Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mátyás király fejtörést okozott

Tanulmányi versenyen mérték össze tudásukat a kerületi általános iskolák III–IV. évfolyamos diákjai. A Commitment – új nevén: HUNNIAREG – Pedagógiai Intézet Budai Módszertani Központja szervezésében első ízben megtartott „Mátyás, az igazságos” vetélkedőt az Arany János iskola csapata nyerte.
A reneszánsz év zárásaként megrendezett Mátyás, az igazságos elnevezésű műveltségi vetélkedő valamennyi kérdése Mátyás királyhoz kapcsolódott. Szó esett a visegrádi várról, a különböző vadászterületekről, az udvartartásról, Magyarország Mátyás-kori gazdasági és művészeti fejlődéséről, az új művészi technikák, a fa- és rézmetszetek, valamint a könyvkultúra elterjedéséről.
 
Az általános iskolások számára első alkalommal kiírt komplex verseny feladványai között az iskolában tanult valamennyi tantárgy helyet kapott. A korabeli időket megidéző szövegekre épülő nyelvtani, földrajzi és történelmi feladatok mellett központi szerep jutott a matematikának, a kisdiákoknak a hazai reneszánsz világhírű könyveivel, a Corvinákkal kapcsolatos számításokat is meg kellett oldaniuk. Mint kiderült, éppen a matek volt a vízválasztó: amelyik csapat helyesen oldotta meg feladatát, nagy lépést tett a dobogós helyezések felé.
 
Mátyás
 
Az eredmények ismeretében elmondható, hogy a négyfős csapatok alaposan felkészültek a Kós Károly iskolában megrendezett versenyre, a feladatok döntő többségét helyesen oldották meg, így alig néhány ponton múlt a végső sorrend.
 
(mm)
 
A DOBOGÓSOK:
1. Arany János iskola: Rádi Dávid, Karancsi Eszter, Keszthelyi Anna, Gál Virág.
2. Németvölgyi iskola: Nagy Kinga, Siposs Lili, Czeglédi Ottó, Takács Benedek.
3. Tamási Áron iskola: Szondy András, Kőszegi Levente, Kozsda Panni, Rékasi Zsófia.