Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nyelvvizsga mindenkinek

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a felvételi, s így a továbbtanulás sikerét is jelentős mértékben meghatározza a diákok családi háttere, a szülők anyagi helyzete és iskolázottsága. A szűkösebb anyagi helyzetben élő tanulók felzárkózási esélyei nemzetközi összehasonlításban elszomorítóan alacsonyak itthon. Ezen próbál segíteni egy új ösztöndíjprogram.

Az idén életbe lépő új felvételi pontszámítási rendszer is változtatni kíván a helyzeten, mivel a maximum 480 felvételi pontból 25–50 pont szerezhető ún. „előnyben részesítés” révén. Ugyanakkor a szintén maximum 50 többletpont megszerzésére lehetőséget adó nyelvvizsgák díja immár egy ideje nem igényelhető vissza, vagyis ezek költsége teljes egészében a családokra hárul, anyagi helyzettől függetlenül.

A népszerűbb, jobb karrierlehetőséget biztosító szakokra az eddigi tapasztalatok szerint továbbra is csak a lehetséges pluszpontok maximális kihasználásával lehet bekerülni. A korábbi évek felvételi statisztikája látványosan mutatja, hogy miközben a nyelvvizsgával nem rendelkező tanulók mintegy 60%-a kerül be a felsőoktatásba,addig a nyelvi pluszpontokat is hozó felvételizők esetében ez az átlag jóval 70% felett van. Márpedig a nyelvtudás megszerzése és vizsgán történő bizonyítása egyaránt költséges vállalkozás, ami önmagában is nagyban befolyásolja sokak továbbtanulási esélyeit.

A november közepén induló Euro Nyelvvizsga Ösztöndíj elnevezésű program célja a hátrányos helyzetű tanulók továbbtanulási esélyeinek javítása. A program országosan összesen ezer – nehezebb anyagi vagy szociális helyzetben élő – középiskolai tanuló számára kínál ingyenes euroexam nyelvvizsga-lehetőséget.

Az ösztöndíjprogramot meghirdető Euro Nyelvvizsga Központ minden középiskolának lehetőséget biztosít arra, hogy szociálisan nehéz helyzetben lévő, de jó tanulmányi eredményű és magas szintű angol vagy német nyelvtudással rendelkező tanulói közül nyelvenként egy-egy diákot jelöljön. A tanulók a vizsgaközpont által felajánlott ösztöndíj támogatásával ingyenesen tehetnek államilag elismert közép- vagy felsőszintű nyelvvizsgát 2008-ban.

Az ösztöndíjprogramban történő részvétel részletes feltételei és jelentkezési lapjai elérhetők a program honlapján: www.osztondij.euroexam.org.

(s.)