Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Távleolvasással pontosabb az elszámolás

Megoldható-e, hogy pontosan, fogyasztásarányosan számolják el a társasházak lakói egymás közt a vízfogyasztást? Elavult és rosszul beépített mellékvízmérőkkel biztosan nem: eredményt csak korszerű mérőkkel, valamint egy távleolvasásos rendszer kialakításával lehet elérni – derült ki a legutóbbi kerületi társasházi fórum előadásaiból.

A vízfogyasztásmérés és -elszámolás problémáiról, illetve azok megoldási lehetőségeiről Tarcsa Bálint, a MOM Vízméréstechnikai Zrt. képviselője beszélt a polgármesteri hivatalban rendezett szeptemberi társasházi fórumon. A szakember jelezte: a társasházaknál általános probléma, hogy a fővízmérő által mutatott fogyasztási érték rendszerint magasabb az összes mellékvízmérő által mért fogyasztáshoz képest; a különbség egyes házaknál eléri a 20-50%-ot. Az eltérés oka elsősorban az, hogy olyan vízmérőket építenek be a lakásokba, amelyek alkalmatlanok a pontos mérésre – ám sokszor a beépítés sem az előírásoknak megfelelően történik.

Rádiós jeladóval kiegészített vízórával megvalósítható a távleolvasás
Rádiós jeladóval kiegészített vízórával megvalósítható a távleolvasás

A vízszintesen beépíthető vízórákat gyakran függőlegesen helyezik el, így a mérőberendezés indulási érzékenysége rosszabb, és kevesebbet mér. A valós fogyasztásnál alacsonyabb értékek persze jelentkezhetnek manipuláció eredményeként is. A pontos elszámolást mindezeken túl lehetetlenné teszi az a körülmény is, hogy a fővízmérő és a mellékvízmérők leolvasását nem egy időben végzik el.

Tarcsa Bálint szerint ezek a problémák megszüntethetőek, ha megfelelően kiválasztott, szakszerűen beépített mellékvízmérők üzemelnek, s azok egy távleolvasó rendszerhez kapcsolódnak. A távleolvasás lényege, hogy a vízmérőkre rádiós jeladókat helyeznek, a mérőállásról leadott jeleket pedig egy vevőkészülékkel egyszerre le tudják olvasni. A leolvasást végző személynek a vevőkészülékkel mindössze el kell sétálnia a rendszerhez kapcsolódó ház előtt, így több száz lakás vízmérőadatait összegyűjtheti pár perc alatt. A távleolvasás nemcsak a gyors és pontos elszámolás miatt előnyös: a rendszer kiválóan alkalmas arra is, hogy időben észleljék a szivárgásokat, de a vízmérő meghibásodására, illetve a manipulációra is fényt derít oly módon, hogy hibaüzenetet küldenek a mérőkre telepített jeladó-készülékek.

A távleolvasásos rendszer az országban már számos helyen üzemel – Győrben például a Pannonvíz Zrt. több mint harmincezer mérőt alakított át rádiós leolvasásúvá. A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén a XIII. kerületben, az „Angyalföld 101” Lakásfenntartó Szövetkezet házaiban épült ki elsőként ez a korszerű rendszer, ahol 172 lakás fogyasztásáról 346 rádiós mérő szolgáltat adatokat. A lakásszövetkezet elnöke, Gergen István a társasházi fórumon elmondta: a korábbi években náluk a fővízmérő és a mellékvízmérők különbsége elérte az 50%-ot, ami 16-18 millió forint veszteséget jelentett. Adminisztratív eszközökkel, valamint a távleolvasásos rendszer kiépítésével azonban ez a különbség szinte teljesen eltűnt.

z.