Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Versek, mesék hangoskönyvben

A Virányos iskola diákjainak tolmácsolásában elhangzó verseket és meséket tartalmazó CD-vel kedveskedett a Vakok Batthyány László gyermekotthon növendékeinek Hegyvidék önkormányzata. A Fehér Bot napján átadott Ajándék című hangoskönyvnek az iskolai tanulásban veszik hasznát a gyengén látó és vak gyerekek.

A most átadott lemez az első része annak a sorozatnak, amely Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére indult: az intézményes oktatói-nevelői munka során felhasznált verseket, meséket és regényeket mondanak CD-re hegyvidéki óvodák és iskolák diákjai. A Vakok Batthyány László Gyermekotthon lakóinak, illetve nevelőinek kérései alapján egyebek mellett rögzített Négyszögletű kerek erdő (Lázár Ervin), Vidám mesék (Szutyejev), Moha bácsi meséi (Leszkai András) és Valaki tévedett (Wass Albert) csupa olyan hasznos és szórakoztató olvasmány, amelyet szívesen hallgatnak a gyerekek. Valamennyi felvételt elérhetővé teszik a www.hegyvidek.eu internetes honlapon.

Az önkormányzat országos kezdeményezést szeretne indítani, s ennek érdekében hamarosan külön honlap készül, amelyről ingyenesen lehet majd letölteni az elkészült hanganyagokat – hangzott el az első CD technikai hátterét biztosító Arany János Gimnázium stúdiójában megtartott sajtótájékoztatón. Pokorni Zoltán elmondta, országszerte több ezer látásában korlátozott gyermek jár oktatási intézményekbe, az ő életüket könnyítené meg, ha a látók könyvei hangzó formában is elérhetők lennének.

A társaik által felmondott meséket szívesebben hallgatják a gyerekek
A társaik által felmondott meséket szívesebben hallgatják a gyerekek

A valódi segítséghez azonban sokkal több felvételre van szükség, amit egy iskola már nem vállalhat magára. Ezért az önkormányzat mozgalmat indít annak érdekében, hogy az ország minél több oktatási intézménye csatlakozzék a programhoz. A kiválasztott művekből gyerekek által felmondott hangoskönyvek készülhetnének, mivel őket szívesebben hallgatják társaik, mint a felnőttek sokszor mesterkélt előadásmódját. A jogdíjakkal kapcsolatban Pokorni hangsúlyozta: a vonatkozó törvény szerint ha az irodalmi alkotást nem használják fel üzleti célokra, illetve amennyiben fogyatékkal élők igényeinek kielégítését szolgálja, a jogtulajdonost nem illeti meg jogdíj.

Hamarosan elkészül az a honlap, amely segít összehangolni az igényeket – mondta Soltész Miklós, a Magyar Országgyűlés Ifj úsági, Szociális és Családügyi Bizottságának alelnöke. A portálon egyszerűen nyomon lehet majd követni, hogy melyik iskola melyik mese, vers vagy regény feldolgozását vállalta. Addig is az önkormányzat hivatalos portálján folyik majd a szervezőmunka.

Fehér Anna, a gyermekotthon igazgatója arra emlékeztetett, hogy Hegyvidék önkormányzata megtette azt, amiről mások csak beszéltek. A hangoskönyvek az idősebb vak emberek számára is sok örömet okoznak majd, hiszen szép számmal vannak köztük olyanok, akik nem ismerik a Braille-írást.

em.