Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Behálózott” Hegyvidék

Ingyen jutottak komposzthálóhoz azok a lakóközösségek és ingatlantulajdonosok, amelyek és akik szerződésben vállalták, hogy három éven keresztül rendeltetésszerűen használják a kerti zöldhulladék hasznosítására szolgáló eszközt. A kezdeményezéssel az őszi avarégetést szeretné visszaszorítani az önkormányzat.

A tavaly elindított komposztálási program célja a kertekben keletkező hulladék elégetésének, illetve kukába kerülésének visszaszorítása. Tavaly műanyag komposztládát lehetett igényelni kedvezményes áron, azonban a tapasztalatok szerint a falevelek, a lekaszált fű és a faapríték hasznosítására alkalmasabb a komposztháló. A ládákban ugyanis inkább a konyhai zöldhulladékot lehet feldolgozni – tudtuk meg a hálók kiosztásában segédkező Kovács Lajos alpolgármestertől.

Idén a kimondottan a kerti hulladékok újrahasznosítására szolgáló komposzthálók igénylésére nyílt lehetőség, a tavasszal beadott kérelmek alapján ingatlanonként egy háló járt ingyenesen. Ennek feltétele az volt, hogy átvételkor a kérelmező megállapodást köt az önkormányzattal, illetve részt vesz a komposztálásról szóló ismeretterjesztő előadáson. Az igénylő köteles a komposzthálót három éven keresztül rendeltetésszerűen használni, és ezt komposztálási naplóban regisztrálni. Erre azért van szükség, mert a napló segítségével utólag pontos kép kapható a komposztált zöldhulladék mennyiségéről, az újrahasznosítás módjáról és mértékéről, illetve arról, hogy mennyivel kevesebb hulladék került a kukába.

Kovács Lajos alpolgármester adta át a
Kovács Lajos alpolgármester adta át a
komposzthálók egy részét

Az önkormányzat munkatársai folyamatosan ellenőrzik a kiosztott kétszáz komposztháló rendeltetésszerű használatát, s amennyiben nem teljesülnek a megállapodásban foglaltak, úgy a komposzthálót vissza kell szolgáltatni. Három év elteltével a háló a felhasználó lakóközösség tulajdonába kerül. A hegyvidéki önkormányzat ezzel a programjával természetünk megóvására kívánja felhívni a figyelmet, hiszen a kertjeinkben keletkező zöldhulladékból előállított komposzt olcsó és környezetbarát módja a talajerő fokozásának.

(m)