Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Zsákutca lett a Határőr út

A főváros tervei alapján forgalomgátló oszlopot helyezett ki az önkormányzat a Határőr út alsó részén, az Istenhegyi úti kereszteződés közelében. A zsákutcává alakításra azért volt szükség, mert az utóbbi időben jelentősen megnőtt autóforgalom miatt egyre veszélyesebbé vált a gyalogosközlekedés a járda nélküli útszakaszon. Mivel a terepviszonyok miatt az úttesttől elkülönített járda kialakítására nincs lehetőség, a gyalogosok védelme érdekében az út lezárása volt az egyetlen megnyugtató megoldás.
 
15_Page_02_Image_0002
 
Gondot okoz ugyanakkor, hogy a lezárás az Istenhegyi úti csatlakozástól mintegy harminc méterre kezdődik, ezért az autósok rendre bekanyarodnak a Határőr útra, ahonnan csak tolatva tudnak kihajtani. A környék lakói azt mondják, az utóbbi hónapokban napi átlagban ezerötszáz autó haladt át a szűk, sikátorszerű útszakaszon. Az átmenő forgalom ugrásszerű emelkedése szerintük a GPS-nek köszönhető, a jobbára a külső kerületekből, illetve az agglomerációból érkező autósokat a navigáció irányította a Határőr útra.
 
A „menekülő utak” megszüntetésével az önkormányzat is foglalkozik. Az elképzelések szerint a forgalmi rend megváltoztatásával, Tempo30 övezetek létrehozásával, valamint forgalomlassító bordák telepítésével szorítanák vissza a szűk hegyvidéki utcákon haladó, oda nem illő átmenő forgalmat.
 
(MM.)