Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Harmóniák” a Barabás Villában

Az általánosan elfogadott vélemény szerint a műtárgyak elsősorban esztétikai élményt nyújtanak. Bein Klára és Manninger Mária iparművészek „Harmóniák” címmel megrendezett formabontó öltözékkiállításán bebizonyosodott, hogy a művészi igénnyel tervezett ruhaköltemények akár mindennapi viseletként is megállják a helyüket.
A divat egyre inkább hozzátartozik a művészetek világához – emelte ki a Bein Klára és Manninger Mária kiállítását méltató Feledy Tamás művészettörténész a Barabás Villában. Meghatározó módon elsősorban az ipar-, illetve a tervezőművészet területén jelentkezik, azonban az aktuális trendek a képzőművészetet is befolyásolják. A divat fontos szerepet tölt be a formatervezés, az építészet és az étkezéskultúra területén, a legnagyobb hatást mégis az öltözködésre gyakorolja – talán ez is az oka annak, hogy Magyarországon a ruhatervezőt inkább divattervezőnek nevezik.
 
Az elmúlt évszázadok azt mutatják, hogy a divat terjedésének jól kiszámítható útja van: szinte kizárólag nyugatról kelet felé halad, amit a világháború utáni évtizedek csak tovább erősítettek. A vasfüggöny lebontása után ugyan az esztétikai falak is ledőltek, azonban hirtelen felerősödött egy újfajta uniformizálódás lehetősége.
 
harmoniak
 
Ennek a művészetek terén végbemenő globalizációnak próbál meg gátat szabni az 1991-ben alakult Modern Etnika csoport, amelynek munkájában Bein Klára és Manninger Mária is részt vesz. Céljuk, hogy a folklór- és historikus hagyományokat minél hangsúlyosabban jelenítsék meg a kortárs művészetekben. Manninger Mária reneszánsz motívumokat őrző, kézzel kötött hímzéssel díszített ruhái és Bein Klára eklektikus, geometriai alakzatokba foglalt öltözékei újraértelmezik a tradíciót, miközben a mindennapi viseletre is alkalmasak. Munkáik valójában textilszobrok, amelyekben egymásra talál az anyag, a forma és a funkció.
 
pp.