Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nemes Levente kapta a Kaszás Attila-díjat

A hegyvidéki önkormányzat és a Mozaik Művészegyesület által közösen alapított Kaszás Attila-díjat az idén Nemes Levente kapta meg. Az erdélyi művész a Nemzeti Színházban Pokorni Zoltán polgármestertől vette át a kitüntetést.

Segély helyett aktív korúak ellátása

A rendszeres szociális segélyt a jövőben felváltja az aktív korúak ellátása. A támogatásra jogosultak egy részét közfoglalkoztatás keretében időszakos munkához juttatja az önkormányzat. A kormányzati program célja az, hogy visszavezesse a tartósan állásnélkülieket a munkaerőpiacra.

Szépülő zöldterületek

Folyamatosan szépülnek a kerület közterületei. A játszótér- és parkfejlesztési program keretében új játszófelületeket alakítanak ki, illetve komfortosítják, átépítik a meglévő pihenőhelyeket.

Készül az új épületszárny a Tamási iskolában

Az ökotornacsarnok előre gyártott vasbeton oldalfalainak és záró elemeinek beépítésével folytatódik a Tamási Áron iskolában tavaly megkezdett építkezés. Az új épületszárnyban sportpálya és tantermek kapnak helyet.

Két embert gázoltak halálra a zebrán

Egy idős házaspárt gázoltak halálra az Istenhegyi úton, az egyik kijelölt gyalogátkelőhelyen. A vétkes sofőr vélhetően ittasan vezetett, és a megengedettnél gyorsabban haladt, amikor a balesetet okozta. A rendőrség és az önkormányzat újabb intézkedéseket tervez a gyalogosok biztonsága érdekében.

Uniós támogatást nyert az önkormányzat

Több mint negyvenmillió forint európai uniós támogatást nyert az önkormányzat a polgármesteri hivatal működését érintő fejlesztésekre. A korszerűsítések egyik célja, hogy gyorsabbá, kényelmesebbé tegyék a hivatali ügyintézést.

Javult a kerület közbiztonsága

Évről évre javítja eredményességét a XII. kerületi rendőrkapitányság. A leggyakrabban előforduló vagyon elleni bűncselekmények – lopás, betörés, gépjárműfeltörés – száma tavaly is csökkent, miközben még magasabb a felderített ügyek aránya. Közlekedési baleset szintén kevesebb történt 2008-ban, ami a „zéró tolerancia” néven közismertté vált kormányzati intézkedések, valamint az önkormányzati programok pozitív hatásaként is értékelhető. Minderről és sok egyébről beszélgettünk dr. Fülöp Valter kapitányságvezetővel.

Tizenkét év – sok ezer tanács

„Az önkormányzat ingyenes társasházi tanácsadó szolgáltatását Kőhalminé S. Eleonóra tartja minden kedden 16 órától a szokott helyen, a polgármesteri hivatalban.” Hosszú évekig ezt a rövid közleményt lehetett olvasni a Hegyvidék szinte mindegyik számában. E mondatot azonban már nem közölhetjük újra: Kőhalminé S. Eleonóra – vagy ahogyan a legtöbben ismerik: Elli –, aki több mint tíz éve nyugdíjasként dolgozott az önkormányzatnál, most ténylegesen is nyugdíjba vonult. A társasházi fogadóórák, fórumok, tanfolyamok szervezőjét a hivatalban töltött közel két évtizedéről, illetve a hegyvidéki lakókkal tizenkét éven át folytatott sok ezernyi beszélgetés tapasztalatairól kérdeztük.

Mátyás király fejtörést okozott

Tanulmányi versenyen mérték össze tudásukat a kerületi általános iskolák III–IV. évfolyamos diákjai. A Commitment – új nevén: HUNNIAREG – Pedagógiai Intézet Budai Módszertani Központja szervezésében első ízben megtartott „Mátyás, az igazságos” vetélkedőt az Arany János iskola csapata nyerte.

Mátyás király fejtörést okozott

Tanulmányi versenyen mérték össze tudásukat a kerületi általános iskolák III–IV. évfolyamos diákjai. A Commitment – új nevén: HUNNIAREG – Pedagógiai Intézet Budai Módszertani Központja szervezésében első ízben megtartott „Mátyás, az igazságos” vetélkedőt az Arany János iskola csapata nyerte.

Emberek az embertelenségben

A Sziklakórházban 1944–45-ben és 1956-ban hősiesen helytálló orvosok, nővérek, önkéntesek és a sebesült katonák, civilek emlékére avattak emléktáblát a kórház megnyitásának 65. évfordulóján. A megemlékezésen részt vettek egykori ápolók és sebesültek is.

Emberek az embertelenségben

A Sziklakórházban 1944–45-ben és 1956-ban hősiesen helytálló orvosok, nővérek, önkéntesek és a sebesült katonák, civilek emlékére avattak emléktáblát a kórház megnyitásának 65. évfordulóján. A megemlékezésen részt vettek egykori ápolók és sebesültek is.

Tiszta formák síkban és térben

Fajó János festő- és szobrászművész Moholy-Nagy László tiszteletére készült plasztikája a Szarvas Gábor úti Cascade étteremben látható néhány hétig. A művész először mutatkozott be vendéglátóhelyen, ugyanakkor a nyilvános tér nem idegen tőle, egyik legismertebb köztéri műve a Novotel szálló előtt áll.

Művésztelepek ArbanasziTÓL ZázriváIG

Átlényegülő tájak, testet öltő érzések elevenednek meg Angyal Júlia festőművész legújabb tárlatán. A polgármesteri hivatal folyosógalériáján a művésztelepek sajátos közege tárul a néző elé, ahogyan azt az alkotó látja.

Pink Floyd a Jókai Klubban

Syd Barrett, David Gilmour, Nick Mason, Roger Waters, Richard Wright. A nevek talán nem mindenki számára ismerősek, de ha azt mondjuk, Pink Floyd, akkor még a könnyűzenét nem kedvelők is biztosan bólintanak. Éppen tízéves az a zenekar, amely a Jókai Klub törzsvendége, és kizárólag a legendás angol együttes emlékét ápolja. Próba közben tettünk náluk villámlátogatást.

Vonalrajzok a szeretetről

Simon András grafikusművész munkái számos helyről ismerősek lehetnek. Kiállításai mellett könyvek és újságok lapjain is találkozhattak már rajzaival a művészetkedvelők.

Aki a létezés második síkján muzsikál

Fassang László szitakötőként hajlik a billentyűzet fölé, puhabőr cipőinek orra leheletnyire súrolja a lábpedálokat, ujjai könnyedén futkároznak a Hammond-orgona kettős manuálján. A Bach-szvitre improvizált dallamtaktusai egyre halkabban hallatszanak.

Gondolatok a jövőnkről, muzsikával fűszerezve

Telt ház előtt zajlott a Hegyvidéki Esték című beszélgetéssorozat első programja. A művelődési központ színháztermében több százan hallgatták Kósa Lajos és Borókai Gábor gondolatait, illetve a diskurzus szüneteiben Váczi Eszter énekesnő dalait.

Legfontosabb vitaminforrásaink

Korántsem a teljesség igényével lássunk néhány olyan zöldséget, amely nélkülözhetetlen szervezetünk számára, és táplálkozási értékei mellett még egy figyelemre méltó tulajdonsággal bír: megfizethető… Alapelv, hogy inkább kevesebbet vásároljunk, de azt megbízható helyről, forrásból.

A csíkos boglárka és társai

A Hegyvidéken élő madarakról már többször írtunk lapunkban, a rovarvilágról azonban talán még soha. Pedig a lepkéket, legalább is a nappal repülő, színpompás fajokat, amelyekben bővelkedik kerületünk, szinte mindenki kedveli. Brit kutatók szerint nem a madarak pusztulnak leginkább az ember erőszakos terjeszkedése miatt, mint eddig hittük, hanem a lepkék. Pedig a legtöbb faj egyáltalán nem kártékony.

Sorsdöntő meccs előtt az EnterNet-NTE Hegyvidék

A rájátszás előtti utolsó fordulók következnek a kosárlabda-bajnokság alapszakaszában, mostantól minden meccsnek különös jelentősége van a végső helyezések szempontjából. Az EnterNet-NTE Hegyvidék újabb amerikai játékos szerződtetésével igyekszik megkapaszkodni a profi ligában.

A legjobb hat közé vágyik az Eb-n

Ötéves kora óta él a Hegyvidéken, s bár a Diana utcai iskolából az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Iskolájába vezetett az útja, továbbra is a kerületben edz. Többszörös korosztályos országos bajnok. Zempléni Réka élete első világversenyén, a Svájcban tavaly októberben megrendezett serdülő és ifi Eb-n, a lányok között legjobb magyarként, hetedik helyezést ért el.