Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Valamennyi óvodai csoport saját játszórészt kap a János kórház óvodájának udvarán
Valamennyi óvodai csoport saját játszórészt kap a János kórház óvodájának udvarán

Célegyenesben az intézményfelújítások

Szeptemberig befejeződik a kerületi oktatási intézmények felújításának első üteme. Az év elején megkezdett, közel háromszázmillió forintos program keretében a szokásos karbantartási feladatok mellett több helyütt jelentős fejlesztésekre is sor kerül. Jelenleg is zajlik a Mackós Óvoda bővítése, míg a János kórház területén, illetve a Meredek utcában új óvodákat alakítanak ki.
Minden eddiginél többet, közel háromszázmillió forintot költ a kerületi óvodák és iskolák fejlesztésére, illetve új intézmények kialakítására a hegyvidéki önkormányzat az idén. Ebben az összegben nincsenek benne a Tamási Áron iskola bővítésére fordított pályázati és önkormányzati források – tájékoztatta lapunkat Kovács Lajos Attila. A felújításokról szólva a városüzemeltetési iroda vezetője elmondta, hogy az állandó igénybevételnek jobban ellenálló burkolatot kap a Kós Károly iskola tornaterme, míg az intézmény konyhájában modern szellőztetőrendszert szerelnek fel. Kicsempézik a Jókai iskola alagsori folyosóinak falait, az elsősök számára pedig új tantermet hoznak létre.
 
Szépülő bölcsődék
Már befejeződött a Virányos iskola belső világításának korszerűsítése, jelenleg egy közel háromszáz négyzetméteres, gumiborítású sport- és játszófelület építése zajlik az udvaron. Újjáépítették a Solti György Zeneiskola környezetét elcsúfító betonjárdát, valamint megkezdődött a hátsó udvar viacolor burkolatának kivitelezése. A tavaly befejezett homlokzatrekonstrukciót követően ezen a nyáron a belső terek újultak meg a Csermely úti óvodában, ahol a teljes villanyvezeték-hálózatot is kicserélték. Az épület egészére kiterjedő, kétlépcsős fejlesztésnek köszönhetően sikerült a Hegyvidékhez méltó állapotba hozni az intézményt.
 
Szintén az elmúlt évben kezdődött meg a Normafa Óvoda felújítása. Akkor a villaépület homlokzata készült el, ezúttal a fennmaradó épületszárnyak tatarozása mellett, mintegy kilencmilliós ráfordítással, modern játékokkal felszerelt játszófelületet alakítottak ki az intézmény kertjében. Mozgássérülteknek építettek WC-t az immár teljesen akadálymentesített Őzike tagóvodában, valamint ugyanitt megkezdődött a tavaly elbontott udvarrész újjáépítése, ahová vadonatúj játszószerek kerülnek. A nyár folyamán kifestik az öltözőket a Zugligeti Óvodában, az Orbánhegyi oviban pedig a csoportszobák mellett a konyha és a logopédiai szoba is megújul.
 
A legkisebbeket fogadó intézmények közül a Krisztinavárosi Bölcsődében a tavalyi nyílászárókorszerűsítésnek köszönhetően szükségtelenné vált nagyméretű radiátorokat kisebbekre cserélték, valamint felújították a csoportszobák egy részét. Korszerű és biztonságos, az automataöntözőkhöz hasonló eltűnő fejes kerti zuhanyzókat telepítenek a Mártonhegyi úti bölcsőde felújított kerti tocsogóiba. Amennyiben a fejlesztés beváltja a hozzá fűzött reményeket, a rendszert a többi hegyvidéki bölcsődében is kiépítik.
 
Két új óvoda
A már meglévő óvodák közül a Mackósban történik a legnagyobb fejlesztés. Az átépített régi kazánházban egy hetvenöt négyzetméteres tornaszobát, csoportszobát és öltözőket alakítanak ki. Ide kerül az épület új, akadálymentesített bejárata is, amelynek köszönhetően a gyerekek és szüleik az eddiginél biztonságosabban megközelíthetik majd az intézményt.
 
Ahogyan azt lapunk korábbi számaiban már megírtuk, szeptemberben két új óvoda nyitja meg kapuit a Hegyvidéken. Az Arany János iskola Meredek utcai kis épületének felújításával négy óvodás csoport lel új otthonra. A Táltos ovihoz tartozó Csikó tagóvodát teljes egészében a gyerekek igényeit figyelembe véve alakítják ki. Jól halad a Szent János Kórház óvodájának átépítése: a belső munkálatok után jelenleg a felső udvar rendezése zajlik, ahol rendhagyó módon valamennyi óvodai csoport a korosztályának megfelelő saját játszófelületet kap. Az óvodapedagógusok munkáját mindkét új óvodában a XXI. század követelményeinek megfelelő fejlesztő- és játszóeszközök segítik, míg a gyerekek kényelméről a legmodernebb bútorok, valamint kiszolgálólétesítmények gondoskodnak.
 
(mm.)