Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A Fészek melege

A világhálón körbejár egy fotó, bizonyára jó néhányan látták lapunk olvasói közül is. Egy méhen belüli gerinc-rendellenesség operációját ábrázolja. A képen a felnyitott anyaméhből kinyúl egy csecsemőkéz, és belekapaszkodik az operáló orvos ujjába. Megrendítő. Az évszázad egyik legjobb fotója. Az ember rádöbben: biztonságosabb léte nincs egy születendő életnek, mint az anyaméh.

Ez jutott az eszembe, amikor a Fészek Gyermekvédő Egyesület adománykérő kiadványát megláttam. Azok a gyerekek, akikért az egyesület kinyújtja kérő kezét, „régen” kikerültek ebből a védőburokból. Sőt, még a családi otthon biztonságából is. Védtelenségük már-már kilátástalan lenne – olykor hasonlóan gyötrelmes sorsú édesanyjukkal együtt –, ha nem találtak volna találó elnevezéssel egy „fészekre”. Csipák Péterné, az egyesület elnöke írja: „Sokaknak ez az egyetlen lehetőségük, hogy megkapaszkodjanak…, és újra kezdjék az életüket.” Levonja a következtetést is: csak így, összefogva akadályozható meg, hogy a hátrányos helyzetbe került gyermekek az elszenvedett hiányokat és elmaradásokat felnőttként ne örökítsék gyermekeikre, majd a társadalmi hátrányokkal küzdő újabb generációkra.

Nevelőszülői családok, gyermekvédelmi gondoskodásban élő felnőtt fiatalok és az őket segítő szakemberek fogtak össze, és hívták életre a Fészek Gyermekvédő Egyesületet 1993-ban. Eleinte önsegítő, érdekérvényesítő céllal. Mára kiterjedtebb a feladatkörük: az országos nevelőszülői és helyettes szülői hálózat fenntartása, a nevelőszülői családok felkészítése és szakmai segítése. Ezenkívül a krízishelyzetbe került gyerekeknek nyújt gondoskodást egy átmeneti gyermekotthonuk.

22_Page_10_Image_0013

Az egyesület nevelőszülői és helyettes szülői hálózata 1998-ban 11 családdal és 31 gyermekkel indult. Ma 132 nevelőszülői családban 349 gyerek lel szerető otthonra. A családoknál élő gyerekek 7%-a már nagykorú utógondozott, míg 30%-a különleges gondozást igényel, mivel tartósan beteg, fogyatékos vagy 3 év alatti. A szervezet 1999-ben az elsők között volt az országban, és Pest megyében mindmáig az egyetlen, amely átmeneti gyermekotthont hozott létre. Ez Érden, egy családi házban működik (ahol az egyesület központja is található), 402 gyermek és 27 édesanya talált benne otthonra. A szervezet több mint 1200 gyermeken segített.

– A gondoskodás nélkül maradt gyerekek ellátása állami feladatkör – mondja Báló Ottília ügyvezető igazgató. – A csökkenő normatív támogatás már rég nem elegendő erre. A hozzánk kerülők komoly pszichés megrázkódtatáson mentek keresztül, jelentős a fejlődésbeli elmaradásuk, a tanulási, magatartási problémáik. Kezelésükhöz pszichológusokra, fejlesztő pedagógusokra, gyermekvédelmi szakértőkre van szükség. Emellett fontosak a közös programok, kirándulások, ünnepek és ajándékozások is. Ahhoz, hogy érdemi segítséget nyújthassunk, pluszforrásokat kell találnunk. Önerőből, pályázatokból és támogatásokból oldjuk meg a megfelelő ellátást, a hiányosságok pótlását, esélyt adva gyermekeinknek a kellő szocializációra és személyiségfejlődésre.

Ezért kéri az egyesület, hogy csatlakozzanak ehhez a felelősségteljes, sorsokat megváltozató munkához, hogy minél többet tudjanak adni azoknak a gyermekeknek és anyáknak, akik a Fészekre bízták jövőjüket, és életük legnehezebb időszakában segítségre van szükségük.

– Az idén csatlakozott hozzánk az első család a Hegyvidékről – tájékoztat Báló Ottília. – Épphogy átvették a nevelőszülői tanúsítványukat, egy hat hónapos kisfiú várta a segítségüket, a szülei hajléktalanná váltak. Sebi élete első igazi karácsonyát nevelőszülői családban töltheti. Sok gyermek vár még igazi karácsonyra, akik nem élhetnek a saját családjukban. Nekik is próbálunk segíteni.

Közeledik a karácsony. Bárki csatlakozhat a Fészek aktuális programjaihoz. Íme, néhány javaslat: Emlékezetes Karácsony, Fogadj Örökbe Egy Gyermeksorsot!, Gyermekétkeztetési program, Esély a felzárkózásra, személyiségfejlesztés és pszichoterápia.

Az egyesület előre is köszöni mindazok nevében, akik az önök segítségével találnak kiutat egy jobb és emberhez méltóbb élethez.

– járay –