Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fitparádé – egy hétvége az egészségért

A mozgás és az egészségmegőrzés kapta a főszerepet a második alkalommal megrendezett Fitparádén a Csörsz utcai Sportmaxban. A nagyszabású rendezvényen – amelyen az önkormányzat támogatásának köszönhetően a kerület polgárai ingyen vehettek részt – olyan érdekes sportágak is helyet kaptak, mint például az aquasakk vagy a kajakpóló.

Idén is sztárvendégek sora fogadta el a Fitparádé meghívását. A fitnesz és a testépítés rajongóinak legnagyobb örömére eljött Timea Majorova IFBB- fitneszvilágbajnok, fitneszmodell, Matthias Hues, az amerikai akcióhős, Dennis Wolf, a „Farkas”, Markus Rühl, a „Germán Godzilla” és Ed van Amsterdam, a „Szuperzsaru”. Bemutatkoztak az erősportok, újra megrendezték a nemzetközi szkanderbajnokságot, valamint a tavaly közönségsikert hozó, állóképességet próbára tevő „Pump and Run” versenyt. A legkisebbek a százfős mezőnyt felvonultató Happy Dance Day fitnesz ritmus- és dance-viadalon mutatták meg tehetségüket.

 

A spinninget sokan kipróbálták
A spinninget sokan kipróbálták

 

A Fitparádé kísérőrendezvényén, a FITEXPO-n sport-, fitness-, wellness-, SPAbeauty és egészséges életmód-kiállítással, divat- és táncbemutatókkal, kvízjátékokkal várták az érdeklődőket. A nagyszínpadon fellépett a Zugligeti Általános Iskola akrobatikus ugrócsoportja, a Semmelweis iskola ritmikus gimnasztikás lányai, valamint a Jókaiban edző Szivárvány Táncszínház show-táncosai. Nem mindennapi edzések várták a Lite Wellness klub látogatóit, akik ezúttal a különleges kardiogépek mellett kipróbálhatták a squasht, a preventív gerinctornát, illetve a LiteNight Fitnessen megismert BodyART-ot, a pilatest és a spinninget is.

 

Míg a sportcsarnokban a kidolgozott izmok játszották a főszerepet, az uszodában a XII. kerületi Szabadidősport Központ szervezésében különleges sportbemutatókon, egészségügyi szűréseken és fittségi vizsgálaton vehettek részt az egészségükért aggódók. A vizes sportok közül sokakat vonzott az első alkalommal megrendezett aquasakk, valamint a kajakpóló és a búvárúszás, amihez száz békalábat biztosítottak a szervezők. A vállalkozó kedvűek két olimpikon, Steinmetz Barnabás és Vári Attila vezetésével a vízilabdát is kipróbálhatták. Megtelt az uszoda a második korcsoportos kerületi iskolások úszóversenyein, és a középiskolásoknak első alkalommal kiírt kispályás Fitparádé Foci Kupa is osztatlan közönségsikert aratott.

 

Szinte forrt a medence vize az úszóversenyek alatt
Szinte forrt a medence vize az úszóversenyek alatt

 

A Sportkórház légzésfunkciós vizsgálatán kiderült, hogy a látványos izomzattal büszkélkedők tüdőkapacitása sokszor mindössze 85%-a a normálisnak. Ennek oka, hogy a statikus mozgás ugyan alkalmas az izomzat növelésére, de nem erősíti a légző- és keringési rendszert, ezért van szükség a kardió vagy aerob mozgásformák gyakorlására is. A sportorvos azt ajánlja, hogy az erősportok művelői az izomerősítést egészítsék ki úszással vagy futással.

 

(mm.)