Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A Kalákáé az idei Bilicsi-díj

Minden évben a Hegyvidéki Ősz rendezvénysorozat keretében adják át a Bilicsi-emlékdíjat. Az idén a színészóriás családjának egyhangú döntése értelmében a Kaláka együttes vehette át a kitüntetést, illetve V. Majzik Mária szobrászművész alkotását.

A Bilicsi Tivadar születésének századik évfordulójára, 2001-ben alapított emlékdíjat minden évben az a művész kapja meg, aki személyiségével, munkásságával mosolyt tud csalni az emberek arcára. A korábbi díjazottak, Tordy Géza, Halász Judit, Gyurkovics Tibor, Dobsa Sándor, Gálffi László, a Sára Bernadette–Cseke Péter színészházaspár és Pécsi Ildikó után első alkalommal adták át egy zenekarnak az elismerést.

Az ünnepségen Bilicsi Tivadar unokája, Juhos Katalin elmondta: a Kaláka együttest a zenébe és irodalomba vetett hitükért tartották érdemesnek a díjra. Műsoraikkal, derűt adó lényükkel éppúgy örömet szereznek a felnőtt és gyermek közönségnek, mint egykor Bilicsi Tivadar tette. Immár negyven éve játszanak együtt, saját szerzeményeikkel és más költők verseinek megzenésítésével népszerűsítik anyanyelvünket. Bilicsi Tivadarhoz hasonlóan Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Becze Gábor és Radványi Balázs is alázattal, nagy odafigyeléssel, a fülnek tetsző módon formálják szép szavainkat – emelte ki Juhos Katalin, majd hozzátette, dalaikban valamennyi korosztály örömét leli.

A zenekar igyekszik mindig derűs perceket szerezni a közönségnek – ahogy Bilicsi Tivadar is tette
A zenekar igyekszik mindig derűs perceket szerezni a közönségnek – ahogy Bilicsi Tivadar is tette

Gryllus Dániel kijelentette, Bilicsi Tivadar személye mellett az ünnepség helyszíne is kedves az együttes számára, hiszen rendszeresen fellépnek a Csörsz utcai művelődési központban. A díjat a Bárczy István utcai Kaláka Zeneboltban állítják majd ki, így tisztelegve Bilicsi emléke előtt.

Gryllus Vilmos a mindig mosolygó színpadi emberre emlékezett. Mint mondta, előadásmódját a túláradó életkedv jellemezte, akkor is képes volt nevettetni, amikor szomorú volt. Mint a csimm-bumm cirkusz Bilicsi Tivadar által megformált Kelemen bohóca, aki a Maszkabál című Gryllus Vilmos-lemez egyik dalának ihletője volt. Ezt az örök optimizmust, sugárzó vidámságot igyekszik a Kaláka becsempészni dalaival a mindennapokba.

mm.