Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sültek salátával elkísérve

Íme, a grillezett húsok mellé néhány salátaötlet!

Görög paradicsomsaláta
Mossunk meg 60 deka paradicsomot, majd vágjuk ki a szárcsonkját, s vágjuk cikkekre. Dobjuk bele egy mélyebb tálba, és karikázzunk rá 2 kisebb fej megtisztított lilahagymát. Mindkettőt enyhén besózzuk, 1 csokor finomra metélt petrezselyemzölddel meghintjük és félretesszük, amíg az öntetet elkészítjük a következő módon: 1 evőkanál olívaolajt, 1-1 csipetnyi sót, cukrot, fehér borsot hozzákeverünk, és 1 fél citrom levével fellazítjuk. Ha kevésnek találnánk, fél deci vizet öntsünk hozzá, és keverjük össze a salátával. Végül 15 deka feta sajtot morzsoljunk a tetejére, és tálalásig tartsuk a hűtőszekrényben.

saláta
Lengyel uborka
Leszeljük a végeit 1 kiló kígyóuborkának, és hámozatlanul fél centis kockákra vágjuk. Hozzáadunk 2 nagyobb, megtisztított, felkockázott vöröshagymát, kissé megsózzuk, és egy óra hosszat állni hagyjuk. Közben 1 kisebb (60 dekás, kilós) kínai kelt leveleire szedve csíkokra vágunk, s azt is belekeverjük a hagymás, uborkás alapba. Az öntethez kikeverünk 2 deci kefirt 1 mokkáskanál ételízesítő porral, 1 csapott evőkanál mustárral, 1 evőkanálnyi olívaolajjal és 1 mokkáskanál őrölt borssal. Rákanalazzuk a zöldségekre, jól összeforgatjuk, és máris tálalhatjuk.
 
Marinált sültpaprikasaláta
A legjobb, ha kétféle színű, piros és zöld vagy sárga paprikából (lehet kaliforniai is) 8 csövet összeválogatunk. Grillsütőben vagy a tűzhely lapján nagy lánggal kb. 35 percig sütjük, időnként meg-meg fordítva. Amikor a paprikák kissé odakaptak, megbarnultak, imitt-amott fölhólyagosodtak, akkor jó. Pillanatra átszedjük hideg vízzel telt tálba, könnyebb lehúzni a héjukat. 5 evőkanál olajt 2 evőkanál fehérborecettel összekeverünk, 1-1 mokkáskanál sóval és cukorral ízesítjük. Hozzáadunk 1 gerezd sózott fokhagymát.  Ízlés szerint egy kevés vízzel hígítjuk, és a sült paprikákra öntjük.
 
Paradicsomos mozzarella
Vásároljunk 3 csomag salátának aló mozzarella sajtot, öntsük le a levét, ez kb. 38 deka. Karikázzuk fel kb. 3 milliméteres karikákra. válasszunk ki -7 szem szép, kemény húsú, nagyjából egyforma paradicsomot.. Mossuk meg őket, metsszük ki a szárkocsányukat, majd fél centis szeletekre vágjuk el mindegyiket. Ez a saláta agy, lapos tányéron mutat jól, Mivel a sajtokat és a paradicsomokat váltakozva, egymást félig fedve, körben rakjuk el. Sózzuk, borsőrlővel borsozzuk is meg. Ezután a dundi fokhagymagerezdet nyomjunk át a présen, 1 csokor petrezselyemzöldet aprítsunk fel. Mindkettőt keverjük össze 6 evőkanál olívaolajjal, amit kiskanállal átkanalazunk a  sajtos paradicsomokra. Durvára vágott 3 szál friss bazsalikomlevelet rászórunk a salátánkra,  és máris tálaljuk.