Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Mámorító a szabadság érzése”

Az önkormányzat október 23-i megemlékezésén kerületi iskolások mutattak be ünnepi műsort a művelődési központban, felidézve az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit. A gyerekek produkciója után a pedagógusok tevékenysége került reflektorfénybe: a polgármester díjakat adott át a kiváló munkát végző óvodai és iskolai dolgozóknak.

Versek, mesék hangoskönyvben

A Virányos iskola diákjainak tolmácsolásában elhangzó verseket és meséket tartalmazó CD-vel kedveskedett a Vakok Batthyány László gyermekotthon növendékeinek Hegyvidék önkormányzata. A Fehér Bot napján átadott Ajándék című hangoskönyvnek az iskolai tanulásban veszik hasznát a gyengén látó és vak gyerekek.

A szabályok mindenkire vonatkoznak

Hatalmas, kéttornyú villát építene a Zirzen Janka utcában a Malévet a közelmúltban megvásárló Borisz Abramovics orosz milliárdos. A hegyvidéki környezettől idegen épület terveit a Kossuth-díjas építészekből álló kerületi tervzsűri alkalmatlannak találta a megvalósításra, ezért az építési hatóság nem adta ki az építési engedélyt. A tervező a független zsűrit bírálja, Pokorni Zoltán polgármester azonban kijelentette: csak az előírásoknak megfelelő ház épülhet a kerületben, a szabályok mindenkire vonatkoznak.

„Behálózott” Hegyvidék

Ingyen jutottak komposzthálóhoz azok a lakóközösségek és ingatlantulajdonosok, amelyek és akik szerződésben vállalták, hogy három éven keresztül rendeltetésszerűen használják a kerti zöldhulladék hasznosítására szolgáló eszközt. A kezdeményezéssel az őszi avarégetést szeretné visszaszorítani az önkormányzat.

Advent előtt kerületi Biblia-nap

November utolsó szombatja a Biblia Napja lesz a kerületben. E napon a kézműves-foglalkozásoktól a fi lmvetítéseken át a színházi előadásig sokféle érdekes, bibliai témájú programmal találkozhatnak az érdeklődők a Csörsz utcai művelődési központban.

Tüzelőanyag-támogatás az önkormányzattól

A hegyvidéki önkormányzat új segélyezési formát vezetett be azok számára, akik fával, szénnel fűtenek, és nem részesülnek semmilyen központi, a gázár- és távhő-kompenzációhoz hasonló támogatásban.

Budai Oktatási Napok: a reneszánsz és a mai valóság

Neves szakemberek és a szomszédos kerületek oktatási intézményeinek közreműködésével zajlottak a Budai Oktatási Napok. A program ezúttal a nemzeti emlékévre épült, míg a szakmai előadásokon a novemberben bevezetendő neveltségi szintmérőről is tájékoztatást kaptak a pedagógusok.

A Kalákáé az idei Bilicsi-díj

Minden évben a Hegyvidéki Ősz rendezvénysorozat keretében adják át a Bilicsi-emlékdíjat. Az idén a színészóriás családjának egyhangú döntése értelmében a Kaláka együttes vehette át a kitüntetést, illetve V. Majzik Mária szobrászművész alkotását.

Megmaradni és másnak lenni

Immár hagyomány, hogy a kerületi örmény önkormányzat reprezentatív rendezvényen mutat be egy-egy szeletet népe kultúrájából, múltjából. Míg az előző öt tárlaton az óhaza értékeire helyezték a hangsúlyt, addig az idén három erdélyi örmény gyökerekkel rendelkező kortárs művész kapott bemutatkozási lehetőséget.

A meseolvasás örök – könyvtári napok tiniknek

A keret a reneszánsz év. A kosztümök, a hangszerek, az egyedi és társas játékok, a régmúlt korszak emlékei és legendái a leírt szavak köré csoportosultak. A betűk értelmezéséről, az olvasásról szóltak. Akkor is, ha az apróságok egy része még nem érzékelte a kapcsolatot a fából faragott Fekete Sereg katonája és a játékteret körülvevő polcokon sorakozó könyvek között.

Felavatták Lengyel Balázs síremlékét

A tavaly elhunyt író, rendező, irodalomkritikus, Lengyel Balázs Farkasréti temetőben található nyughelyén családja és pályatársak emlékeztek a huszadik század egyik meghatározó gondolkodójára.

Dokumentumkötet Chiovini Ferencről

Chiovini Ferenc 1899–1981 címmel korabeli dokumentumok alapján összeállított kötet jelent meg a Munkácsy-díjjal, Érdemes Művész címmel és a Munkaérdemrend Arany fokozatával kitüntetett festőművészről.

„Minden tárgy kapcsolatba lép a tulajdonosával”

Különleges kiállítást tekinthettek meg a látogatók a Hegyvidék Galériában szeptemberben. Habár a műgyűjtők – főként biztonsági okokból – általában nem szívesen fedik fel kilétüket, a tárlaton látható tárgyak tulajdonosaival, a Moró Lajos–Sajdik Ildikó házaspárral mégis öröm volt beszélgetni. Nemcsak azért, mert kedves, nyílt emberek, hanem mert munkájuk révén a műkincs-kereskedelem szakmai oldalába is bepillantást engedtek.

Változatos díszfüvek

Ha a fűfélék kerti használatáról esik szó, mindenki a gyepre, pázsitra gondol, ahol a fű értékét a – folyamatosan nyírt – „lomb” adja. Most egy kevésbé ismert és elterjedt csoport tagjait mutatjuk be, amelyeknek a virágzatuk a díszítőértékük. Sokuk egymagában ültetve is a kert színfoltja lehet.

Vadak tányérba szelídítve

Ritka élvezeteink közé sorolhatjuk a vadhúsból készült ételek elköltését. Ha az első ködösebb őszi napokon támad gusztusunk vadpecsenyére, akkor a leggyorsabban, legkényelmesebben az erre specializálódott kisvendéglőkben juthatunk hozzá, ám ha házi körülmények között kívánjuk elkészíteni, az sem kivitelezhetetlen.

Pillantás a biopiac kínálatára

Egy szép, szombat délelőtt kisétáltunk a népszerű kerületi biopiacra. Kicsit körülnéztünk, vizsgálódtunk: mit kínálnak az árusok, mi fogy a legjobban?

Illatok, ízek, aromák

Nincsen vadhús fűszer nélkül! Íme, egy csokorra való, korántsem a teljesség igényével.

Fitparádéval nyit a Sportmax

Európában egyedülálló családi programmal nyitja meg kapuit Buda legújabb és legmodernebb sportlétesítménye, a hegyvidéki Sportmax november 15–16-án. A Fitparádé® gyerekek, nyugdíjasok és a kerületi lakosok számára ingyenesen látogatható.