Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Célegyenesben az intézményfelújítások

Szeptemberig befejeződik a kerületi oktatási intézmények felújításának első üteme. Az év elején megkezdett, közel háromszázmillió forintos program keretében a szokásos karbantartási feladatok mellett több helyütt jelentős fejlesztésekre is sor kerül. Jelenleg is zajlik a Mackós Óvoda bővítése, míg a János kórház területén, illetve a Meredek utcában új óvodákat alakítanak ki.

Segítségnyújtás egyetlen gombnyomásra

A hegyvidéki önkormányzat 2006 nyarán vezette be a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. Az egyedül élő idősek a Body Guard rendszer segítségével otthonukban a nap 24 órájában bármikor riaszthatják a szakembereket, ha bajba kerülnek. Kovács Lajos alpolgármestert kérdeztük a tapasztalatokról.

Falfirka-mentesítés a kerületben

Évek óta harcol a helyi önkormányzat a Hegyvidék közterületeit, emblematikus épületeit és társasházait elcsúfító falfirkák ellen. Az erőfeszítések eredményeként a kerületi fenntartású épületek mára graffitimentesek, és a társasházakon is egyre kevesebb az oda nem illő firka. Az önkormányzat most külső segítséget is kap, hiszen szeptemberben nagyszabású „vadplakát”- és falfirka-mentesítésbe kezd a főváros.

Elismerések köztisztviselőknek

A hegyvidéki önkormányzat tavaly alapította meg „A hegyvidéki polgárok szolgálatáért” elnevezésű díjat. Az elismerésben minden évben a polgármesteri hivatal két munkatársa részesül, akik tartósan magas színvonalon dolgoznak, jelentős szakmai feladatot oldottak meg, munkájuk során kiemelkedő eredményt értek el, vagy életútjukkal szolgáltak rá a kitüntetésre. A díjat az idén dr. Horváth Judit és Miklóshalmi Péter vehette át. Ebben a lapszámunkban Miklóshalmi Pétert mutatjuk be.

Tehetséggondozás és egészségmegőrzés

Másodszorra vehetett át Arany Katedra-díjat Palotai Istvánné, aki alapítása óta vezeti a KIMBI Óvodát a gyerekek és a szülők legnagyobb megelégedésére. Az óvodavezető hangsúlyozza: az elismerés nemcsak az övé, hanem az egész kollektíváé, amely rendkívüli odaadással végzi munkáját.

Fényterápiával segítik a gyerekek gyógyulását

Egy új, magyar fejlesztésű, értékes orvostechnikai eszközt kapott a Szent János Kórház Bolyai utcai Gyermekszakrendelője. A Sensolite polarizáltfény-terápiás ágyat a feltaláló és a kivitelező, Fenyő Márta és Klein Péter ajánlotta fel az intézménynek.

Átrajzolni Magyarországot

Divat a retró. Mégis, sokan nem a pár évtizeddel korábbi környezet után vágyakoznak, hanem az időben távolibb, valódi békebeli hangulatot varázsolnák maguk köré, ha lehetőségük lenne rá. Ez a hangulat most megteremthetővé és elérhetővé vált. Barabás Árpádtól, a Barabás Téglakő Kft . tulajdonosától tudtuk meg, hogyan.

MOME-s diák világraszóló sikere

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója nyerte a Google idei fotópályázatát. Halász Dániel képeit a londoni Saatchi Galériában állítják majd ki, a győztes sorozat az interneten is megtekinthető. A győztessel beszélgettünk.

Az amerikai menekült

Újabb kötettel jelentkezett a kispróza és az irodalmi szociográfia nagymestereként számon tartott, évtizedekig Puerto Ricóban élő Ferdinándy György. Az amerikai menekült egy francia író, egy amerikai pilóta és egy műbútorasztalos az óhazából induló és oda visszakanyarodó kalandos élettörténetét meséli el.

A magyar játéktörténet legnagyobb alakjára emlékeztek

A hegyvidéki önkormányzat támogatásával immár tizenötödik alkalommal tartotta meg a Kiss Áron Tisztelőinek Köre a neves pedagógus, közösségszervező és játékgyűjtő emléknapját a Virányosi Közösségi Házban.

A nyár kellemetlen velejárói

Szúrás, csípés, viszketés – a nyári esték és nyaralások kellemetlen velejárói. A rovarcsípésekre érzékenységünktől függően különböző módon reagálunk. Van, akinél csak enyhe panaszt okoznak, azonban különösen a gyerekeknél találkozhatunk súlyosabb válaszreakciókkal is.

Védelem a nap ellen

A nyári forróságban bőrünk különös védelmet és fokozott ápolást, gondoskodást igényel. Az sem mindegy, milyen kellékeket vetünk be egészségünk védelmében. Mivel valószínűleg még előttünk áll néhány forró nap, hét, ezért nem késő, hogy szakember segítségével próbáljuk segíteni az eligazodást a fényvédő krémek útvesztőjében.

Előzzük meg az ételfertőzéseket!

A nyári melegben még a frissen készített ételek is könnyen megromlanak. Elfogyasztásuk számos kellemetlen tünet, fertőzés forrása lehet.

Fülápolás a melegben

Nyáron strandolásnál, az óvodai, iskolai úszótáborokban a nem megfelelő fültisztítás ideális feltételeket teremt a kórokozók számára. Fülfájás esetén azonnal forduljunk orvoshoz!

Éjszakai fitneszláz a Sportmaxban

Több száz sportbarát látogatott el július utolsó éjszakáján az első hegyvidéki Lite Fitness Nightra. A Sportmax-Hegyvidék szabadidőés sportközpontban megrendezett éjszakai fitneszparádé célja a mozgás és az egészséges életmód népszerűsítése volt.

Címvédésre készülnek

Új szezon, újabb célok. A BSE női röplabdacsapata megkezdte a felkészülést a következő évre. A városmajoriak magasra tették a lécet, hiszen bajnoki címvédőként vágnak neki a küzdelmeknek szeptember második hétvégéjén. Nyári Sándor vezetőedző eddig nagyon elégedett csapata hozzáállásával, és úgy gondolja, tanítványainak jó esélye van az újabb aranyérem megszerzésére.

Fel is jutottak meg nem is

Második helyen végzett az NB II Keleti-csoportjában a Hegyvidék SE felnőtt női labdarúgócsapata. Bár az ezüstérem a feljutást jelentette, a hegyvidéki lányok az egyesület döntése értelmében mégsem indulnak a legjobbak között. Ennek ellenére az elképzelések szerint 2010-ben már első osztályú csapata lesz a kerületnek.