Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hegyvidéki zebrák hozták el a marketing Oscarját

Társadalmi célú kategóriában a hegyvidéki önkormányzat ZebraFest-kampánya nyerte el a hazai Effie-verseny Arany-díját. A marketingkommunikációs szakma neves képviselői az eredményességet díjazták: a legnagyobb siker, hogy sem a kampány ideje alatt, sem pedig azóta nem történt zebrán gyalogosgázolás.

Újabb megszorítások sújtják a rászorulókat

A kormány ismét a szociális ellátások finanszírozásának csökkentésével számol, különösképp az idősgondozás területén – az idősek nappali ellátására például 40%-kal kevesebb központi támogatás jutna. A hegyvidéki önkormányzat nem akarja csökkenteni az ellátások eddigi színvonalát, ez azonban komoly többletterhet ró a kerületre.

Van megoldás a közműdíjak csökkentésére

Irreálisan magas a víz-, a villanyvagy a gázszámla végösszege? Érthetetlenül bonyolult az elszámolás? Ez esetben érdemes az önkormányzat által elindított új, ingyenes tanácsadó szolgálat segítségét kérni. A polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán heti négy alkalommal szakember várja a számlaértelmezéssel, illetve a költségmegtakarítási lehetőségekkel kapcsolatos lakossági kérdéseket.

Folytatódnak az útépítések

A részben a polgárok által befizetett kommunális adóból finanszírozott felújításoknak köszönhetően jelentősen javult a kerületi utak, járdák és lépcsők állapota – állapította meg a civilekből álló grémium a Hegyvidéki Útfejlesztési Testület legutóbbi találkozóján. Az összejövetelen a tavaly megkezdett útfelújítási program eddigi eredményeiről, valamint a jövőre várható fejlesztésekről esett szó.

Tesztelik az ügyfélirányító rendszert

A teljes hálózat beindítására még néhány hetet várni kell, az ügyfélszolgálaton azonban egyszerűsített üzemben már működik a polgármesteri hivatalban újonnan kiépített ügyfélirányító rendszer. A számítógépes vezérlésnek köszönhetően az épület folyosóin, illetve az ügyfélvárókban kihelyezett nagyméretű, színes LCDmonitorok az aktuális hívószámok mellett a várakozás becsült idejéről is tájékoztatják az ügyfeleket.

Drágább lesz a roncsautók elszállítása

A vizsga vagy rendszám nélkül a közterületen parkoló gépkocsi üzemképtelen közlekedési eszköznek minősül, elszállításáról az önkormányzatnak kell gondoskodnia. Hegyvidéken évente mintegy száz esetben indul eljárás.

Rendelet szabályozza a játéktermek nyitását

Az önkormányzat nem támogatja, hogy újabb játéktermek nyíljanak, illetve pénznyerő automaták üzemeljenek a Hegyvidéken. Mostantól rendelet szabályozza, hogy nem létesíthető játékterem ifjúsági, gyermek-, oktatási-nevelési, egyházi és egészségügyi intézmény ötszáz méteres körzetében – erről született döntés a legutóbbi testületi ülésen. A képviselők elfogadták a 2010-es költségvetési koncepciót, amely szerint a korábbiakkal össze nem hasonlítható, szigorú gazdálkodásra van szükség.

Élen a tanulásban, élen a sportban

A hegyvidéki iskolások közül az idén ketten érdemelték ki az „Élen a tanulásban, élen a sportban” kitüntető címet. A fővárosi önkormányzat évente két alkalommal adományozható elismerésében azok a diákok részesülnek, akik az iskolában és a sportpályákon egyaránt kiemelkedő eredményeket érnek el.

Hegyvidék Kártya: mindenki jól jár vele

A vásárlók és a kereskedők, szolgáltatók is jól járhatnak a Hegyvidék Kártyával, amelyet november 23-tól valamennyi kerületi lakos igényelhet. A kedvezmények sokaságát nyújtó kártyát idén még ingyen ki lehet váltani.

Táncsics-vetélkedő a Jókaiban

Történelmi vetélkedőt szervezett a Jókai Klub Táncsics Mihály halálának 125. évfordulója alkalmából. A verseny döntőjében hét kerületi diákcsapat mérte össze tudását.

Nemzetközi díj a kabinetvezetőnek

Váczi János, a hegyvidéki önkormányzat polgármesteri kabinetjének vezetője az amerikai Indiana Egyetemen végzett külföldi hallgatók között évente kiosztott nemzetközi díjat vehette át a napokban. Az elismerés alkalmából ezúttal sportszakmai tevékenységéről és aktuális sportpolitikai kérdésekről faggattuk a polgármesteri hivatal munkatársát.

Együttműködni a természettel

Négy éve tart a Németvölgyi Általános Iskola Terefere-sorozata, amelynek keretében az iskolához valamilyen módon kötődő neves embereket hívnak meg egy kis nyilvános beszélgetésre. Legutóbb Makovecz Imre Kossuth-díjas építész látogatott el az oktatási intézménybe.

Locskocs az Ugocsában

„Ketten írtuk…” címmel hatodik alkalommal hirdetett meseíró-pályázatot az Ugocsa utcai könyvtár. A jelentkezők ezúttal Békés Pál keserédes történetéhez írtak befejezést.

A „Csillagnyilazó” hazatér

A mártonhegyi műterembe lépve oldalt, egy ponyván azonnal az Íjász-szobor gipszbe öntött másának darabja tűnik fel. A szoboré, amely a második világháború előtt és alatt a Magyar Optikai Művek gyárépületének csúcsán állt, ám később megsemmisítették. Nemsokára azonban – ha csak a másolata is, de – ismét a Csörsz utca ékességévé válhat. Hála többek között Kampfl Józsefnek, a műterem gazdájának.

Fénnyel írt képek

Kránicz Botond fotográfiáiból látható kiállítás a polgármesteri hivatal földszinti folyosóján. A Kós Károly iskola diákjának feketefehér és színes képein a mindennapok rohanásában sokszor elvesző szépségek, emberi értékek jelennek meg.

Közösségépítő akció a Gesztenyés kert fáiért

Hazánk parkjaiban, kertjeiben hosszú esztendők óta komoly problémát jelent az aknázómoly pusztítása. Az elsősorban a vadgesztenyefákat megtámadó élőlény szétrágja a leveleket, amelyek így már nyár közepén őszi képet mutatnak. Gerstl Józsefet a probléma sok évvel ezelőtt tettekre sarkallta. Barátait maga köré gyűjtve őszi lombgyűjtést szervezett, csökkentve ezzel az áttelelő kártevők számát.

Húsevő növények az ablakpárkányon

A növények egyik legizgalmasabb csoportja a húsevőké. Az elnevezés hallatán többségünk csattogó fogakat vizionál, pedig ezek a fajok sem vérszomjasabbak másoknál. Pusztán olyan életteret hódítottak meg, ahol a nitrogén szűkösen áll rendelkezésre a talajban.

Fejlesztések a fogaskerekű vonalán

Megkezdődött a balesetveszélyes fák régóta esedékes vágása a fogaskerekű felső szakaszán, emiatt november 16. és 28. között a szerelvények csak a Gyöngyvirág útig közlekednek. A fakivágások kompenzálására a BKV az önkormányzattal egyeztetve számos fejlesztést hajt végre az elkövetkező hónapokban – például járdát épít, állomásépületet újít fel, és nyilvános illemhelyet nyit meg újra.

Egészségünk őrei: a probiotikumok

A téli időszakban gyakori náthás, meghűléses panaszok megelőzése és kezelése során egyre többet hallhatjuk a probiotikum kifejezést. Sokan mégsem ismerjük pontos jelentését, nem tudjuk, mikor és hogyan alkalmazhatjuk őket egészségünk védelmében. A probiotikumokról a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

A lisztérzékenység és diétája

A lisztérzékenység (coeliakia) a vékonybél felszívódási zavarral járó betegsége. Kiváltó oka a bizonyos gabonafélékben (búza, korpa, dara, pehely, tönkölyliszt, durumliszt, rozs, árpa, zab) megtalálható glutén, népies nevén sikér, amelynek egyik fehérjekomponense, a gliadin károsítja a vékonybél nyálkahártyáját. Ezáltal zavart szenved a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok felszívódása, és hiánybetegségek alakulnak ki.

Kukoricaszemesnek áll a világ

A puliszka, málé, prósza, polenta szavak kukoricadarából vagy -lisztből készült ételeket jelölnek. Az ezekből készült ételek a XX. század elejéig fontos szerepet töltöttek be a szegényebb családok étrendjében, mivel a fizikai munka bőséges energiabevitelt igényelt. Sósan, édesen, szilvalekvárral, cukros tejjel, szikkadtan, elcsomagolva egyaránt fogyasztották. Hagyományosan bográcsban, kevergetés nélkül készítették. Az éttermekben és a korszerű családi konyhákban a kukorica jelenleg a másodvirágzását éli. A maják és az inkák már 4500 évvel ezelőtt különböző kukoricafajtákat termesztettek, ezek napi alapélelmüknek számítottak. A legrégibbi leletek még ennél is korábbiak: perui ásatások során a régészek által feltárt sírokban még az inka kultúra előtti időkből származó kukoricaábrázolásokra, kukoricacsőmaradványokra bukkantak.

Biztató hazai bemutatkozás kosárlabdában

Egyre közelebb áll első győzelméhez a PEKOSI-Hegyvidék SE férfi kosárlabdacsapata. A kerületi együttes az első hazai mérkőzésén igencsak megszorongatta a Kozármisleny együttesét, és ha egy kicsit rutinosabb a Merim Mehmedovics által dirigált legénység, könnyen győztesként vonulhatott volna le a parkettről a Sportmax-Hegyvidékben.

Új sportpálya a SOTE iskolájában

A fenntartó Semmelweis Egyetem beruházásában, a hegyvidéki önkormányzat támogatásával, többfunkciós sportpályát adtak át a SOTE gyakorlóiskolája udvarán. A legmodernebb technikával kialakított, gumiborítású pályát délelőtt az iskolások, este és hétvégén a kerületi sportbarátok használhatják.