Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hegyvidék a magyar bélyegeken

Magyarországon 1867-ig Ausztria bélyegeit használták. A kiegyezést követően, sok kísérletezés után, 1871. május 1-jén került forgalomba az első magyar bélyeg. Az azóta megjelent filatéliai kiadványok között szép számmal találunk olyanokat, amelyek valami módon kapcsolódnak a kerület történelméhez, földrajzához, híres személyiségeihez. Ezekből szemezgettünk.

A MOM Művelődési Házat mutatja be az 1951 és 1953 között kiadott Épületek című sorozat egyik bélyege, míg a Széchenyi- hegyen lévő tévé-adóállomás átadásáról bélyeggel és blokkal emlékeztek meg. Az Országos TBC és Pulmonológiai Intézet fennállásának 75. évfordulójára egyforintos bélyeg jelent meg az intézet névadójáról, dr. Korányi Frigyesről. A fogaskerekű centenáriumára négy különböző bélyeget tartalmazó blokkot adtak ki, a Jeles magyarok sorozat keretében pedig Detre Lászlóról, a kerületi Csillagvizsgáló Intézet főigazgatójáról jelent meg szólóbélyeg. 1991-ben mutatták be bélyegen Eötvös Loránd torziós ingáját, amelyet hosszú ideig a MOM műhelyeiben állítottak össze.

A Posta-vezérigazgatóság épülete látható az 1963-ban és 1991-ben megjelent filatéliai kiadványokon. A Trófeák elnevezésű sorozat egyik darabja a Disznófőt ábrázolja. Több bélyeg jelent meg az úttörő- illetve a gyermekvasútról, a Magyar Iparművészeti Egyetem 125 éves évfordulója alkalmából szereplő bélyegen pedig színes ceruzákból formázott 125-ös szám és mellette egy ezekkel rajzolt „X” látható. Az Irodalmunk nagyjai című sorozatban Szabó Lőrinc mellett a haláláig a kerületben lakó Tamási Áronnak is emléket állított a filatélia.

Magyar–szlovák közös bélyeg kiadásával emlékeztek meg a Mária-Valéria Duna-híd újjáépítéséről. Az 1895-ben épített, majd a második világháború alatt felrobbantott híd tervezője Cathry Szaléz, a fogaskerekű kivitelezője volt.

Papp László háromszoros ökölvívó olimpiai bajnokunkról, aki szintén a XII. kerületben élt, valamint a magyar és német nyelven 1904-ben kiadott „Erzsébet királyné Sanatorium sorsjegykölcsöne” címoldaláról kicsinyített blokk jelent meg. Apor Vilmos püspök kerületi szobráról, Marton László alkotásáról levelezőlapot és bélyeget is kiadtak.

Kahlich Endre