Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Több nézelődő, kevesebb vásárló

Az önkormányzat tavaly decemberben ötödik alkalommal rendezte meg az Advent a Hegyvidéken elnevezésű karácsonyi vásárt és programsorozatot. Bár a korábbi évekhez képest kevesebb volt a vásárló, az árusok többsége azért a következő alkalommal is szeretne standot állítani.

Több nézelődő, kevesebb vásárló

Az önkormányzat tavaly decemberben ötödik alkalommal rendezte meg az Advent a Hegyvidéken elnevezésű karácsonyi vásárt és programsorozatot. Bár a korábbi évekhez képest kevesebb volt a vásárló, az árusok többsége azért a következő alkalommal is szeretne standot állítani.

Nyelvvizsga mindenkinek

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a felvételi, s így a továbbtanulás sikerét is jelentős mértékben meghatározza a diákok családi háttere, a szülők anyagi helyzete és iskolázottsága. A szűkösebb anyagi helyzetben élő tanulók felzárkózási esélyei nemzetközi összehasonlításban elszomorítóan alacsonyak itthon. Ezen próbál segíteni egy új ösztöndíjprogram.

A jövő a térfigyelő kameráké

A Városmajor közbiztonságának javítása érdekében fórumot szervezett a Városmajori Gimnázium szülői munkaközössége, az elmúlt hónapokban ugyanis több gyermeket is kiraboltak a parkban. Bár a tetteseket kivétel nélkül elfogta a rendőrség, a szülők úgy vélik: látványosabb rendőri jelenléttel, térfigyelő kamerák kihelyezésével távol lehetne tartani a bűnözőket.

Közmeghallgatás – nagy érdeklődés a közügyek iránt

Ezúttal is nagy érdeklődés kísérte az önkormányzat közmeghallgatását, amelyet a Jókai Klub színháztermében rendeztek meg. Sok panasz érkezett különféle közlekedési problémákkal kapcsolatban, szóba került a szelektív hulladékgyűjtés, illetve az engedély nélküli fakivágás is. Továbbra is elmondható, hogy a polgárok aktívan érdeklődnek a helyi ügyek iránt, és ha van lehetőségük, el is mondják véleményüket.

Elfogadták az övezetátsorolási elképzeléseket

A helyi képviselők a decemberi ülésükön elfogadták a kerületi szabályozási tervek aktualizálásához kapcsolódó keretövezetek módosítási elképzeléseit. A pártokkal történő egyeztetések után több korábbi javaslatot visszavont a polgármester. A testület zajvédelmi rendeletet alkotott, valamint arról is döntött, hogy külső medence épülhet a Csörsz utcai sportcsarnok mellé.

Kisebbségi közmeghallgatások

Közmeghallgatás keretében számoltak be az elmúlt időszak legfontosabb eseményeiről, az elért eredményekről és jövőbeni terveikről Hegyvidék kisebbségi önkormányzatai. A kisebbségeket közvetlenül érintő ügyek mellett a szélesebb közvélemény érdeklődésére számot tartó aktualitások is napirendre kerültek.

Új év, újabb áremelkedések

Idén is áremelkedésekkel köszöntött be az új esztendő. Jelentősen nőnek a közüzemi díjak és a BKV tarifái, tovább emelkednek az élelmiszerárak. Csökkennek viszont a vállalkozásba fogók terhei, olcsóbb és gyorsabb lesz a cégalapítás, nő az adójóváírás összege. Drágulnak a postai szolgáltatások is.

Előkészületben a Lakáskódex

A társasházi pályázatok tapasztalatairól és az idei kiírás várható feltételeiről, valamint az új Lakáskódex tervezetéről tartottak előadást a közös képviselők legutóbbi fórumán.

Nem három napja tart a „dévai csoda”

Böjte Csaba plébános másfél évtizede végzi az erdélyi Déván, illetve ma már szerte a Kárpát-medencében gyermekvédelmi misszióját. Tevékenységét Magyarországról évek óta egyre többen segítik – a támogatásokat 2002 óta a Dévai Szent Ferenc Alapítvány koordinálja, amelynek központja a XII. kerületben található.

Fogassal a Moszkva térről a Normafáig

Ha az önkormányzat tervei megvalósulnak, néhány éven belül a jelenleginél gyorsabb, biztonságosabb és komfortosabb kocsik közlekednek majd a fogaskerekű meghosszabbított útvonalán. Az elképzelések szerint a villamossíneket is használni képes szerelvények a Moszkva tér és a Normafa között szállítanák az utasokat.

Növényvédelem a hegyvidéki kertekben

A díszkertben senki sem szeret vegyszereket használni. A zavartalan pihenést tönkreteheti a tudat, hogy ismeretlen mérgek vesznek körül láthatatlanul. De sajnos a kártevők és kórokozók nincsenek fi gyelemmel a kert funkciójára, ahol élelmet találnak, elszaporodnak, legyen az természet közeli erdő, mezőgazdasági terület vagy éppen egy hegyvidéki kert.

Sok a vaddisznó a budai hegyekben

Jelentősen túlszaporodtak a vaddisznók a budai hegyekben a múlt év végén, emiatt az erdőszéli kertekben is megnőtt a vadkárok száma. Az erdészek befogással csökkentik a város környéki vadállományt – a csapdába ejtett állatokat a lakott területektől távoli erdőkbe szállítják át.

Jókai Klub: pezsgő élet a hegytetőn

A fogaskerekű svábhegyi végállomása mögött csöndesen ereszkedik lefelé a Hollós út, ahol leginkább csak az elhaladó 21-es és 90-es autóbusz rezgeti meg a hideg csöndet, a lefelé igyekvő autók inkább a főútvonalat választják. Ritka a gyalogosforgalom is erre, mert aki ezen az útnak titulált utcácskán nekiered, többnyire vagy itt lakik, vagy a Jókai Klubba igyekszik.

A Hegyvidék SE női és férfi labdarúgói is bajnokesélyesek

Az év utolsó hónapja a számvetés ideje az élet minden területén, így a sportban is. Marosvári Róberttel, a Hegyvidék SE ügyvezető elnökével a tavalyi esztendő végén beszélgettünk az elmúlt időszak sikereiről, nehézségeiről. Szerencsére előbbiekből volt több.