Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Falfirka-mentesítés a kerületben

Évek óta harcol a helyi önkormányzat a Hegyvidék közterületeit, emblematikus épületeit és társasházait elcsúfító falfirkák ellen. Az erőfeszítések eredményeként a kerületi fenntartású épületek mára graffitimentesek, és a társasházakon is egyre kevesebb az oda nem illő firka. Az önkormányzat most külső segítséget is kap, hiszen szeptemberben nagyszabású „vadplakát”- és falfirka-mentesítésbe kezd a főváros.
A budapesti program keretében ezúttal nem csupán a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő közterületeket és ingatlanokat, hanem a magántulajdonban álló épületeket is megtisztítják, egyúttal biztosítják a graffiti- és plakátmentes területek ellenőrzését, illetve folyamatos karbantartását.
 
Hegyvidéken az Alkotás utca, a Krisztina körút és a Szilágyi Erzsébet fasor újulhat meg. Kovács Lajos alpolgármester lapunknak elmondta, támogatja a kezdeményezést, habár a három kiválasztott kerületi útszakasz graffiti szempontjából nem számít különösebben „fertőzöttnek”. Ráadásul olyan főutakról van szó, ahol a pesti oldal hasonló területeivel ellentétben alig van gyalogosforgalom. Ennek ellenére már ez is komoly előrelépésnek számít, figyelembe véve, hogy az utóbbi húsz évben a fővárosi vezetés érdemben egyáltalán nem foglalkozott a hegyvidéki közterületek állapotával.
 
– Feltétlenül értékelendő az erőfeszítés, és bízom abban, hogy nem csupán egyszeri akcióról van szó, hiszen sok még a tennivaló – mondta Kovács Lajos.
 
Annál többet tett a graffitimentesítés és az illegális plakátozás visszaszorítása érdekében a helyi önkormányzat. Az engedély nélkül kihelyezett falragaszok és reklámtáblák rendszeres eltávolítása a megfelelő fővárosi, illetve törvényi szabályozás hiányában szélmalomharcnak tűnhet, az elmúlt évek azonban azt mutatják, szívós munkával igenis lehet eredményeket elérni.
 
Van még tennivaló…
Van még tennivaló…
 
Az alpolgármester szerint a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az illegális plakátozás mára önálló üzletággá nőtte ki magát, amit a legfeljebb harmincezer forintos szabálysértési bírságokkal lehetetlen felszámolni. Felelősségre vonni ráadásul csak a plakát kiragasztóját, illetve a megbízót lehet. Előbbit szinte lehetetlen elkapni, míg a reklámozott cég minden esetben azt mondja, nem tudott az illegális plakátokról. Jelenleg ezért úgy tűnik, hogy egyedül a plakátok és a reklámtáblák folyamatos eltávolítása jelent megoldást a problémára.
 
Az önkormányzat megpróbálja „megszabadítani” az épületeket és a köztéri alkotásokat is a csúf falfirkáktól. A megelőzést szolgálja, hogy az elmúlt években a kerület valamennyi önkormányzati fenntartású közintézményét firkaellenes bevonattal látták el. Ennek köszönhető, hogy a „művészek” csak elvétve szennyezik be ezeknek az épületeknek a falait. A tapasztalatok szerint ugyanis a graffitisek továbbállnak azokról a területekről, ahol alkotásaikat rövid időn belül eltüntetik, az antigraffiti-bevonatra felvitt tagek és graffitik pedig egyszerűen és gyorsan lemoshatók.
 
Sajnos, a társasházak számára graffitimentesítésre kiírt pályázat már korántsem ennyire sikeres. Bár az emberek igénylik a tiszta, rendezett lakókörnyezetet, a házak általános gazdasági helyzete még a felületek megtisztítását sem engedi. A sikeres pályázat egyik feltétele viszont éppen az, hogy a társasház előzetesen elvégezze a falfirkák eltávolítását, az önkormányzat ugyanis csak ebben az esetben támogatja az antigraffi tibevonat felvitelét a homlokzatra.
 
MM.