Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Két embert gázoltak halálra a zebrán

Egy idős házaspárt gázoltak halálra az Istenhegyi úton, az egyik kijelölt gyalogátkelőhelyen. A vétkes sofőr vélhetően ittasan vezetett, és a megengedettnél gyorsabban haladt, amikor a balesetet okozta. A rendőrség és az önkormányzat újabb intézkedéseket tervez a gyalogosok biztonsága érdekében.
Múlt hét szerdán, kora délután egy idős házaspárt ütött el egy autós az Istenhegyi úton, a Nógrádi utcai buszmegállók közelében található gyalogátkelőhelyen. A 86 éves férfi a mentőben, kórházba szállítása közben hunyt el, a 83 éves asszony pedig aznap éjszaka, a János kórházban veszítette életét.
 
A balesetet okozó fiatal férfi, aki Audi A4-esével lefelé, a Szent Orbán tér irányába tartott az Istenhegyi úton, vélhetően a megengedett sebességnél gyorsabban ment – tudtuk meg a XII. kerületi rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetőjétől. Kázsmér Tamás rendőr alezredes lapunknak elmondta: a sofőr beszámolója szerint a baleset már a zebra után néhány méterre következett be, a helyszíni szemle eredménye azonban nem ezt támasztja alá.
 
Az osztályvezető megjegyezte: a balesetet követően az autó vezetőjével alkoholszondát fújattak meg, amely elszíneződött, így vér- és vizeletvizsgálatra vitték. A férfi tagadja, hogy ittas lett volna, azt állítja, hogy mindjárt az esetet követően a közeli MOLbenzinkúton vett és fogyasztott alkoholt. Hogy pontosan mi történt, azt a jelenleg is zajló igazságügyi műszaki és orvosi szakértői vizsgálat hivatott megállapítani. Az eset nyomán akciótervet készít a kerületi rendőrkapitányság. A következő hetekben kiemelten ellenőrzik, hogy a járművezetők elsőbbséget adnak-e a zebrára lépő gyalogosoknak.
 
A XII. kerületben festettek először piros-fehér zebrát az útra
A XII. kerületben festettek először piros-fehér zebrát az útra
 
Váczi János, a polgármesteri kabinet vezetője a tragikus baleset kapcsán elmondta, az Istenhegyi út kezelőjénél, a fővárosi önkormányzatnál már kezdeményezték, hogy a Nógrádi utcánál lámpás kereszteződést építsenek ki, ami nagyobb biztonságot nyújthat a gyalogosoknak. Emellett azt is kérvényezték, hogy – a kerülethez hasonlóan – a főváros is telepítsen sebességtúllépésre figyelmeztető digitális kijelzőket a forgalmas útvonalakon.
 
A kabinetvezető megemlítette, hogy a hegyvidéki önkormányzat a gyalogosok biztonsága érdekében másfél évvel ezelőtt egy átfogó programot indított, „Biztonságos úton az óvodákba, iskolákba” elnevezéssel. Ennek keretében felújították a zebrákat, digitális sebességmérőket telepítettek, fényvisszaverő karszalagokat és szórólapokat osztottak, továbbá az oktatási intézmények közelében figyelmezető táblákat helyeztek ki, és új védőkorlátokat is építettek. Tavaly a fővárosban először – nemzetközi példákat követve – jól látható, festett piros kerettel, valamint fényvisszaverő prizmákkal is ellátták az óvodák, iskolák közelében lévő forgalmasabb gyalogátkelőhelyeket.
 
Váczi János kiemelte, hogy a Hegyvidék közlekedésbiztonsági programja hamarosan újabb elemekkel egészül ki. Pokorni Zoltán polgármester felkérésére három nagy, a kerületben működő reklámügynökség társadalmi munkában átfogó kommunikációs programot dolgozott ki, hogy tudatosítsák az autósokban: a zebrán mindig a gyalogosoknak van elsőbbsége. A kampány már most, tavasszal elindul – a részletekről hamarosan bővebb tájékoztatást ad az önkormányzat.
 
z.