Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Védelem a nap ellen

A nyári forróságban bőrünk különös védelmet és fokozott ápolást, gondoskodást igényel. Az sem mindegy, milyen kellékeket vetünk be egészségünk védelmében. Mivel valószínűleg még előttünk áll néhány forró nap, hét, ezért nem késő, hogy szakember segítségével próbáljuk segíteni az eligazodást a fényvédő krémek útvesztőjében.
Milyen következményekkel járhat a túlzásba vitt napozás és a fényvédelem hiánya?
– A barna bőr a legtöbb ember számára vonzó jelenség – mondja dr. Vincze Ildikó, a Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetológia bőrgyógyász-kozmetológus orvosa –, ám sokszor csak későn eszmélünk rá, hogy a túlzásba vitt napozásért nagy árat kell fizetni. Bőrünk ugyanis a mértéktelen napozásra kellemetlen és nemegyszer fájdalmas elváltozásokkal – leégéssel, allergiával, rosszabb esetben daganatos elváltozás kialakulásával – reagál. A napozás kellemetlen következményei sok esetben nem azonnal jelentkeznek. Bőrünk nem felejt, az elszenvedett bőrkárosodások csak évek múlva okoznak olyan panaszokat, mint például a bőr korai öregedése, vagy a rosszindulatú elváltozások megjelenése.
 
Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a számunkra ideális napvédő krém?
– A napvédő krémek öszszetevőik szerint két csoportba sorolhatók: kémiai és fizikai szűrőket tartalmazó készítmények. A vegyi szűrők az UV-sugarak elnyelésével, megkötésével fejtik ki hatásukat, és további csoportokba sorolhatók annak megfelelően, hogy mely sugarak elnyelésére képesek: UVA, UVB vagy mindkettő. A fizikai szűrők egyaránt hatásosak az UVA- és UVB-sugarak elleni védelemben. Két legismertebb fajtájuk a titán-dioxid és a cink-oxid. Ezek a hatóanyagok megközelítik az ideális védelmet, mivel kémiailag közömbösek, biztonságosak, és a káros sugarak visszatükrözésével széles körű védelmet biztosítanak. Gyermekek esetében a fizikai szűrővel ellátott készítményeket javasoljuk jobb fedőképességük és kevésbé allergizáló tulajdonságuk miatt. Bármelyiket is választjuk, ügyeljünk rá, hogy az adott termék faktorszáma megfelelő legyen a bőrtípusunknak, és UVB-, illetve UBA-védelmet egyaránt biztosítson. Gyermekek és világos bőrű felnőttek számára az 50-es faktorszámmal ellátott termékek javasoltak, azonban barnább bőrűek esetében sem ajánlott 25-30-as faktorszám alatti termék használata.
 
Melyek a biztonságos napozás szabályai?
– A legalapvetőbb, hogy tizenegy és tizenöt óra között kerüljük a napozást. Ilyenkor húzódjunk inkább árnyékba, de vigyázzunk, az UV-sugarak a fák levelei közt áthatolva is károsíthatják bőrünket, ezért laza ruházattal fedjük testünket! A legideálisabb összetevőket tartalmazó naptej sem nyújthat tökéletes védelmet, ha nem megfelelően alkalmazzuk. Fontos, hogy már napozás előtt fél órával bőségesen kenjük be minden napsugárzás hatásának kitett testrészünket. Sokan nem megfelelően, vagyis kis mennyiségben viszik fel a krémeket, így azok nem képesek megfelelően kifejteni hatásukat. Úszás, erős izzadás vagy törölközőhasználat után azonnal ismét kenjük be magunkat. Tegyük ezt abban az esetben is, ha a termék „vízálló” felirattal ellátott. Fényvédelemre nem csak a vízparton van szükségünk. Egy egyszerű városnézés vagy séta közben is könnyen leéghetünk. Ennek elkerülésére a tavaszi-nyári időszakban mindig használjunk napvédő krémet, ha a szabadban tartózkodunk.
 
T