Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Legfontosabb vitaminforrásaink

Korántsem a teljesség igényével lássunk néhány olyan zöldséget, amely nélkülözhetetlen szervezetünk számára, és táplálkozási értékei mellett még egy figyelemre méltó tulajdonsággal bír: megfizethető… Alapelv, hogy inkább kevesebbet vásároljunk, de azt megbízható helyről, forrásból.
A paradicsom magas cukor- és C-vitamin-tartalma miatt (10 deka friss paradicsomban 20-30 mg a C-vitamin és 2-4 százalék cukor van) az első helyre kívánkozik, akár télen, melegházi termelésből származóként is. Mintegy 11-12-féle vitamin található benne, közöttük az A, a B1, a B2 és a karotin jelentős mennyiségben. Érett állapotban víztartalma 93-96 százalék közötti, amelyben oldott állapotban szénhidrátokat, szerves savakat, ásványi anyagokat, vitaminokat és festékanyagokat találunk. Szárazanyag-tartalmát a fajta, a termesztés módja és a termesztés során ható környezeti tényezők határozzák meg.
 
A rendszeres nyersparadicsom-evés segíti az emésztést, antioxidáns- és likopintartalma miatt daganatellenes hatású. Serkentőleg hat az immunrendszer működésére, gyógyítja a bőrt, elősegíti az emésztést. Tomatin nevű alkaloidjából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek. Hámozva könnyebben emészthető, jól beilleszthető a diétás étrendbe. Vásárláskor lehetőleg a hazai mellett döntsünk, ugyanis a mi éghajlati és talajviszonyaink mellett az íze, zamata, táplálkozási értékei sokkal jobbak spanyol, dél-amerikai „testvéreikénél”.
A paprika hazánkban különösen kedvelt. Egyik legfontosabb alkotórésze a C-vitamin, amelyet átlagosan 150-250 mg/100 g mennyiségben tartalmaz. Kapszaicintartalma (csípőssége) miatt serkenti a vérkeringést, ezáltal megelőzi, illetve gyógyítja a szív- és koszorúér-betegséget. Elősegíti az emésztést, segíti leküzdeni a „tavaszi fáradtságot”.
 
Ahogy nincs két egyforma paradicsom, úgy két egyforma zöldpaprika sincs, a különböző évszakokban árultak között, sőt évszakokon belül is meglehetős eltéréseket találunk.
A cékla igazi olcsó téli vitaminforrás, a kora nyári két hónapot kivéve egész évben vásárolható, pincékben, homokban elvermelve teleltetik át. Azon zöldségfélék egyike, amely lúgosítva helyreállítja a szervezet sav-lúg egyensúlyát. A-, B-, C-, B1-, B2-, B6-vitamint és számtalan a szervezet számára fontos ásványi anyagot, káliumot, kalciumot, nátriumot, cinket, magnéziumot, szilíciumot, niacint, biotint és vasat tartalmaz.
 
Magas vastartalma regenerálja a vörös vérsejteket, friss oxigénnel látja el a szöveteket. Nyersen fogyasztva a leghatásosabb, kipréselt leve emeli a vér hemoglobinszintjét. Antociántartalma miatt bizonyos stádiumban gátolja a rákos szövetburjánzást. Antioxidáns hatása kifejezetten jót tesz a májnak, segíti a méregtelenítést. Fokozza a vese és a belek működését. Erősíti az immunrendszert, fokozza a szervezet védekezőképességét influenzás időszakban. Rendszeresen fogyasztva csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Folsavban rendkívül gazdag. Tápláló, zamatos, az egyik legédesebb, legnagyobb cukortartalmú zöldségféle. Kiváló zsírégető és májvédő hatásának köszönhetően alkoholproblémáknál is javasolt.
 
A cékla enyhíti a változókorral járó kellemetlen tüneteket. Késlelteti a túl korai öregedést. A legízletesebbek a gömbölyű és bébicékla-fajták, a hosszúkás henger formájúak kevésbé lédúsak, de jól használhatók.
 
Az apró, piros hónapos retek igazi tavaszköszöntő zöldség. A növény húsos karógyökerét fogyasztjuk. Számos fajtáját ismerjük, mindegyik gazdag C-vitaminban. A korszerű termesztési módszereknek köszönhetően úgyszólván egész évben kapható, így kora tavasszal sem kell nélkülöznünk.
 
Hatóanyagai között a legfontosabbak a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid és a raphanol, amelyek serkentik az epe termelődését és kiürülését, gyorsítják a gyógyulást máj- vagy epehólyag-gyulladás esetén. Csökkentik a vér koleszterinszintjét, hatásos nikotinkárok ellen. A retek ásványi anyagokban gazdag, a többi között káliumot, magnéziumot, kalciumot, vasat, ként tartalmaz. Legnagyobb értéke a benne található kén, amelyet a szervezet nem tud előállítani, így táplálékból jutunk hozzá. Mivel a retket túlnyomórészt a téli és kora tavaszi vitamin- és ásványínség idején fogyasztjuk, szervezetünk szinte teljes egészében hasznosítja kitűnő hatóanyagait.
 
JM