Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sok a vaddisznó a budai hegyekben

Jelentősen túlszaporodtak a vaddisznók a budai hegyekben a múlt év végén, emiatt az erdőszéli kertekben is megnőtt a vadkárok száma. Az erdészek befogással csökkentik a város környéki vadállományt – a csapdába ejtett állatokat a lakott területektől távoli erdőkbe szállítják át.

Ősz eleje óta (cikkünk elkészültéig) hatvannyolc vaddisznót fogtak be a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének szakemberei a lakóterületekhez közeli budai hegyekben – adta hírül az erdőgazdaság. A társaság szóvivőjétől, Lomniczi Gergelytől megtudtuk, ez a magas szám – a korábbi évek eredményeinek több mint tízszerese – azzal magyarázható, hogy a tavalyelőtti gazdag tölgymakktermés és az enyhe tél ideális körülményeket teremtett az állatok szaporodásához.

Az ember közelségéhez hozzászokott vaddisznók kedvelik a lakott részekhez közeli erdőségeket, nappal megbújnak az erdőben, az esti és a hajnali táplálkozásuk idején pedig bejárnak a környező házak kertjeibe, ahol feltúrják a gyepet és a virágágyásokat, megdézsmálják a gyümölcsfákat, jelentős károkat okozva a kerttulajdonosoknak. Noha az ilyen vadkárok a megfelelően rögzített vagy épített alappal rendelkező kerítéssel általában megelőzhetők lennének, a tulajdonosok a tapasztalatok szerint – holott ezt a vadászati törvény is az ő kötelességükként említi – nem fordítanak kellő gondot kertjük megóvására.

Sok a vaddisznó...
Sok állatot sikerült befogni tavaly

Annak ellenére, hogy a kerti károk miatt nehéz a vaddisznókat „hibáztatni” (már csak amiatt is, mert a vadkárral leginkább érintett lakott területek jellemzően egykori erdők helyén állnak, vagyis az ember foglalta el az állatok élőhelyét), a túlszaporodott állományt az erdészeknek csökkenteniük kell. S nemcsak a károk mérséklése érdekében, hanem a felduzzadt állományban óhatatlanul megjelenő betegségek, fertőzések megelőzése miatt is. Mivel a lakóterületekhez és a tömegek által látogatott kirándulóhelyekhez közel vadászattal nem lehet csökkenteni az állományukat, ezeken a területeken befogókat – az állatokat sérülés nélkül foglyul ejtő csapdákat – állítanak fel. A befogott vaddisznókat az erdészek elszállítják: többségüket a lakott területektől távol szabadon engedik, egy részüket pedig a Budakeszi Vadaspark szabad területeire viszik.

A befogás a vadállomány csökkentésének régóta ismert és alkalmazott módszere, de csak ritkán volt olyan sikeres, mint a múlt évben – 2006-ban például mindössze hat vaddisznót sikerült becserkészni. Tavaly a legtöbb állatot a Hármashatár-hegy térségében fogták be, a többi Makkosmária és a Frank-hegy térségében került a csapdákba. Az erdészet szóvivője elmondta: a vadállomány csökkentése a vaddal való ütközések megelőzése szempontjából is fontos. Az erdős budai területeket érintő útvonalakon rendszeresek az ilyen balesetek, amelyek komoly károkat okoznak a vadgazdálkodónak és az autótulajdonosoknak egyaránt. 2007-ben tíznél is több baleset történt, jellemzően a II. és a XII. kerületben, valamint Nagykovácsi és Budakeszi térségében. A becslések szerint évente legalább ugyanennyi eset nem jut az erdészet tudomására. A tavaszi és nyári időszakban elsősorban a párzási időszak miatt figyelmetlen őzek esnek az autók áldozatául, míg ősszel és télen egyre több a vaddisznóval való ütközés. Az őzzel vagy vaddisznóval történő balesetek általában nem járnak személyi sérüléssel, viszont majdnem mindig az állat pusztulását okozzák.

-z-