Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fényterápiával segítik a gyerekek gyógyulását

Egy új, magyar fejlesztésű, értékes orvostechnikai eszközt kapott a Szent János Kórház Bolyai utcai Gyermekszakrendelője. A Sensolite polarizáltfény-terápiás ágyat a feltaláló és a kivitelező, Fenyő Márta és Klein Péter ajánlotta fel az intézménynek.
Az 1980-as évek elején egy fiatal magyar fizikus, Fenyő Márta és kutatócsoportja fedezte fel, hogy a polarizált fény minden élő biológiai rendszeren stimulációs hatást fejt ki, ami az emberi alkalmazás esetében jelentős mértékben serkenti a szervezet öngyógyító képességét, a sejtregenerálódást, a sejtműködés javítását. E felfedezés alapján készült el az emberi szervezet kezelésére alkalmas, polarizált fényt kibocsátó lámpa, amelynek gyártási és értékesítési jogait a svájci Bioptron cég vásárolta meg.
 
A Bioptron-lámpa legnagyobb változata egy maximálisan 15 centiméter átmérőjű, kör alakú foltot tud megvilágítani, így ez lokális kezelésekre – főként bőrproblémák, sebek, ízületi gyulladások, sportsérülések, fejbőr- és hajproblémák esetében – alkalmazható. Mára azonban Fenyő Márta fizikus Klein Péter fejlesztővel közösen megalkotta a Sensolite elnevezésű berendezést, egy megjelenésében a szoláriumhoz hasonlító ágyat, amellyel a teljes testfelület kezelhető.
 
A testfelület egészére vetített polarizált fény – köszönhetően a körülbelül 1 centiméteres behatolási mélységnek – a kapilláris ereken keresztül azonnal eléri a véráramot, így a vérkeringés segítségével a biológiai serkentő hatás gyorsan eljut az emberi szervezet összes sejtjébe. Klinikai tesztek is igazolták: a polarizált fény jelentős mértékben erősíti az immunitásért felelős sejtek aktivitását, stabilizálja a vörösvértestek falát, továbbá fokozza azok oxigénmegkötő és -megtartó képességét, ami pedig hatékonyabb fejlődést és működést tesz lehetővé az izomzat, a létfontosságú szervek számára.
 
A készülék és feltalálója, Fenyő Márta
A készülék és feltalálója, Fenyő Márta
 
A klinikai tesztek egy részét az egykori Budai Gyermekkórházban – a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-budai Egyesített Kórházai Bolyai utcai Gyermek szakrendelőjében – végezték a szakemberek. A többhónapos próbaidőszak alatt beigazolódott, hogy a készülékkel az esetek túlnyomó többségében felgyorsítható a gyógyulás folyamata, ezért Fenyő Márta és Klein Péter úgy döntött, az intézménynél hagyják a több mint 15 millió forint értékű berendezést, s azt az Aprónép Alapítványon keresztül felajánlják a szakrendelőnek.
 
A készülék ünnepélyes átadásán dr. Madarasi Anna gyermekgyógyász elmondta: a fényterápia hatására jelentősen javult a súlyosan asztmás gyerekek légzésfunkciója, a szénanátha tüneteit számos esetben drasztikusan csökkenteni tudták, s a nagyon súlyos, egész testre kiterjedő ekcéma esetén is tapasztaltak javulást, bár itt sokkal több türelemre van szükség, mint más kórképek esetén. Olyan gyerekeknél, akiknél nincs kimutatható immunhiány, de gyakran összeszednek fertőzéseket, szintén jelentősen csökkenthető a megbetegedések száma. Jó hatású az eszköz a serdülők menstruációs zavarainak kezelésénél, illetve a mozgásszervi rehabilitációban is sikerrel használták – az izmokat jobban el tudták lazítani, így a fizikoterápia is sokkal hatékonyabb volt.
 
Fenyő Márta hozzátette: a sebek, műtéti hegek, csont- és izomsérülések gyógyulása is nagymértékben felgyorsítható – példaként egy 2,5 centiméteres combizomszakadást említett, amelynek gyógyításához az orvosok szerint több hétre lett volna szükség, a fényterápiával azonban ez az idő öt napra rövidült. A kezelés elindítása előtt, majd az öt nappal később készített ultrahangfelvétel is alátámasztotta ezt a hihetetlen eredményt.
 
A feltaláló elmondta, hogy a Sensolite orvosi alkalmazási területei egyre bővülnek, jelenleg is többféle kutatást terveznek. Vizsgálni szeretnék a Sensolite fájdalomcsillapításra, valamint a csontok regenerálódására gyakorolt hatását a Hegyvidéken található Gerincgyógyászati Központban, illetve a Tűzoltó utcai gyermekklinikán azt vizsgálnák, hogyan lehetne a daganatos kisgyerekek életminőségén javítani a készülék segítségével.
 
z.