Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
kiegyensulyozott

Kiegyensúlyozott gazdálkodást folytat az önkormányzat

A kerület gazdálkodása kiegyensúlyozott, a fejlesztési célú kiadások aránya magas, a napi likviditási helyzet pedig országos viszonylatban is nagyon jó. Ez derül ki az Állami Számvevőszék átfogó jelentéséből, amelyet a hegyvidéki önkormányzat gazdálkodásáról készített.

Tempó: 30

Újabb hegyvidéki Tempo30 övezet kialakításáról született döntés. A tervek szerint a szükséges forgalomtechnikai eszközök telepítését követően, még ebben az évben megvalósul a Mártonhegyi út–Fodor utca–Istenhegyi út által határolt terület sebességcsillapítása.

Egészséges Hegyvidék

Egészségesnek maradni és meggyógyulni – röviden összefoglalva ehhez nyújt segítséget a hegyvidéki önkormányzat legújabb információs kiadványa. A füzetben nemcsak hasznos címek, telefonszámok találhatók meg egybegyűjtve, hanem egészségmegőrzési tanácsokat is kaphatunk szakemberektől.

Önkormányzati szövetség a társasházakkal

Idén járnak le az ötvenlakásosnál nagyobb társasházakkal elsőként megkötött, öt évre szóló támogatási megállapodások. A felújítási pályázat keretében mintegy kétszázmillió forintból gazdálkodhattak a lakóközösségek. Sorozatunkban a programban részt vevő társasházakat mutatjuk be.

Átszervezés után

A BKV Zrt. paraméterkönyv-változásai miatt több újdonságot kell(ett) megtanulniuk a Hegyvidéken közlekedőknek is. Az első tapasztalatok azt mutatják, lenne még min javítaniuk a közlekedésért felelős szakembereknek.

Járőröznek a hegyvidéki közterület-felügyelők

Szeptember elseje óta önálló közterület-felügyelet működik a Hegyvidéken. A polgármesteri hivatalhoz tartozó szakiroda a Fővárosi Közterület-felügyelet kerületi feladatait vette át.

Új helyi állattartási rendelet született

Segít az önkormányzat a szorult helyzetbe került, lakáshitellel rendelkező polgárainak – erről is döntöttek a képviselők a legutóbbi testületi ülésen. Helyi rendelet született az állatok tartásáról, amely részletesen tartalmazza az ezzel kapcsolatos kötelezettségeket. Jövőre saját erőből oldja meg az önkormányzat a melegételszállítást az intézményekbe, illetve az ellátottakhoz.

Esélyegyenlőség a hegyvidéki közoktatásban

Új helyi közoktatási esélyegyenlőségi programot fogadott el a hegyvidéki önkormányzati képviselő-testület. A szabályozás segíthet abban, hogy a XII. kerületben továbbra is minden gyermek azonos lehetőséget kapjon a tanuláshoz az óvodákban, iskolákban.

Jelen és múlt ünnepe

Fél évszázados jubileumát ünnepli ezekben a hetekben a kerület egyik méltán jeles iskolája, a Tamási Áron Általános Iskola és Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium. Az ötvenedik évfordulót egyhetes rendezvénysorozat teszi emlékezetessé. Az ünnepi alkalom eseményeiről az intézmény igazgatója tájékoztatta lapunkat.

Hegyvidéki Ősz

Hagyományosan – immár nyolcadik esztendeje – évadnyitó kulturális rendezvénysorozattal köszönti a hegyvidékieket az önkormányzat és a Csörsz utcai művelődési központ. A gyerekek kérésére ismét fellép Halász Judit.

Játszótérfejlesztés az intézményekben

Az önkormányzat megkezdte a kerületi oktatási intézményekhez tartozó játszórészek felújítását. Az óvodák és általános iskolák kertjeibe az uniós normáknak megfelelő játékok kerültek, két intézményben pedig új sportpályát építettek.

Megújult a Hegyvidék Televízió

Szeptembertől megújult arculattal és az eddiginél gazdagabb tartalommal jelentkezik a Hegyvidék Televízió. Reggelente – a budapesti helyi adók között egyedülálló módon – élőképes útinformszolgáltatással várja a nézőket.

Testnevelési óra mindennap

Ahogyan arra számítani lehetett, az első osztályosok számára bevezetett mindennapos testnevelési óra a hegyvidéki általános iskolák pedagógusai szerint is nagyszerű kezdeményezés. Legutóbbi lapszámunkban Bak Ferenc, az önkormányzat oktatási és közművelődési irodájának vezetője mondta el, mit várnak a kerület vezetői a program bevezetésétől, míg ezúttal az iskolákban érdeklődtünk, és a tanárok véleményére voltunk kíváncsiak.

Tájképlátomások Gadányi Jenővel

A természet szimbolikus megfogalmazása, a valóság álomszerű kivetülése jelenik meg a Csörsz utcai művelődési központban október 4-ig látható grafikai alkotásokon. Gadányi Jenő festőművész Szakralitás a természetben című emlékkiállítása a magyar avantgárd fénykorát idézi.

Formák, Ívek, Évek

Emblematikus köztéri alkotások reprodukcióival teltek meg a Hegyvidék Galéria kiállítótermei. Józsa Bálint Munkácsy-díjas szobrászművész Formák, Ívek, Évek című összefoglaló tárlatán a hideg acélba álmodott, letisztult geometriai alakzatokban a legmélyebb emberi gondolatok fogalmazódnak meg.

„Harmóniák” a Barabás Villában

Az általánosan elfogadott vélemény szerint a műtárgyak elsősorban esztétikai élményt nyújtanak. Bein Klára és Manninger Mária iparművészek „Harmóniák” címmel megrendezett formabontó öltözékkiállításán bebizonyosodott, hogy a művészi igénnyel tervezett ruhaköltemények akár mindennapi viseletként is megállják a helyüket.

Ház kitárt ajtókkal

Mint egy népmesében: a „legkisebb” – ezúttal leány – túljár a „király” eszén, s anélkül, hogy magára haragítaná, a fenség „cifra palotájából” a „szegények” közös, de kicsiny birodalmát teremti meg. A furfangos leány esetünkben Eördögh Judit, a Virányosi Közösségi Ház igazgatója, a birodalom pedig maga a ház, amely az idén ünnepli húszéves születésnapját.

Kedvcsináló játszótérfestés

Ecsetet ragadtak a hegyvidéki polgármesteri hivatal népjóléti irodájának munkatársai, hogy közösen varázsolják újjá a Hó utcai játszótér fakerítését. A kezdeményezéssel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a kisközösségek és a lakosság milyen sokat tehetnek a környezet rendben tartása, fejlesztése érdekében.

Kerti lámpák – praktikum és hangulat

A magánkertek megvilágítása néhány éve vált elterjedt divattá. Pedig a kert használatának idejét a jó fények jelentősen megnövelhetik, nem is beszélve az esztétikai hatásokról. Néhány szempontot gyűjtöttünk össze, amire még a beruházás előtt érdemes gondolni.

Új víztisztító rendszer a Sportmaxban

Lassan egy év telt el a Sportmax-Hegyvidék megnyitója óta. A hegyvidéki létesítményt egyre többen veszik igénybe, ami nem is csoda, hiszen a korszerű sportközpontban egyre több lehetőség nyílik a mozgásra, ráadásul a feltételek is folyamatosan javulnak. Nemrégiben egy olyan víztisztító rendszert szereltek be, amellyel jelentősen csökkent a klór mennyisége az uszodában. Skripeczky Ákossal, a létesítmény kommunikációs igazgatójával beszélgettünk.

HPV elleni oltás kerületi leánygyermekeknek

A kerület támogatásával ez évtől kedvezménnyel, vagy akár ingyen kaphatnak a kerületi leánygyermekek HPV elleni védőoltást. Az oltással megelőzhető a méhnyakrák, és a nemi szervi szemölcsök kialakulásának kockázata is csökkenthető.

Az elfelejtett „pemzlinoszogató”

A belsőségekről szólva azonnal mindenkinek a libamáj ötlik az eszébe. Épp ezért muszáj, hogy külön méltassuk, aminek pediglen Márton napján kell megtörténnie, amely elválaszthatatlan a libából készült különféle fogásoktól. Magyar Elek, az Ínyesmester szerint a libamájat „úgyszólván mindenki szereti és igyekszik is élni vele, ha van hozzá elegendő pénz az erszényében, s ha a mindjobban elburjánzó diéta jármába nem fogta még bele orvosa”.

A Panyolai Elixír

A szilvapálinka egyike a nagy „klasszikusainknak”. E főzet ugyanolyan nemzeti különlegességünk, mint a tokaji aszú, a pirospaprika vagy a téliszalámi. Az a bizonyos négy centiliter, amit e nemes nedűből egy felnőtt embernek naponta ajánlanak, ugyanolyan jól bevált étvágygerjesztőnek, mint a téli fagyok vagy a nyári hőség „ellenszereként”.

Hasznos része az étrendnek

Belsőségeknek nevezünk a hús – vagyis a vázizomzat – kivételével minden ehető állati testrészt. Ide tartozik a máj, a vese, a szív, a zúza, az agyvelő, a tüdő, a gyomor, a farok, a nyelv és a csülök.

Bemutatkoztak Európában

A klub történetének legnagyobb eseményén van túl a Phoenix Fireball SE női fl oorball-csapata: a magyar bajnoki aranyérem megszerzése után elindulhatott az EuroFloorball Kupán. A XII. kerületi lányok a keleti csoport negyedik helyén végeztek, s habár nem jutottak tovább, nincs okuk a szégyenkezésre.