Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Újévi körte-köszöntő

A körte megbízható őszi, téli társunk, jó néhány fajta kelleti magát a piacon, és nem is túl drágák. A népi gyógyászat szerint sokféle nyavalyánkra hat jótékonyan, de azért óvakodjunk a túlzott habzsolásától, mert állítólag még migrénes fejfájást is okozhat.

Magyarországon mindenhol megterem, ám jó tűrőképességét bizonyítja, hogy a havasok lábánál, a messzi Tirol déli részén, a tengerszint feletti 1300 méteren még található olyan körtefa, amelyen beérett gyümölcsök várják a leszedést. A legjobban a mérsékelt égövben érzi magát, a Kaszpi-tengertől az Atlanti-óceánig mindenütt megterem.

A vadkörte ízét már jól ismerték őseink. A kérdésre – pontosan mióta is haraphatunk egy jót belőle? – nyugodt szívvel válaszolhatjuk: emberemlékezet óta. A régészek szerint időszámításunk előtti időkből származó, a mai Svájc területén előkerült cölöpépítmények maradványain több más egyéb gyümölcs között vadkörtemagok lenyomatát fedezték fel. Úgy tartják, az akhájok próbálkoztak a legkorábban körtetermesztéssel, és példájukat a görögök is követték, olyanynyira, hogy Th eophrasztosz már megkülönböztethette a vad- és az abból nemesített körtefajtát. A római Pliniusz már 41-félét sorolt fel, de a nemesítésben jeleskedtek a kelták is. Le Lecter ügyész úr 1598-ban 254 ismert fajtát gyűjtött össze amatőr katalógusában. Mára 500-féle bejegyzett körtéről van tudomásunk.

A körte neve nálunk először a tihanyi apátság alapítólevelében fordul elő: kurtuel fa névvel emlegetik. A népi gyógyászat szerint a gyümölcs sokféle nyavalyánkra hat jótékonyan, így a székrekedésre, az epebántalmakra, a köszvényre, a reumára és a különféle érbetegségekre. Kihajtja a felesleges vizet a szervezetünkből, serkenti a bélműködést és feloldja a lehetséges rákkeltő anyagokat, így azok gyorsabban távoznak az emésztőcsatornákon át. Ezért gátolhatja a napjainkban oly gyakori vastagbélrák kialakulását.

Ugyanakkor más kutatók szerint a kényesebb gyomrúak hányingert és migrénes fejfájást kaphatnak a túlzott körtehabzsolástól. Azt azért mégis jó tudni, hogy a körtében lakozik egy olyan rost is, amelyik gátolja a zsiradékok és a káros koleszterin felszívódását, csökkenti a vér koleszterinszintjét, oldja az ártalmas sólerakódásokat, s még fagyasztott változata is hasznos táplálék. Valamennyi fogyókúrában előírt gyümölcsnapon, három- vagy ötnapos méregtelenítő kúránál nélkülözhetetlen, mivel jócskán tartalmaz vasat, foszfort, rostot, szénhidrátot és fehérjét.

Járay Mari