Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Erdőt fogadtak örökbe az iskolások

Örökbe fogadták a normafai parkerdő egy részét a Németvölgyi Általános Iskola diákjai. A fiatalok rendszeresen takarítják majd a területet, és erdei foglalkozásaik keretében oda járnak a természetet tanulmányozni.

A Normafánál, a Makkosmária felé vezető erdei út elején december óta tábla hirdeti, hogy ezt az erdőrészt a Németvölgyi Általános Iskola tanulói fogadták örökbe. Az örökbefogadás természetesen nem tulajdonjogi értelemben történt – az intézmény diákjai azt vállalták, hogy ezentúl rendszeresen segítenek a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének a frekventált helyen lévő erdő fenntartásában, az oda nem való hulladékok összegyűjtésében.

Lomniczi Gergely, a parkerdőgazdaság szóvivője az örökbefogadás alkalmából tartott ünnepségen elmondta, a németvölgyisek korábban már több szemétszedési akciót is szerveztek a területen. Hangsúlyozta, nagy könnyebbség az erdészet számára a fenntartásban való részvállalás, ám legalább ennyire fontos, hogy a diákok a tanórák keretében is sok időt töltenek a budai hegyekben, s így alaposan megismerik az erdők élővilágát.

A Németvölgyi igazgatója, Dohány András az erdőben tartott foglalkozásokról szólva kifejtette: a tanévenként megrendezett „témanapokon” az egész iskola a Normafánál tölt egy délelőttöt, melynek során különböző játékos feladatok keretében a gyerekek összemérhetik tudásukat különböző természeti kérdésekben. Az erdőismereti témák átadásában az erdészet munkatársai is közreműködnek – például segítséget nyújtanak a növényfelismerési feladatoknál. A tudásbővítés mellett mozgási lehetőséget is biztosít a helyszín: sportoláshoz kitűnően alkalmas az általuk örökbefogadott erdőrész, ott található ugyanis a parkerdőgazdaság által kialakított Erdei Tornapálya.

Az önkormányzat más iskoláknak is javasolni fogja, hogy kövessék a Németvölgyi iskola példáját – jelezte az erdő-örökbefogadás kapcsán Kovács Lajos alpolgármester, aki hozzátette, a kerület minden évben jelentős összegekkel járul hozzá a parkerdő fenntartásához. Tavaly több mint hatmillió forinttal támogatták a faültetéseket a Normafánál, emellett az Anna-réti és a Libegő felső végállomásánál lévő erdei játszóterek fejlesztését, új játékokkal való bővítését is finanszírozták.

-zé-