Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Közösségépítő akció a Gesztenyés kert fáiért

Hazánk parkjaiban, kertjeiben hosszú esztendők óta komoly problémát jelent az aknázómoly pusztítása. Az elsősorban a vadgesztenyefákat megtámadó élőlény szétrágja a leveleket, amelyek így már nyár közepén őszi képet mutatnak. Gerstl Józsefet a probléma sok évvel ezelőtt tettekre sarkallta. Barátait maga köré gyűjtve őszi lombgyűjtést szervezett, csökkentve ezzel az áttelelő kártevők számát.

„A legfőbb eredmény, hogy ti itt vagytok!” – hangsúlyozta Bálint György, azaz Bálint gazda a fiatal résztvevőkre célozva a tizenhatodik alkalommal megrendezett lombgyűjtő akció kezdetén a Novotel melletti Zenepavilonnál. Mint mondta, a vadgesztenyefák már 200-250 esztendeje velünk élnek, ám csak az elmúlt évtizedekben jelent meg az aknázómoly, amellyel szemben igen nehéz fellépni. „Ez a kezdeményezés azért is példaértékű, mert Budapesten sajnos elég roszszul állunk a védekezéssel” – állapította meg Bálint gazda.

Lapunk egykori munkatársa, dr. Komiszár Lajos nyugalmazott egyetemi docens mindehhez kapcsolódva ismertette a vad- és szelídgesztenyefajok jellemzőit, majd a kártevő elterjedésének okairól szólt. A fák igen igényesek a talajra, és nehezen tolerálják az utóbbi időben tapasztalható rendkívül száraz nyarakat. Így könnyebben megtámadhatja őket a Balkánról hozzánk került aknázómoly, amelynek bár ismert a természetes ellensége, egyelőre az nem szaporodott el kellő számban Magyarországon. Ezért marad a vegyszeres permetezés, vagy az őszi lomb összegyűjtése és elégetése.

A megjelentek ezután gereblyét, seprűt ragadtak, majd munkához láttak. Az előző esztendőkhöz hasonlóan sokan érkeztek a Mechatronikai Szakközépiskola, valamint Zsigmond téri Gimnázium diákjai közül.

Gerstl József, a Novotel-Budapest Kongresszusi Központ kertésze, az akció szervezője a rendezvény végén elégedettségének adott hangot: „A fák tizenöt évvel ezelőtti állapotáról készült fotókat összehasonlítva a maiakkal egyértelműen látható, hogy munkánknak hosszú távon eredménye van. Külön öröm számomra, hogy évről évre újabb embereket üdvözölhetünk a résztvevők és a támogatók sorában.” Lapunknak azt is elárulta, hogy jövőre várhatóan elkészül az általa írt Kertészinduló, amely újabb pluszerőt adhat az őszi akcióhoz.

Janzsó Tamás