Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Javult a kerület közbiztonsága

Évről évre javítja eredményességét a XII. kerületi rendőrkapitányság. A leggyakrabban előforduló vagyon elleni bűncselekmények – lopás, betörés, gépjárműfeltörés – száma tavaly is csökkent, miközben még magasabb a felderített ügyek aránya. Közlekedési baleset szintén kevesebb történt 2008-ban, ami a „zéró tolerancia” néven közismertté vált kormányzati intézkedések, valamint az önkormányzati programok pozitív hatásaként is értékelhető. Minderről és sok egyébről beszélgettünk dr. Fülöp Valter kapitányságvezetővel.
Fülöp Valter
Fülöp Valter
 
A XII. kerületi rendőrkapitányság elkészítette statisztikáit múlt évi teljesítményéről. Mit mutatnak a bűnügyi összesítések?
– 2007 januárjában az eredményességi mutatók terén még a tizenkilencedik helyen álltunk a fővárosi kapitányságok rangsorában, 2008 elejére a tizenegyedik helyre kerültünk, végül a tavalyi évet a hatodik helyen zártuk. Munkánk eredményességét ugyan alátámasztják a statisztikák, a legfőbb fokmérőnek mégis azt tartom, hogy az állampolgárok hogyan vélekednek rólunk. Szerencsére ezzel kapcsolatban is pozitívumról tudok beszámolni: köszönőlevelek, telefonhívások erősítenek meg bennünket abban, hogy jó úton járunk. Azt az elvet vallom, hogy még az olyan ügyekben is, amelyekben esetleg kudarcot vallunk, a sértetteknek érezniük kell, lehetőségeink között mindent megteszünk értük.
 
A bűncselekményeket menynyiben „segítik elő” maguk a sértettek?
– Több bűncselekménytípus szinte kizárólag a sértettek elővigyázatlansága miatt fordul elő. Hiába hívjuk fel rendszeresen az emberek figyelmét a Hegyvidék újságban és a Hegyvidék Televízióban, valamint lakossági fórumokon arra, hogyan lehet megelőzni a legjellemzőbb bűncselekményeket, figyelmeztetéseink ellenére mégis sokan elkövetik ugyanazokat a hibákat. A gépkocsikat például a legtöbbször azért törik fel, mert a tolvajok az utastérben látnak valamit: egy táska, egy pénztárca szinte vonzza az elkövetőket. Idős emberek még mindig bedőlnek a magukat ELMŰ-s, vízművekes szerelőnek, netán rendőrnek kiadó, trükkös tolvajok évek óta alkalmazott módszereinek. Holott a közművállalatok, hivatalok munkatársai hívatlanul nem csöngetnek be, illetve rendőrök sem keresik fel őket előzmény nélkül, például hamis pénz után kutatva! Persze akadnak pozitív példák is: tudomásunkra jutottak olyan esetek, amikor azért nem engedték be a lakásba a trükkös tolvajt, mert hallották, olvasták felhívásainkat.
 
Melyek voltak 2008-ban a legnagyobb „fogásaik”?
– Fiatal elkövetőkből álló bandák 2007 szeptemberétől többször is mobiltelefont raboltak gyerekektől. A tavalyi év elején ezek az ügyek lényegében megszűntek, sikerült felszámolnunk a kerületben garázdálkodó galeriket. Január végén és február elején fogtuk el egy csaló páros két tagját, akiket tizenöt hatóság keresett, s nevük az országos top 100-as körözési listán is szerepelt. Ők különböző bérelt ingatlanok további jogosulatlan bérbeadásával csaltak ki a sértettektől igen sok pénzt. Februárban lelepleztünk egy bankkártya-hamisító nemzetközi társaságot. Amikor a járőrünk, Vukics Norbert törzsőrmester egy bankautomatánál rajtakapta az egyik orosz állampolgárságú elkövetőt, ő egy Porsche Carrerával és kétmillió forinttal próbálta megvesztegetni munkatársamat – ám nem járt sikerrel. Amikor megtaláltuk az elkövető társait, rengeteg hamis bankkártyát, illetve hamisításra alkalmas technikai eszközt foglaltunk le. A nemzetközi bűnbanda tagjai előzetes letartóztatásba kerültek, ügyüket a Nemzeti Nyomozóiroda vette át. Augusztusban elfogtuk az alvilágban Szücsi becenévre hallgató Sz. Tamást, akit emberölés kísérlete, valamint csalás, zsarolás miatt köröztek, illetve a kecskeméti maffiaperben is kerestek, a kerületben pedig Opel Astra gépkocsikat lopott el. November 26-án elütöttek egy kisfi út az Alkotás utca és a Csörsz utca kereszteződésében, a zebrán. A piros jelzésen áthaladó és áldozatát cserben is hagyó tettest másnap elfogtuk egy lopott autóban – jelenleg előzetes letartóztatásban van, és a közlekedésrendészeti főosztály folytatja vele szemben az eljárást. Ez az ügy rendkívül megérintette a munkatársaimat, akik egy emberként mozdultak meg, hogy elfogják az elkövetőt. A kisjelenfiú sorsát azóta is nyomon követjük, hál’ istennek, már kiengedték a kórházból.
 
Várhatóan az idei közrendvédelmi napon is lesz rendőrségi bemutató
Várhatóan az idei közrendvédelmi napon is lesz rendőrségi bemutató
 
Mennyire gyakoriak a súlyos balesetek a kerületi utakon?
– Országos és fővárosi viszonylatban is szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen itt több mint két éve egyetlen halálos közúti baleset sem fordult elő. A személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek leggyakrabban a nagy forgalmú közutakon történnek. A legveszélyesebbek az Alkotás utca kereszteződései: a többsávos úton közlekedők sokszor figyelmen kívül hagyják, vagy nem veszik észre, amikor pirosra vált a lámpa, s ilyenkor a keresztutcákból kihajtó autósokat, illetve a zebrákon átkelő gyalogosokat veszélyeztetik. Nehezen átlátható, emiatt nem túl biztonságos csomópont a Szilágyi Erzsébet fasor és a Városmajor utca kereszteződése, továbbá hasonló a helyzet a Királyhágó téren és a Szent Orbán téren is. A balesetek számának jelentős csökkenéséhez nagyban hozzájárultak tavaly a közlekedés biztonságát célzó, „zéró tolerancia” néven bevezetett kormányzati intézkedések – például hogy az ittas sofőrök vezetői engedélyét mérlegelés nélkül azonnal el kell venni az intézkedés során. A hegyvidéki önkormányzat is sokat tett a gyerekek biztonságosabb közlekedése érdekében. Az oktatási intézmények előtt piros festékkel és fényviszszaverő prizmákkal tették meszsziről is jól észrevehetővé a gyalogos-átkelőhelyeket, ezzel is segítve a balesetmegelőzést.
 
A „zebraprogram” mellett hogyan segíti munkájukat az önkormányzat?
– Várhatóan ez év tavaszán pályázatot ír ki térfigyelő-hálózat kiépítésére a városmajori park környékén, így a kamerák telepítése remélhetőleg már az év második felében elkezdődhet. A térfigyelő-rendszernek egyrészt preventív funkciója van – az elkövetők nem szeretnek kamerák előtt bűnözni… –, másrészt a felderítés, a bizonyítás szempontjából is fontos szerepet játszik. Óriási segítséget jelent, hogy 2007 júliusa óta egy úgynevezett önkormányzati járőrpár is szolgálatot teljesít, azaz az önkormányzat finanszírozásával napi tizenkét órában plusz két szabadidős rendőr járőrözik az utakon. Az önkormányzat a kerületi közrendvédelmi közalapítványon keresztül is támogatja munkánkat.
 
Két évvel ezelőtt, miután kinevezték a kerületi rendőrkapitányság vezetőjének, lapunknak azt nyilatkozta: legnagyobb problémájuk a létszámhiány. Most jobb a helyzet, mint 2007 elején volt?
– A kinevezésem óta javult a létszámhelyzet, ám a probléma továbbra is jelen van, különösen a közrendvédelmi vonalon. Egy időben általában három-négy járőrpárt tudunk foglalkoztatni a közterületeken, az önkormányzat által finanszírozott párossal együtt. Sajnos azonban egyre gyakrabban előfordul, hogy háromnál is kevesebb járőrpár tud csak dolgozni egyszerre; az úgynevezett csapatszolgálati berendelések keretében tavaly százegy alkalommal kellett a kollégáimnak különböző fővárosi eseményeken rendbiztosítási feladatokat ellátniuk. Rövid ideig volt olyan időszak, amikor az átlagosnál több járőrpárt tudtunk kiállítani: nyáron érkezett huszonnégy rendőrszakközépiskolát végzett vidéki tiszthelyettes, ám néhány hónap után, a megoldatlan lakáshelyzetük és a kilátástalan egzisztenciális körülményeik miatt, legtöbbjük beadta áthelyezési kérelmét, és visszaköltözött vidékre. Komoly gondot okoz, hogy a huszonöt év szolgálati viszonnyal rendelkező kollégák korengedménnyel nyugdíjba vonulnak – a kapitányságon 2009-ben az igazgatásrendészeti osztályvezetőn kívül már nem is lesz olyan rendőr, akinek ennyi esztendős szolgálati viszonya van. Például Bukovenszki Imre, akit 2007-ben közrendvédelmi területen az Év Rendőrévé választottak, szintén úgy döntött, hogy még most, kedvezőbb feltételek mellett nyugdíjba vonul. Ez igencsak sajnálatos. Korpótlék bevezetésére lenne szükség, amivel érdekeltté tehetnénk a tapasztalt kollégákat abban, hogy maradjanak. Mindamellett, hogy az anyagi okok miatti fluktuáció állandó problémát jelent, úgy érzem, azok, akik a kapitányságon dolgoznak, kiváló csapatot alkotnak. Fontosnak tartom, hogy a kollégáim mindig egy irányba húzzanak! A közös cél egy olyan szolgáltató típusú rendőrség működtetése, amely megfelel a Hegyvidéken élők igényeinek.
 
K. D.