Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Átrajzolni Magyarországot

Divat a retró. Mégis, sokan nem a pár évtizeddel korábbi környezet után vágyakoznak, hanem az időben távolibb, valódi békebeli hangulatot varázsolnák maguk köré, ha lehetőségük lenne rá. Ez a hangulat most megteremthetővé és elérhetővé vált. Barabás Árpádtól, a Barabás Téglakő Kft . tulajdonosától tudtuk meg, hogyan.
Hogyan jött a téglakő ötlete?
– Az eredeti szakmám kőműves, ezért számomra az alap-építőanyag mindig a tégla volt. Amikor tíz éve elkezdtünk térkövet gyártani, bármennyit képesek voltunk eladni. Egyszerűen nem tudtunk eleget gyártani. Az igények növekedése miatt egyre több gyártó lett, majd telítődött a piac. Piaci verseny alakult ki, amelynek következtében nőtt a termékválaszték. Mindig úgy ismert engem a környezetem, hogy nem szeretem azt csinálni, amit a többiek. Ezért próbáltam ebben is kitalálni valami újat. A betonkő az 1800-as években feltalált Klinker-téglából fejlődött ki, ami szép és fagyálló, csakhogy nem áll ellen a kopásnak. A lovak patkója és a hintók kerekei erősen koptatt ák a téglát. Így kezdett a térburkoló elterjedni. Az elmúlt évtizedekben 200-300-féle szín és forma alakult ki. Érdekes módon az alapterméket, a téglát teljesen elfelejtették, mivel mindenki az innovációval volt elfoglalva. Nekem viszont kőművesként teljesen logikus volt, hogy a téglát kell elővenni. Fejembe vettem, hogy alkossunk egy olyan betonkövet, amely pontosan úgy néz ki, mint egy tégla. Megvolt az ötlet, gyártsunk téglakövet, amely anyagában beton, tehát nem égetett agyag, viszont általunk újra „kitalálva” dédszüleink korabeli égetett agyagtégláját idézi. Így fejlesztettük ki az antik jellegű téglakövet, ami színében, még csorbulásaiban is úgy néz ki, mint egy százéves bontott tégla. Sokat kísérleteztünk, amíg ide eljutottunk. A téglakő a mi találmányunk.
 
Hogyan fogadták a téglakövet a szakemberek?
– Próbaképpen kiraktuk néhány helyre, és legnagyobb meglepetésemre azt láttuk, hogy a kőművesek nemcsak útburkolásra használták fel, hanem kerítést falaztak belőle, padnak, virágvályúnak, szegélykőnek kezdték használni, mindezt saját maguktól tették.
 
15_Page_04_Image_0005
 
Mi a legfontosabb előnye a téglakőnek?
– Az, hogy patinás és gyönyörű. Akkor is, ha régi környezetben, és akkor is, ha egy új épületnél használjuk. Mi elsősorban térburkolásra terveztük. De bármilyen falat is lehet építeni ebből egyébként. A téglakő lényege, hogy fagyálló és kopásálló egyben. Ezzel gyakorlatilag újrateremtettük a téglát, ami beépíthető az udvarés a járdaburkolatba. Ellenáll a sónak, az esőnek, a hónak és a mechanikai koptatásnak is. Miközben nagyon praktikus, mert könnyen bontható és javítható. Már a lerakás pillanatában is antikolt, ezért nem feltűnő, ha felbontják. Például ha közműveket építenek, vagy más ok miatt.
 
Mennyit lehet ebből eladni?
– A téglakőn rögtön látszott , hogy tetszik az embereknek, könnyű megszerettetni. Egyszerűen szép. A teljesen újragondolt gyártástechnológia nagyon kedvező, az eddig megszokott árszint felét, harmadát teszi lehetővé. Akik eddig csak vágytak erre, most nagyon kedvező áron juthatnak egy prémium termékhez. Ez átrendezi a piacot, sőt, új piacot hozunk létre. Azokat a magyar családi házas övezeteket céloztuk meg, ahol az utcákon ma még az aszfaltot használják, de ahol ugyanezért az árért egy lényegesen igényesebb térburkolatot tudunk ajánlani. Magyarországon eddig csak aszfaltból, öntött betonból épült út. Miközben Nyugat-Európában nagy divat betonkövekkel lefedni az utcákat, mert sokkal ott honosabb. Van-e annál kellemesebb, ott honosabb, mint ami egy természetes közeget idéz? Környezetünk szebbé tétele a téglakő miatt igazából mostantól nem is anyagi kérdés.
 
Tíz év múlva hol szeretne tartani a céggel?
– Ennél lényegesebb, hogy milyen lesz Magyarország tíz év múlva. És ebben lehet nagy szerepe a betonkőgyártásnak, mert a téglakővel átrajzolhatjuk az ország arculatát. Egyszerűen ott honosabb lehet a lakókörnyezetünk, és ezzel még az emberek gondolkodása is pozitívabb lehet. Ez elég nagy kihívás. Ahol ilyen térburkolatot használnak külföldön, ott olyan érzésünk van, mintha a lakóközösség is sokkal jobban összetartana. Elég csak összevetni a kettőt: úgy érezhetjük, hogy az aszfalt elválaszt, a tégla összeköt. Tehát igazából nem a betonkő eladása az ambícióm, hanem az, hogy változtassuk meg az ország arculatát. Legyen hangulata a városainknak! A színes téglakő szinte egy régi várhangulatot idéz meg. Ha egy utcát téglakővel raknak le, hirtelen megváltozik az egész környezet. Nem kell hazamenni ahhoz, hogy ott hon érezhesse magát az ember, mert útközben is ott honosan érzi magát. A magyar városok szebb útburkolatot érdemelnek. Ahol eddig letett ük, nagy tetszést aratott, így az ezeresztendős sólyi templomnál, a veszprémi bicikliútnál és a családi házaknál is.
 
Mi a nehezebb, az ötletek kivitelezése, vagy letenni azokról az elgondolásokról, amelyeket nem valósít meg?
– Millió ötlet jön, aztán a körülmények és a helyzet rostálnak. S ha így kevesebb lesz, akkor már inkább az ötlet választ ki engem.