Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nem három napja tart a „dévai csoda”

Böjte Csaba plébános másfél évtizede végzi az erdélyi Déván, illetve ma már szerte a Kárpát-medencében gyermekvédelmi misszióját. Tevékenységét Magyarországról évek óta egyre többen segítik – a támogatásokat 2002 óta a Dévai Szent Ferenc Alapítvány koordinálja, amelynek központja a XII. kerületben található.

A „dévai csoda” 1992-ben kezdődött, amikor Böjte Csaba befogadta az első néhány, az utcákon éhesen és piszkosan kóborló árva gyermeket. A ferences szerzetes a romos, elhagyott, akkor még a román állam tulajdonában lévő dévai kolostor lakatjainak leverésével teremtette meg az árvák új otthonát. Ahogy növekedett a befogadandó gyerekek száma, s megjelentek az első, önzetlen segítők, úgy sikerült bővíteni a gyermekotthont – a szomszédos panelházakban megtelepedhettek a nevelőcsaládok, a kolostor pedig iskolává alakult át.

Mára, Böjte Csaba kitartó munkája nyomán, több mint húsz erdélyi településen működik gyermekotthon, óvoda, magániskola, kollégium vagy napközi otthon. Sőt, Erdély mellett már a Kárpát-medence más részeire (Magyarország, Délvidék, Kárpátalja) is kiterjed az atya gyermekvédelmi tevékenysége.

A szerzetes munkáját a kezdetek óta egyre többen segítik Magyarországról – a támogatások koordinálására 2002-ben jött létre a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, amelynek központja itt, a kerületben található. Nemcsak a Böjte Csaba által alapított civil szervezet, hanem annak elnöke, Vásárhelyi Tamás is kerületi kötődésű – tizenkét évig a helyi önkormányzat képviselője is volt.

Vásárhelyi lapunknak elmondta: alapítványuk először a 2004-es adóév után volt jogosult fogadni a személyi jövedelemadóból felajánlható 1%-okat. Ekkor 46 millió forintot gyűjtöttek, amiből egy bentlakó otthont alakítottak ki Kovásznán. A következő évben már 67 millió forint felajánlás érkezett, amit a Budapesthez közeli Csobánkán egy kismamaotthon, az Élet Háza létrehozására fordítottak. (A felújított csobánkai kastélyépület, amelyet a Szent Ferenc Alapítvány száz évre megkapott a Missziós Nővérektől, ez év őszén nyitotta meg kapuit: az intézményt a nehéz körülmények közé került fi atal kismamák számára hozták létre, hogy ne kényszerüljenek gyermekük elvetetésére.)

2006 után már 76 millió forintot ajánlottak fel a magyar adózók – ennek felhasználásáról ugyan még nem született végleges döntés, annyi azonban biztos, hogy ez a pénz is a leginkább rászoruló fiatalokhoz jut el valahol a Kárpátmedencében. Az elnök hangsúlyozta: a támogatásokat teljes mértékben a gyerekekre fordítják, az alapítvány munkatársai – egyetlen könyvelőt kivéve – mind társadalmi munkában végzik feladataikat. Hirdetésekre egyáltalán nem költenek. Működésükhöz a kerületi önkormányzat is hozzájárul azzal, hogy a Hegyvidék Bevásárló Központban önköltségi áron biztosít számukra irodát.

Mint megtudtuk: az alapítvány nemcsak a pénzadományok továbbítását végzi, hanem a segíteni akarók és a segítségre szorulók közti kapcsolat megteremtésén is dolgozik. Ha például valaki önkéntes munkát szeretne vállalni egy gyermekotthonban, akkor megszervezik ennek módját. A szervezésből az alapítvány munkatársain kívül a támogatók is kiveszik részüket, akik Déva Vár Kör néven két éve rendszeresen tartanak összejöveteleket.

-z-