Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A jövő a térfigyelő kameráké

A Városmajor közbiztonságának javítása érdekében fórumot szervezett a Városmajori Gimnázium szülői munkaközössége, az elmúlt hónapokban ugyanis több gyermeket is kiraboltak a parkban. Bár a tetteseket kivétel nélkül elfogta a rendőrség, a szülők úgy vélik: látványosabb rendőri jelenléttel, térfigyelő kamerák kihelyezésével távol lehetne tartani a bűnözőket.

Dr. Fülöp Valter kerületi rendőrkapitány a fórumon beszámolt arról, hogy szeptember végén és november közepén két jelentősebb rablássorozat történt a park területén. A tettesek mindkét esetben fi atalok voltak, akik a kiszemelt iskolásoktól fenyegetéssel mobiltelefonokat és más értékeket vettek el, és akiket napokon belül elfogott a rendőrség.

A kapitányságvezető hangsúlyozta, 2007-ben nem volt olyan vagyon elleni bűncselekmény a Városmajorban, amelynek nem kapták el az elkövetőjét. Más kerületi rablásoknál is eredményesnek bizonyult a felderítőmunka: az elmúlt egy évben 29 esetből 28-nál sikerült megtalálni a tetteseket – egy ügyben eddig azért nem vezetett sikerre a nyomozás, mert az idős sértett nem tudott használható személyleírást adni a támadójáról. A rablások száma más kerületekhez képest szerencsére rendkívül alacsony a kerületben, ugyanakkor a közel százszázalékos felderítettség fővárosi viszonylatban is kiemelkedő mutató.

A jövő a térfigyelő kameráké
A Városmajor park főleg sötétedés után veszélyes hely

A rendőrkapitány elmondta: a szülők sokat tehetnek azért, hogy gyermekeik ne váljanak rablók célpontjává. Már önmagában azzal jelentősen csökkenthetik a támadás veszélyét, hogy nem vesznek a csemetéiknek drága, hivalkodó mobiltelefont. Emellett fontos az is, hogy megtanítsák nekik a városban való közlekedés alapvető „szabályait”. Például azt, hogy a tanítást követően, különösen sötétedés után kivilágítatlan helyeken ne közlekedjenek egyedül. A rendőrkapitány jelezte, a bűnmegelőzés témájában ő maga, illetve kollégái szívesen tartanak előadásokat az iskolákban – legutóbb a városmajori Kós Károly iskolában adtak hasznos tanácsokat az érdeklődőknek.

A közbiztonsági fórumon több szülő is megemlítette: örülnek, hogy sikeres a kapitányság felderítőmunkája, ám még nyugodtabbak lennének, ha állandó jelleggel, vagy legalább az iskola utáni délutáni órákban egyenruhás rendőrök járőröznének a Városmajorban. Fülöp Valter közölte, létszámgondjaik miatt korábban az egész kerületben összesen két járőrpár teljesített szolgálatot; most viszont egyszerre négy pár járőrözik, ebből egy az önkormányzat támogatásával. A járőrözés során a Városmajor mindig prioritást élvez, arra azonban továbbra sincs kapacitásuk, hogy a nap 24 órájában kizárólag ennek a területnek a biztonságát őrizzék – sokszor előfordul ugyanis, hogy helyszínelési, vagy más, rendkívüli feladatokhoz kell vonulniuk.

A rendőrkapitány hozzátette: bár nem mindig lehet látni egyenruhásokat a parkban, ez még nem jelenti azt, hogy valóban nincsenek jelen a rendőrök. A felderítési munkát ugyanis civil ruhás nyomozók végzik – az elmúlt hónapokban történt rablássorozatok elkövetőit is ők fogták el.

A fórumon a szülők részéről elhangzott: ha nincs lehetőség a Városmajorban az állandó rendőri jelenlétre, érdemes lenne térfigyelő kamerákat kihelyezni. Nádasi Tibor, az önkormányzat közellátási és közbiztonsági bizottságának elnöke, aki szintén részt vett a megbeszélésen, bejelentette: a kerületi közbiztonsági alapítványon keresztül szponzorokat keres a térfigyelő rendszer kiépítésének támogatásához. Javaslatként megfogalmazta azt is, hogy az iskolákban dolgozó biztonságiőrök a tanítási idő előtt és után a parkban járhatnák azokat az útvonalakat, ahol a gyerekek közlekednek – véleménye szerint ezzel is jelentősen lehetne növelni a környék közbiztonságát.

-z-