Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Új év, újabb áremelkedések

Idén is áremelkedésekkel köszöntött be az új esztendő. Jelentősen nőnek a közüzemi díjak és a BKV tarifái, tovább emelkednek az élelmiszerárak. Csökkennek viszont a vállalkozásba fogók terhei, olcsóbb és gyorsabb lesz a cégalapítás, nő az adójóváírás összege. Drágulnak a postai szolgáltatások is.

Januártól ellenőrzik az egészségbiztosítási jogviszony meglétét az egészségügyi intézményekben. Az ellátást a jogviszony hiányában sem lehet megtagadni, vagy kifizettetni annak költségét a beteggel. Ha valaki biztosítás nélkül vesz igénybe egészségügyi szolgáltatást, adatait az OEP elküldi az APEH-nak, az adóhatóság pedig az elévülési határidőre visszamenőleg behajtja a be nem fizetett járulékot.

A kórházaknak kötelezővé tették a napi háromszori étkeztetést, naponta egyszer friss gyümölcsöt, ebédkor pedig legalább kétfajta választható menüt kell kínálni a betegeknek. Az intézményeknek gondoskodniuk kell elegendő innivalóról, illetve a kisétkeztetésekről. Február 15-től minden kórházi ágy mellé személyes széfet kell biztosítani, amelyben a betegek elhelyezhetik értékeiket.

Idén az Országos Betegszállító Szolgálat végzi a szakkíséretet nem igénylő ülő- és fekvőbetegszállítást, ezzel tehermentesítik a mentőszolgálatot. A jövőben az eljáró orvos felelőssége lesz eldönteni, milyen jellegű szállítást rendel meg a betegnek.

CSÖKKENŐ GYÓGYSZERÁRAK
Januártól 405 gyógyszerért kell kevesebbet fizetni a patikákban. A készítmények ára átlagosan 10,65 százalékkal csökken, míg 31 termék több mint 50 százalékkal lesz olcsóbb. A legnagyobb árzuhanás a vérnyomáscsökkentőket és a depresszió elleni szereket érinti.

6300 forintra emelkedik a gépjármű-vezetői, belvízi hajózási szolgálati és belvízi kedvtelési célú vízijármű-vezetői alkalmassági vizsgálatok ára a 40 évnél fiatalabb kérelmezők esetében, míg a 40 és 60 év közöttiek 4200 forintot fizetnek januártól.

Átlagosan 6,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak 2008-ban. A nyugdíjszámítás szempontjából rossz időszakban, 1991 és 1996 között nyugdíjba vonulók a mindenkinek járó 5 mellett további 4 százalékos emelést kapnak. A számítások szerint az öregségi nyugdíjak átlagosan 3900 forinttal, a rokkantsági nyugdíjak 2900 forinttal, a főellátásként folyósított özvegyi nyugdíjak 2600 forinttal emelkednek.

Január 1-jétől 5 százalékos béremelésre számíthatnak a közalkalmazottak, a köztisztviselők és a hivatásos állományban dolgozók, a minimálbér a jelenlegi 62 500 forintról 69 000-re emelkedik. 2008-ban a 13. havi illetményt havonta egyenlő részletekben kapják meg a munkavállalók.

28 500 forintra emelkedik az öregségi nyugdíjminimum, ezzel párhuzamosan nő a nyugdíjminimumhoz kötött szociális ellátások összege, az ápolási díj, a gyes, a gyet és az időskorúak járadéka. A családi pótlék az egy-két gyermekes családokban gyermekenként havi 500-600 forinttal, az egyedülálló szülők által nevelt és a három- vagy több gyermekes családok esetén 1000-1100 forinttal nő. Az idei évtől a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak 5. osztályos korukig ingyen vehetik igénybe az oktatási intézményekben a közétkeztetést, míg a további évfolyamokon 50 százalékos kedvezményben részesülnek. Az évente kétszer járó pénzbeli támogatás 5500 forintra emelkedett.

ELŐNYÖSEBB ADÓJÓVÁÍRÁS
2008-tól többen vehetik igénybe az adójóváírás intézményét, köszönhetően a jogosultsági jövedelemhatár emelkedésének. Legjobban a havi 140 és 200 ezer forint között keresők járnak, ők átlagosan havi 4 ezer forintos többlettel számolhatnak az új évben.

Összevonták a kiegészítő és alap adójóváírást, így havonta 11 340 forinttal kevesebb adót fizetnek azok, akik évente bruttó 1 millió 250 ezer forintnál kevesebbet keresnek. Akinek ennél több, de 2 millió 762 ezer forintnál kevesebb a bruttó fizetése, csak a kedvezmény egy részét veheti igénybe, csökkenő mértékben. Jelentős változás, hogy az eddigi 15 év helyett már 5 év után szja-fizetési kötelezettség nélkül eladhatóak a lakóingatlanok, azaz nem kell adót fizetni a befolyt eladási ár után. Könnyítés, hogy a befektetési jegyek tőzsdei eladásakor az adóalap az esetleges veszteséggel csökkenthető lesz.

Átlagosan 9,8 százalékkal nő a szabadárassá vált energiapiacon a lakossági elektromos áram, 5 százalékkal a gáz ára január elsejétől, míg a gázártámogatás rendszere a nyugdíjminimummal párhuzamosan emelkedő jogosultsági határtól eltekintve változatlan marad. E szerint a jogosultság felső jövedelemhatárát 99 750 forint egy főre eső jövedelemnél húzták meg, a legnagyobb támogatást a személyenként 57 000 forintnál alacsonyabb bevétellel rendelkező háztartások kapják.

NŐNEK A KÖZÜZEMI DÍJAK
13,7 százalékkal drágul a szemétszállítás, a vízért 8,8, a csatornahasználatért 9,9 százalékkal, míg a szennyvízszippantásért 8,6 százalékkal kell többet fizetni. Az áremelések miatt a csatornadíj köbméterenként 237 forintra, a szippantás köbméterenként 1475 forintra emelkedik. Egy átlagos lakás rezsiköltségei ezzel a főváros számításai szerint havonta 2400 forinttal emelkednek.

Bár a víz-, csatorna-, szemét- és távhődíj-kompenzációra fordítható keret nem változott, a jogosultsági jövedelemhatár havi 50 ezer forint/főről 60 ezer forint/ főre emelkedik, a gyermeküket egyedül nevelőknél pedig fejenként 65 ezer forint a határ.

A távhő-szolgáltatási díjkompenzáció havi összege 2008. májusban és decemberben 2500, június és november között 800, január és április hónapokban 3500 forint, összesen évi 27 800 forint. A víz-, csatorna, szemétszállítási díjkompenzáció havi összege évi 21 600 forint háztartásonként. Ebből a víz- és csatornaszolgáltatás díját 650-650, a szemétszállításét 500 forinttal támogatja a főváros. A téli fővárosi kiegészítő lakásrezsi-támogatás családonkénti évi egyszeri összege távhőszolgáltatás esetén 16 000, egyéb fűtésű háztartásokban 12 000 forint.

Változik a luxusadó-rendelet: januártól a magánszemélyek mellett már a cégeknek is fizetniük kell a százmilliós értékhatár feletti lakó- vagy üdülőingatlanuk után. Az adó mértéke a százmillió forint feletti rész fél százaléka.

A munkáltató által adómentesen adható melegétel-utalvány összege a tavalyi 10 ezerről 12 ezer forintra, a hideg étel 5000-ről 6000 forintra nőtt. Iskolakezdési támogatást az eddigi 20 ezer forint helyett januártól a minimálbér 30 százalékáig (20 700 forintig) adhatnak a cégek.

DRÁGULNAK A BKV-TARIFÁK
Egyelőre változatlan áron lehet utazni a helyközi vonat- és buszjáratokon, nem emelkedik a jegy és a bérlet ára sem. Ugyancsak 2007-es árakon lehet igénybe venni az autópályákat. Újdonság, hogy elsejétől megszűnik az autópályamatrica, helyette az úthasználati jogosultság megvásárlásakor bizonylatot, SMS- vagy internetes megrendelés esetén üzenetet kapnak az autósok, amit az érvényesség utolsó napjától számított egy évig meg kell őrizni.

Átlagosan 13 százalékkal drágulnak a BKV szolgáltatásai. A drasztikus emelés az indoklás szerint a cég jelentős veszteségeit hivatott ellensúlyozni. Az emeléssel párhuzamosan megszűnik az eddigi havi bérlet, helyét az egységes, az év bármely napján megváltható 30 napos bérlet veszi át. A csak nappal érvényes vonaljegy 270 forintba, az éjszakai jegy 350 forintba kerül, a dolgozói bérletért 8250 forintot, míg a tanuló-nyugdíjas bérletért 3250 forintot kérnek.

OLCSÓBB LESZ A CÉGALAPÍTÁS
Nem kell már fizetni a cégbejegyzés közzétételéért, az elektronikus úton érvényesíthető egyszerűsített cégeljárás illetéke pedig cégformától függetlenül egységesen 15 000 forintra módosul, míg az alapítást megkönynyítő törvényi szerződésmintákat ezentúl a részvénytársaságok is alkalmazhatják.

Csökken a törzstőkeminimum: kft.-t 500 ezer, zrt.-t 5 millió forintos tőkével lehet alapítani. Ismét lehet munkaviszonyban alkalmazni a társaság vezető tisztségviselőjét, a kft. ügyvezetője ugyanakkor a jövőben köteles nyilatkozni a tagságnak és a cégbíróságnak arról, hogy kifizetései nem veszélyeztetik a cégvagyont.

TANDÍJ A FELSŐOKTATÁSBAN
A szeptembertől államilag finanszírozott alapképzésben tanulmányaikat megkezdő hallgatókat tandíjfizetésre kötelezi az új szabályozás. Ennek értelmében alapképzésben évente 105 000, mester- és osztatlan képzésben 150 000 forint fejlesztési részhozzájárulást, közkeletű nevén tandíjat kell fizetni.

Továbbra is mentesülnek a tandíj megfizetése alól a gyeden és gyesen lévők. A 116 500 forintos hallgatói normatíva 35-40 százaléka szociális, 59 százaléka teljesítményalapú támogatásként osztható szét. Az első évfolyamosok támogatását pályázaton igényelhetik a szociálisan rászorulók. Az utazási kedvezmények korábbi megnyirbálását követően szeptembertől kilencven százalékos bérletkedvezmény jár a felsőoktatásban tanulóknak lakóhelyük és az iskola között.

TÖBBET FIZETÜNK A BOLTBAN
A KSH adatai szerint az elmúlt évben az élelmiszerárak az átlagosnál nagyobb mértékben, közel 10 százalékkal drágultak. A kedvezőtlen folyamatok 2008-ban is folytatódhatnak, a gabonaárak növekedése miatt emelkedik a takarmányok és a liszt ára, ami kihat a kenyér, a hús, a tojás és a tejtermékek fogyasztói árára. Az idén akár a 300 forintot is elérheti egy kiló fehér kenyér ára.

Jelentősen nőhet a tojás ára, amely a visszaeső termelés miatt akár az ötven forintot is elérheti. Az előállítás költségeinek emelkedése mellett az európai tejhiány is kedvezőtlenül befolyásolja a nyerstej árát, ami a tejszármazékok és a tej fogyasztói árának újabb 10-15 százalékos emelkedését jelentheti, bár a tejfogyasztás csökkenése miatt az árak stagnálása is elképzelhető.

Egyre több hal fogy Magyarországon, azonban ez a kedvező folyamat akár vissza is fordulhat, amennyiben megvalósul a termelők által szorgalmazott 15-20 százalékos áremelkedés. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek kétszámjegyű átlagos drágulása a szakértők szerint még inkább átrajzolja a piacot. Előtérbe kerülnek az olcsóbb termékek, miközben átlagosan akár négy százalék is lehet a forgalomcsökkenés. Rosszul járnak a sörivók is, az alapanyagok, elsősorban a maláta és a komló nagymértékű drágulása miatt várhatóan öt-tíz százalékkal emelkednek a közeljövőben a sörárak.

EMELKEDNEK A POSTAI ÁRAK
6,9 százalékkal nőnek a postai szolgáltatások díjai. A Magyar Posta közleménye szerint a szabványlevél és a képeslap feladási díja 30 grammos súlyhatárig 62 forintról 70 forintra emelkedik. Az elsőbbségi levelek ára a legalacsonyabb súlykategóriában öt forinttal, 100 forintra nő. Januártól 190 forintot kell fizetni az ajánlott levelek feladásáért, míg a tértivevényes különszolgáltatások díja öt forinttal nő.

Az európai országokba küldött szabványlevélért a jelenlegi 180 forint helyett 200 forintot kérnek. A csomagfeladás és a gyorspostaszolgáltatás átlagosan 3,9 százalékkal drágul, változatlan marad viszont az időgarantált csomagok feladásának ára.

Az új jogszabály szerint építési telek vásárlása, öröklése vagy ajándékozás útján történő szerzése esetén illetékmentes a tulajdonlás, amennyiben négy éven belül olyan lakóingatlan épül a telken, amelynek hasznos alapterülete eléri vagy meghaladja a maximális beépíthetőség 10 százalékát.

MM