Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Megújult a Pető intézet

Megújult a Pető Intézet
Az akadálymentesítést is megoldották

Hároméves munka eredményeként 2007 decemberére befejeződtek a rekonstrukciós munkálatok a Kútvölgyi úti Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetében. A Pető intézet széles körű nevelő tevékenységet lát el a központi idegrendszeri sérülés következtében kialakuló mozgáskárosodott gyerekek részére, csecsemőkortól egészen iskoláskorig, de felnőttkori sérültekkel is foglalkoznak. A konduktív nevelés alapgondolata, hogy az idegrendszer a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépülésének lehetőségével, amelyek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatók. Ezt a módszert a latin eredetű szó alapján „konduktív”-nak nevezték el, amelynek jelentése: rávezetés.

Az ún. HEFOP (Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program)-4.1.2.-P.-2004-09-0019/1.0 projekt 400 millió forintos uniós támogatásával, valamint az intézmény 45 millió forintos hozzájárulásával megújult a főiskolának és a rehabilitációs foglalkozásoknak is helyet adó „A” épület egy része, illetve a „B” épület egésze. Megépítették az épület és a bejárat között a közlekedést biztonságosabbá tevő elektromos kaput, áttelepítették a konduktív pedagógiai helyiségeket. A főbejáratot akadálymentesítették, megújult a közösségi tér és folyosó: nyilvános internettermet, a hallgatók számára pedig két számítástechnikai tantermet nyitottak. A többlépcsős munkálatok során megépült a főiskola 90 fős előadója, nyelvi labort alakítottak ki, és kibővültek a könyvtári szolgáltatások is.

Az alagsorban újonnan megnyílt Hári Mária-emlékszobában a híres konduktor-nevelő életével kapcsolatos információk olvashatók, és ugyanitt a konduktív nevelés speciális eszközeit is megtekinthetik a látogatók. A szobában helyet kapott még az intézmény tevékenységét bemutató fotókiállítás is, amelyet a Pető hivatásos fotográfusai, Kohári Csaba és Tatai Balázs készítettek felkérésre, külön erre az alkalomra. Azokból a képeikből válogattak, amelyeken a nevelőintézet általános iskolás gyerekei a speciális nevelési igényeikhez szükséges eszközökkel láthatók. A fotókon ugyanakkor megjelennek azok az oktatási tárgyak is (például számítógép), amelyek a hagyományos általánosiskolákban használatosak.

Az „A” épület földszintjén, a folyosógalérián található képeken pedig a különböző korcsoportok (óvodásoktól egészen a felnőttekig) foglalkozásainak momentumaiból látható állandó kiállítás. Az emlékszoba dokumentációs anyaga a fotókkal mindenki számára megtekinthető és látogatható az intézmény nyitvatartási idejében.

Burucs Tímea