Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fülápolás a melegben

Nyáron strandolásnál, az óvodai, iskolai úszótáborokban a nem megfelelő fültisztítás ideális feltételeket teremt a kórokozók számára. Fülfájás esetén azonnal forduljunk orvoshoz!
A nyári kánikulában igazán jólesik egy hűsítő csobbanás. A vízben tartózkodás ideje alatt szinte elkerülhetetlen, hogy tetőtől talpig vizesek legyünk, és bizony gyakori, hogy víz kerül a fülünkbe. Ügyeljünk rá, hogy ezt mihamarabb eltávolítsuk a hallójáratokból – hívja fel a figyelmet dr. Augusztinovicz Mónika, a Budapesti Fül-orr-gége Központ szakorvosa.
 
Különösen a klóros uszodai víz okozhat gyulladást. Ennek oka, hogy huzamosabb idő elteltével a víz leoldja a hallójárat savas védőrétegét, a felületes hámréteg felázik, fellazul. Így a hám védő funkciója meggyengül, a behatoló baktériumok előtt szabaddá válik az út.
 
– Hasznos a kifejezetten úszásra kialakított füldugó, mert megelőzi a víz hallójáratba kerülését – mondja a szakértő. – Fontos az úszás befejezése után az esetleg bent maradt víz kirázogatása, a hallójárat kiszárítása. Úszás közben a fej lehetőség szerint maradjon a víz felszíne fölött, így a fülbe jóval kevesebb víz kerülhet. Jó szolgálatot tehet az úszósapka, illetve egy paraffinolajos vatta a fülbe helyezve.
 
Ha fáj a fülünk, azonnal forduljunk orvoshoz!
Ha fáj a fülünk, azonnal forduljunk orvoshoz!
 
A hallójárat bőrében levő fagygyúmirigyek a hámot bevonó védőréteget termelnek, amelynek eltávolítása felesleges, sőt káros lehet. A hallójárat külső részén termelődő váladék a bőrvédelem szempontjából fontos, és élettani jelentősége van. A fülzsír jelenléte minden ember fülében természetes, és minél többet törölgetjük, annál több termelődik. Tisztításhoz használjunk néhány csepp paraffinolajat vagy gyógyszertárban recept nélkül kapható fülzsíroldó sprayt.
 
A kisgyermek szűk hallójáratába nem ajánlott semmilyen eszközzel benyúlni, ez különösen vonatkozik a fültisztító pálcikára. A pálcikán lévő vattát babaolajjal átitatva érdemes körbetisztítani a fülkagyló redőit. Ha a gyermek fokozott fülzsírtermelésre hajlamos, célszerű időnként paraffinolajat cseppenteni a hallójárataiba. Ez a patikában recept nélkül, cseppentős üvegben kapható.
 
A túl sok fülzsír dugóként elzárja a hallójáratot, fájdalmat, halláscsökkenést okozhat. Nem érdemes otthoni eltávolítással próbálkozni, mert a fülzsírdugó mélyebbre tuszkolása, a hallójárat sérülése és fájdalmas gyulladása lehet a következmény, ezért ilyen esetekben mindig forduljunk orvoshoz.
 
A tartós fájdalom vagy halláscsökkenés mindig figyelmeztető jel. A tünetek hasonlók lehetnek különböző fülbetegségeknél. Halláscsökkenést okozhat az egyszerű fülzsír, de a középfül- vagy a hallójárat-gyulladás is. A panasz mértéke alapján nehéz eldönteni, mennyire súlyos a baj, ezért fülfájás vagy halláscsökkenés esetén mindig forduljunk orvoshoz!
 
(TÉ)