Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A nyár kellemetlen velejárói

Szúrás, csípés, viszketés – a nyári esték és nyaralások kellemetlen velejárói. A rovarcsípésekre érzékenységünktől függően különböző módon reagálunk. Van, akinél csak enyhe panaszt okoznak, azonban különösen a gyerekeknél találkozhatunk súlyosabb válaszreakciókkal is.
A nyári időszak talán legzavaróbb jelenségei közé tartoznak a szúnyog-, hangya-, méh- és darázscsípések. A normális reakció lehet helyi – vagyis viszketés, fájdalom, vörös duzzanat a csípés helye körül –, illetve kiterjedt, például a bokán történő csípés esetén beduzzadhat az egész láb.
 
– Noha ijesztőnek látszik, ez is normális válasz – magyarázza a Budai Allergiaközpont allergológusa, Pintér Judit. – Az általános reakciókat a méregben lévő toxinok okozzák. A csípés során a szervezetbe jutott méreganyagok ellen immunrendszerünk védekezni kezd, ezért hisztamint szabadít fel. A kisgyermekek szervezete éppen csak ismerkedik az idegen anyagok legyőzésének folyamatával, ezért a felnőtteknél normális körülmények között néhány nap alatt megszűnő piros duzzanat náluk jóval tovább tarthat, és intenzívebben is jelentkezhet.
 
Házi praktikák
Méh- és darázscsípés. A méh váladéka savas kémhatású, ezért a csípést lúgos folyadékkal kenjük be, ehhez szódabikarbónát keverjünk el egy kevés vízben. A darázscsípés ezzel szemben lúgos méreganyagot juttat a bőrbe, így azt savas oldattal, például citromlével, ecetes vízzel érdemes kezelni. Mindkét rovar okozta csípés esetén mossuk le a bőrt langyos, szappanos vízzel, és használhatunk antihisztamin, illetve lidokain tartalmú kenőcsöt és jeges borogatást is.
 
Hangyacsípés. Alkalmazzunk gyenge lúgot, például nátriumbikarbonát (szódabikarbóna-) pasztát vagy híg ammóniát, hogy semlegesíthesse a hangya által csípés közben kibocsátott hangyasavat.
 
Szúnyogcsípés. Nagyon jó házi gyógymód, ha enyhe ecetes vízzel lemossuk a csípést, legjobb erre a célra az almaecet. Ecetes borogatást is tehetünk a bőrre.
 
A darázscsípést savas oldattal érdemes kezelni
A darázscsípést savas oldattal érdemes kezelni
 
Mikor forduljunk orvoshoz?
A lakosság közel két százaléka érintett rovarcsípés-, leggyakrabban méh- és darázsméreg-allergiában. A tünetek egyértelműen különböznek a normális reakcióktól. Az allergiás válaszreakciónál az egész szervezet részt vesz a gyulladásos folyamatokban. Enyhe esetben „mindössze” az egész testre kiterjedő viszketés, csalánkiütés és vizenyő léphet fel. Súlyos esetben szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, sokk alakulhat ki. E tünetegyüttest anafi laxiának nevezzük. Kialakulása akár a csípést követő pár percben is megtörténhet. Ha 24 órán belül nem kezdődik el, már utána sem kell tartani a jelentkezésétől.
 
Az allergia kimutatása vérből való ellenanyagszint meghatározásával történik, amit allergológus szakorvos végezhet. A kivizsgálás azért nagyon fontos, mert valódi allergia esetén a beteg folyamatos életveszélyben van. A vizsgálat célja megállapítani, hogy valódi allergiáról van-e szó, és ha igen, akkor a túlérzékenység méh- vagy darázsméreggel szemben áll-e fenn. Aki az egyik rovar csípésére allergiás, az a másikéra legtöbbször nem az.
 
Tóth-Tokaji Éva