Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Házhoz megy a kölcsönkönyv

A lakásukhoz kötött idős, beteg, illetve mozgáskorlátozott emberek számára biztosítja az olvasás örömét a Könyvet házhoz elnevezésű, négy éve működő program. Ennek határozatlan időre történő meghosszabbításáról a napokban kötött együttműködési megállapodást a hegyvidéki önkormányzat és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár.
A Könyvet házhoz program keretében a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a budapesti kerületekben, a helyi önkormányzatokkal együttműködve, mozgásukban korlátozottak, lakásukhoz kötött idősek számára szállít házhoz könyvtári dokumentumokat, valamint az ezek használatát segítő eszközöket. A szolgáltatás 2005 óta működik a XII. kerületben is, a hegyvidéki önkormányzat támogatásával.
 
Az Ugocsa utcai könyvtárból négy évvel ezelőtt 35 alkalommal összesen 259 dokumentumot – könyvet, folyóiratot, hangoskönyvet, DVD-t, CD-t – vittek házhoz, a későbbiekben azonban, ahogy a program ismertebb lett, egyre többen egyre több mindent kértek ki a bibliotékából. Tavaly már 188 alkalommal 1767 dokumentumot juttattak el az igénylőkhöz. A kért olvasni-, hallgatni- és néznivalókat havonta két alkalommal a Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ gépkocsija juttatja el az igénylőkhöz.
 
hazhoz
 
A könyvtár és az önkormányzat eddig évente meghosszabbított együttműködési megállapodás keretében nyújtotta a szolgáltatást, az idén azonban – a kedvező fogadtatás és az igénylők számának folyamatos növekedése miatt – az együttműködést határozatlan idejűre változtatták. A szerződést Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár igazgatója, Pokorni Zoltán polgármester és Győryné Lung Dorina, a Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ vezetője (képünkön) írta alá. A polgármester elmondta: a könyvek házhoz szállítása sokat jelent az egyedül álló idős emberek számára, akiknek talán az olvasás az egyetlen igazi örömük, kikapcsolódási lehetőségük.
 
z.