Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Több nézelődő, kevesebb vásárló

Az önkormányzat tavaly decemberben ötödik alkalommal rendezte meg az Advent a Hegyvidéken elnevezésű karácsonyi vásárt és programsorozatot. Bár a korábbi évekhez képest kevesebb volt a vásárló, az árusok többsége azért a következő alkalommal is szeretne standot állítani.
Több nézelődő, kevesebb vásárló

A polgármesteri hivatal épülete mellett megrendezett adventi vásáron ismét a természetes alapanyagokból készült kézműves termékeké volt a főszerep, a mázas kerámiáktól a fajátékokon át a kézzel varrott textíliákig sokféle portékát kínáltak az árusok.

A vásár színvonala sokat fejlődött a korábbi évekhez képest, az árusok elmondása szerint ezúttal mégis kevesebb volt a vásárló. A fából készült konyhai eszközöket és játékokat kínáló Zámbó Tibor szerint a gazdasági megszorítások itt is éreztették hatásukat, hiszen évről évre kevesebb a vevője – ugyanakkor igaz az is, hogy a megmaradt kuncsaftjainak többsége visszajáró vendég. Az országot járó árus úgy véli: a hegyvidéki vásár magas színvonalú, igényes, polgári közönség látogatja. Kritikaként csak annyit fogalmazott meg, hogy a műsor foghíjas, jó lenne több zenés program. A saját maga által varrt textilárukat kínáló Rindt Vilmosné, vagy a forralt boros stand pultosa, Mutza Andrea is hasonlókat tapasztalt. Ők is kihangsúlyozták, hogy lehetett volna több zenés műsor, ami jó hangulatot teremt és vonzza a vevőket.

Több nézelődő, kevesebb vásárló

A kerület alpolgármestere elismerte, ezúttal kevesebb volt a vásárló, ugyanakkor biztatónak ítélte azt, hogy az árusok többsége a következő karácsonyi vásáron is jelen kíván lenni. Lovas Pál lapunknak elmondta: a kereskedőkkel egy kérdőívet töltettek ki, amelyben véleményükre, ötleteikre voltak kíváncsiak – ezeket a következő alkalommal igyekeznek figyelembe venni. Az önkormányzatnak már vannak újabb elképzelései, például a bérlők kiválasztásánál előnyben részesítenék a kerületi képzőművészeket, illetve azokat az árusokat, akik ma még hiányzó profillal színesítenék a kínálatot. Szeretnék, ha a jövőben még nagyobb számban vennének részt kerületi iskolások a műsorokban. Az alpolgármester jó színvonalúnak nevezte a Virányosi Közösségi Ház által szervezett programokat. Mint mondta, az óvodák és iskolák által összeállított előadások különösen nagy sikert arattak, öröm volt látni, hogy a gyerekek nagy odaadással készültek a fellépéseikre.

Lovas Páltól megtudtuk: az adventi programok megvalósításához több millió forintot biztosított az önkormányzat. Ebből a pénzből finanszírozták például a jégszobrászok jelenlétét, az állatsimogató-karám felállítását, illetve a színpadi műsorokat. Jelentős, egyszeri kiadás volt a professzionális mobil színpad beszerzése – ez a költség azonban néhány éven belül megtérülhet, mert a továbbiakban már nem kell színpadi technikát bérelni a kerületi szabadtéri rendezvényekhez.

-z-