Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
A Pagony utcában a múlt hét végén javították ki az úthibákat
A Pagony utcában a múlt hét végén javították ki az úthibákat

Elkezdődött a kerületi utak kátyúzása

Megkezdte a közlekedési szempontból különösen veszélyes kátyúk kijavítását az önkormányzat. Jelenleg tíz helyszínen folyik a munka, március második felétől azonban a kerület teljes területén beindul az utak rendbetétele.
A legproblémásabb területeken kezdte meg az úthibák kijavítását az önkormányzat. Ilyen az Ügyész utca, a Virányos út, a Gyöngyvirág út, a Pagony utca, a Magas út, a Hadik András utca és a Mátyás király út. Szintén eltűnnek a kátyúk a Németvölgyi út önkormányzati kezelésben lévő részéről, egyúttal várhatóan még az idén felújítják a főút Királyhágó tér és Istenhegyi út közötti szakaszát.
 
Jövőre tovább folytatódik a Németvölgyi út teljes aszfaltcserével járó újjáépítése: a főváros 2010-ben kicseréli az elhasználódott útpályát a Bürök utca és a Királyhágó tér között, ezt követően a kerület felújítja a Bürök utca és Hegyalja út által közrefogott szakaszt. Március második felében javítják ki garanciálisan a Denevér út már betemetett, de a kedvezőtlen időjárás miatt időközben meglazult kátyúit – tájékoztatta lapunkat Lovas Pál alpolgármester.
 
A kátyúzással egy időben lépcsőfelújítási program indul a kerületben, elsőként a Vas Gereben utcai lépcső teljes rekonstrukciója valósul meg. A mintegy száz folyóméter hosszú lépcső felújításával a környék lakóinak régi kérése teljesül. A balesetveszélyes, letört lépcsőfokok mellett a korlátot és a járófelületet is kijavítják. A tervek szerint egy-két éven belül a kerületben található öszszes balesetveszélyes lépcsőt és támfalat felújítják.
 
Valamennyi munkát, beleértve a járdák felújítását is, a Vianova ’87 Zrt. végzi, a cég a megbízást közbeszerzési eljárás keretében 2008 végén nyerte el. Az önkormányzat két évre szóló megállapodást kötött a Vianovával.
 
Lovas Pál elmondta, hogy a jó idő beálltával elkezdődik a kevésbé veszélyes kátyúk kitöltése is, valamint beindulnak a nagyfelületű útfelújítások. Már elkészültek a tervek a Pagony utca, a Csillagvölgyi út, az Ordas út és Ordas köz, az Edvi Illés út, a Gyöngyvirág út, a Kempelen Farkas utca és az Árnyas út felújítására, valamint még ebben az évben megvalósul a Diós árok egy szakaszának rekonstrukciója.
 
Hamarosan teljesen megújul a Szamos utca városmajori park felőli része, s egyúttal a becsatlakozó utcák is: az Ignotus utcában átépítik az útfelületet és a parkolósávot, míg a Maros utcában csökken a parkolófelület, illetve Tempo30 övezetet alakítanak ki.
 
Az elképzelések szerint a Szamos utcát a park részévé teszik, a jelenlegi aszfaltburkolatot színes beton térkőre cserélik, az út két oldalán virágágyásokat alakítanak ki. Felszedik a jobb oldali járdát, s az épen maradó térköveket más helyszíneken, a többi között a Tamási Áron utcában építik be. A jelenlegi, fémből készült forgalomgátló oszlopok helyett bazalt virágtartókkal akadályozzák meg a behajtást.
 
Megváltozik a forgalmi rend is, a BSE teniszpályáival egy magasságban leszűkítik az utat, és a tűzoltók, a rendőrség, illetve az éttermet és a Városmajori Színpadot ellátó szállítók kivételével csak külön engedéllyel lehet majd továbbhajtani. Mint az alpolgármester kiemelte, véget kell vetni annak a lehetetlen állapotnak, hogy „élelmes” autósok a színpad előtti fás, füves területet ingyen parkolónak használják.
 
A revitalizációt követően a jelenlegi parkolási lehetőségek megszűnnek, csupán három parkolóhelyet hagynak meg az áruszállító járművek számára. Kicserélik az Ignotus utca aszfaltburkolatát, a parkolórész szegélyét megdöntik, a jelenlegi földes felületet kaviccsal töltik fel, ott és a Csaba utcánál forgalomcsillapító bordát építenek ki, s egyúttal a területet bevonják a Tempo30 övezetbe. Új csomópont épül a Csaba és Maros utca találkozásánál, az útfelület leszűkítésével itt is megvalósul a forgalomcsillapítás. Tervbe vették a teniszpályák felüli parkolórész lefaragását – az így nyert egyméteres zöld sáv a városmajori park részévé válna.
 
(mm.)
HA KÁTYÚBA HAJTUNK…
Sajnos előfordul, hogy a szabályosan közlekedő autós későn veszi észre az úthibát, és belehajt egy kátyúba. Amennyiben az útszakasz kerületi kezelésű, a kátyúkárral kapcsolatos ügyintézést a Jagelló út 24. alatt találhatóvédelmi csoport végzi. A bejelentéseket a 319-1095-ös telefonszámon várják, a kárigény érvényesítéséhez szükséges dokumentumokat személyesen, illetve faxon fogadják. A káresemény kivizsgálását a közútkezelői feladatokat ellátó önkormányzati városgazdálkodási iroda végzi, majd javaslatot tesz a kárenyhítésre.