Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Előzzük meg az ételfertőzéseket!

A nyári melegben még a frissen készített ételek is könnyen megromlanak. Elfogyasztásuk számos kellemetlen tünet, fertőzés forrása lehet.
Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján az ételfertőzések megközelítőleg hatvan százaléka a háztartásokban fordul elő, ezért különösen fontos, hogy a nyári időszakban nagy körültekintéssel járjunk el az ételek készítése során. Egy kis odafigyeléssel számos kellemetlenséget megelőzhetünk. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.
 
Mely élelmiszerek okozhatnak problémát nyáron?
– Sokan tapasztalhattuk már, hogy a konyhapulton felejtett tej ilyenkor akár egy óra alatt is megromlik, savanyúvá válik. A melegben nemcsak a tejtermékek, de a tojástartalmú ételek, húsok, halak is könnyen fertőzések forrásává válhatnak, amennyiben nem kellő körültekintéssel járunk el tárolásuk és elkészítésük közben.
 
Melyek az ételfertőzés legjellemzőbb tünetei?
– Az ételmérgezések hátterében baktériumok, vírusok, gombák és egy- vagy többsejtű paraziták is állhatnak. A leggyakoribb tünetek a fertőzés típusának megfelelően a hányás, a hasmenés, az általános rosszullét, a láz, a gyengeség.
 
Mit tehetünk a gyógyulás érdekében?
– Az enyhébb esetek kezelésére elegendő a jól ismert diétás tanácsok betartása, vagyis pirított kenyér, kétszersült, vízben főtt burgonya, rizs, alma, banán, keserű tea lehet az étrend. A hányással, hasmenéssel járó állapot kezelésénél elsődleges az elvesztett folyadék és só pótlása. Súlyosabb esetekben, különösen gyerekek és idősek megbetegedésekor, fokozottan kell ügyelnünk a kiszáradás megelőzésére rendszeres folyadékpótlással.
 
Hogyan előzhetjük meg a fertőzések kialakulását?
– A hűtőszekrény tisztán tartásával, a különböző élelmiszerek – esetleg földdel szennyezett zöldségfélék, nyers húsok – gondos elkülönítésével, csomagolásával, a háztartási szemét megfelelő kezelésével elkerülhető a baj. A friss zöldségeket, gyümölcsöket alaposan mossuk meg fogyasztás előtt. A nyers húsokat rendesen főzzük, süssük át, így az esetleges baktériumokat is elpusztíthatjuk. A romlott ételek a fertőzések melegágyai, így amennyiben az élelmiszerek színe, szaga vagy állaga megváltozik, ne fogyasszuk el. Alapvetően fontos a higiénés szabályok betartása, az ételek elkészítése és elfogyasztása előtti alapos kézmosás.
 
A nyári időszakban különösen népszerű grillezett ételek is biztonságosan elkészíthetők?
– Természetesen senkinek sem kell lemondania a szabadban való sütés-főzés öröméről, azonban az alapanyagok elkészítését végezzük inkább a konyhában. Grillezéshez lehetőleg vásároljunk friss húsokat, ha ez nem megoldható, a fagyasztóból kivett terméket a hűtőben engedjük fel. A pácolt húsokat közvetlenül grillezés előtt vegyük ki a hűtőszekrényből. A hőkezelésre itt is ügyelnünk kell, éppen úgy, mint a grillezéshez használt eszközök tisztán tartására. Az elkészített és megmaradt termékeket minél hamarabb hűtsük le.
 
TTÉ