Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Felavatták Lengyel Balázs síremlékét

A tavaly elhunyt író, rendező, irodalomkritikus, Lengyel Balázs Farkasréti temetőben található nyughelyén családja és pályatársak emlékeztek a huszadik század egyik meghatározó gondolkodójára.

Zsidó hagyomány, hogy legalább két követ helyeznek a sírra, így védve a testet a sivatag vadjaitól és az időjárás viszontagságaitól. Minden ember arra vágyik, hogy élete munkája ne menjen veszendőbe. Lengyel Balázsnak sikerült maradandót alkotnia, pályáját a sírjára helyezett öt kavics jelképezi.

Az első kő az általa alapított Újhold című folyóiratnak, a második a nyugatos klasszicizmus melletti kiállásának és továbbvitelének, a harmadik Kassák Lajos elismertetéséért végzett tevékenységének, a negyedik az ellenfelet mindig tiszteletben tartó kritikai képességének, míg az utolsó kavics emberségének állít emléket. „Lengyel Balázs nemcsak azt kutatta, milyen titokzatos forrásokból, kiismerhetetlen működésből támad fel a vers, s nemcsak azt ismerte, hogyan ér a szépség villámcsapása, hanem ennél is többet tett. Valamit tudott a létezés vulkáni mélységeiről” – emelte ki beszédében Balla Zsófia költő.

A síremlék Gera Katalin szobrászművész alkotása
A síremlék Gera Katalin szobrászművész alkotása

Személyes emlékeit osztotta meg a jelenlévőkkel, majd az 1946-os Újhold beköszöntőjét idézte fel Ferenc Győző. Mint mondta, Lengyel Balázs neve összeforrt a lap történetével, amelyet 1948-ban betiltottak. A további időszakban 1972-ben megjelent könyve, majd egy Újhold-szám szerkesztése, illetve a nyolcvanas években az Újhold-évkönyvek sorozata jelentette számára az igazi megszólalási lehetőséget.

mm.