselkedik a tűz hatására. A táplálkozási szakemberek a szabadban sütést, a grillezést már csak azért is jónak tartják, mert a friss levegőn zajlik, friss alapanyagokból.

Az étrendkiegészítők útvesztőjében

Előző számunkban a manapság egyre népszerűbb étrend-kiegészítők táplálkozásunkban betöltött szerepével foglalkoztunk. Mivel a téma meglehetősen szerteágazó, így most folytatjuk a beszélgetést az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) szakemberével.

Szelíd humanizmus festményekben

A magát pedagógus-képzőművésznek nevező Horváth Attila munkáiból látható kiállítás a Virányosi Közösségi Házban.

Reneszánsz ihlet

Immár tíz esztendeje minden évben egy kiállítás erejéig vendégül látja a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóit a Hegyvidék Galéria.

Mona Lisa a Volksbankban

Három fiatal festőművésznő alkotásaiból nyílt kiállítás „Mosolygó Mona Lisa II., avagy kép, tér, szín, nő” címmel a Volksbank Istenhegyi úti galériájában.

Csipkés sikerek

Tíz éve működik a kerületben a Csipkeverők Baráti Köre.

"A fényképezés varázsa magával ragadott"

Előttem egy régi, fekete-fehér fotó. Nyurga, tüzes szemű srác ül rövidnadrágban egy szénfekete lovon. Fején magyar honvédsapka. A ló (Sátán a neve) szemében várakozás, csak a füle állása árulkodik a feszülő figyelemről. Ő és a fi ú szemmel láthatóan egyek. A kép a második világháború első éveiből való. A srác – született pestiként, talán azért, mert a nyarakat vidéki rokonoknál töltötte – már kisgyermekkorától vonzódott a lovakhoz. Végzetesen. Azóta is.

 A „srác”, Hemző Károly most itt ül velem szemben. Az idén ünnepli kerek számra végződő születésnapját, amiről ma azt mondjuk: tiszteletre méltó. Szinte kérdezés nélkül kikerekedik mondandójából nyolcvan év története.

Tanévzáró gála tanároknak

A hegyvidéki oktatási intézmények vezetőit és a szaktanácsadói munkában aktívan részt vevő tanárokat köszöntötték a második alkalommal megtartott tanévzáró gálán a Csörsz utcai művelődési központban.

Szentkuthy még mindig nem poszt

Nagy irodalmi különceink közt első helyen szokás említeni a kereken száz éve, 1908. június 2-án született Szentkuthy Miklóst. Különccé vált óriási műveltségével – Szerb Antal, Halász Gábor voltak közeli barátai –, fordulatokban gazdag életével és leginkább műveivel.

Palota a könyvtárban

Nyári nyitva tartás: hétfőn, szerdán, csütörtökön 13–19, kedden, pénteken 10–14 óráig.

Demjén Imre az idei Pro Ludo-díjas

Kiss Áron, aki az ELTE Tanító- és Óvóképző Főiskolai Kar elődjét, a Budai Paedagogiumot irányította, száz évvel ezelőtt hunyt el Budapesten. Pedagógusi, közösségszervező és játékgyűjtő munkásságára emlékeztek tisztelői a napokban.

Közös gondolkodás az életről

Új helyen a Máltai Szeretetszolgálat fogadója.  A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálata 2000 májusa óta működött a Márvány utcában; most, nyolc év után átköltözött a Kékgolyó utcába. Frankó András mentálhigiénés szakemberrel és családterapeutával, az intézmény vezetőjével beszélgettünk.

Újból feltűntek a trükkös tolvajok

Többnyire idős, egyedül álló emberek otthonaiból tulajdonítanak el értékeket a Hegyvidéken ismét felbukkanó „trükkös tolvajok”. A rafinált módszerekről és a célravezető védekezési technikákról dr. Fülöp Valter, a kerületi rendőrkapitányság vezetője adott tájékoztatást lapunknak.

A "titkok háza" a Böszörményi úton

 
A Hegyvidéken létezik egy objektum, amelyben ha valaki kimondja, „Ezredes”, mindenki ugyanarra a személyre gondol. És nem azért, mert ő az egyetlen, aki ezt a rangot viseli a falakon belül. A szóban forgó rendőr élete olyan szervesen összeforrott a létesítményben működő szervezet alapításával és céljával, hogy szinte elválaszthatatlan attól.

Nőiesedik az építészet

Átadták az idei Árkay díjat. Három végzős építészhallgató vette át a hegyvidék önkormányzat által alapított Árkay-díjat a Ponton Galériában. Az első helyezett Szántó Csilla lett dunai hajózási múzeumról készült tervével.

Magas állami kitüntetést kapott két kiváló hegyvidéki pedagógus

Kiemelkedő óvodai pedagógiai munkája elismeréseként Brunszvik Teréz-díjat vehetett át Tóth Balázsné, az Orbánhegyi Óvoda vezetője, míg a Virányos Általános Iskola tanárát, Szabóné Baráth Ilonát a gyerekek harmonikus személyiségformálása terén végzett kiemelkedő tevékenységéért Németh László-díjjal jutalmazták. A két díjazottal beszélgettünk.

Sikeres parlagfű elleni védekezés a kerületben

A jelentős zöldterülettel bíró fővárosi kerületek közt Hegyvidéken található a legkevesebb parlagfű. Ez az állapot nagyrészt az önkormányzat munkájának köszönhető, amely évek óta szisztematikusan küzd az allergén gyomnövény terjedése ellen. A súlyos allergiás tüneteket előidéző gyomnövények közül napjainkban a legjelentősebb problémát a parlagfű okozza, amelynek allergenitására jellemző, hogy egyetlen példánya – magasan verve a legtöbb hazánkban honos növényt – akár nyolcmilliárd pollent is képes termelni. Ma Magyarországon már minden negyedik ember allergiás, és a szénanáthás, asztmás, ekcémás esetek nagy részéért a parlagfű a felelős.